Autor: Virtuaalkliinik.ee • 15. aprill 2019

2019. aasta muudatused perehüvitiste seaduses

Alates 1. septembrist 2019 hakkavad perehüvitiste seaduses kehtima muudatused vanemahüvitise arvestamisel ja lapsehooldustasu määramisel. Loe, mis täpselt muutub ja keda muudatused puudutavad.
Foto: scanpix

Vanemahüvitise (vanemapalk / nn emapalk) suuruse arvestamisel lahutatakse edaspidi esmalt alati lapse sünnikuule eelnevad 9 kuud ja hüvitise suuruse arvestame sellele 9 kuule eelneva 12 kuu tulude alusel. Muudatus mõjutab kõiki, kelle vanemahüvitise saamise õigus tekib alates 1. septembrist 2019.

Alates 1. septembrist 2019 sündivate lastega seoses ei määrata enam lapsehooldustasu. Enne seda kuupäeva sündivate laste vanematele ja kõigile, kellele on lapsehooldustasu määratud juba varem, makstakse hüvitist edasi kuni õiguse lõppemiseni või hiljemalt kuni 31. augustini 2024.

Keda uuele korrale üleminek mõjutab?

See, kas sulle hakkab kehtima uus vanemahüvitise arvestamise kord, sõltub sellest, millal sul tekib õigus vanemahüvitisele. Uus kord kehtib kõigile, kes hakkavad vanemahüvitist saama alates 1. septembrist 2019.

Pane tähele, et vanemahüvitisele tekib õigus järgmisel päeval pärast seda, kui lapse emal lõpeb rasedus- ja sünnituspuhkus (sünnitusleht/periood, mille eest maksab haigekassa sünnitushüvitist) – enamasti 70–110 kalendripäeva pärast lapse sündi. Kui lapse emal ei olnud õigust sünnituslehele jääda, siis tekib vanemahüvitise saamise õigus lapse sündimise päeval.

Kui sul tekib hüvitise saamise õigus enne 1. septembrit 2019, siis sind uuele süsteemile üleminek ei puuduta – vanemahüvitise määrame või maksmist jätkatakse senises korras.

Ka varem määratud vanemahüvitisi ümber ei arvutata ja makstakse edasi nii, nagu varem määratud.

Seda, kuidas vanemahüvitist arvutama hakatakse, loe Virtuaalkliinikust.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456