Autor: Personaliuudised.ee • 18. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuntud Eesti suurfirmad: töötajate võrdne kohtlemine suurendab ettevõtte mainet ja väärtust

Eesti suurimate tööandjate hulka kuuluvad Omniva, Rimi, Swedbank ja Telia jagasid eilse mitmekesisuse päeva puhul kogemusi ja mõtteid, kuidas tagada väikesel Eesti tööjõuturul inimestele võrdseid võimalusi ning mida on sellest tööandjal võita.
Foto: Pixabay

Nelja suurfirma esindajad osalesid vestlusringis, kus arutleti selle üle, mida tähendab mitmekesisus nii organisatsiooni kui ka tööjõuturu vaates ning milliseid muudatusi on vaja teha selleks, et mitmekesisusest tulenevaid eelarvamusi ja hirme vähendada.

Rimi personalijuht Kaire Tero kinnitusel on ettevõtte 2700 töötaja hulgas palju erinäolisi inimesi ning tema hinnangul on mitmekesisus üks olulisemaid osi ettevõtte kultuuris. Eelmisel aastal Rimi korraldatud kampaania kohta „Vanus ei loe” sõnas Tero, et eesmärk oli aidata ühiskonnas tõstatada vanemaealiste töö leidmise teemat laiemalt ning see õnnestus. „Teatud vanuses on keerulisem leida erialast tööd, kuna vanema töötaja kohta on levinud erinevad stereotüübid. Tahtsime öelda, et meie juurde on oodatud kõik hoolimata vanusest. Tunneme, et meil on lisaks ärieesmärkidele ka vastutus ühiskonna ees.”

Omniva värbamisjuht Hillar Matto rõhutas, et mitmekesisuses peitub ettevõtete jaoks suur väärtus. „Järjest olulisem on inimesena, ettevõtetes ja ühiskonnas laiemalt märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ja erakordsust. Mitmekesisuse väärtused peituvad igaühes meis, olgem üksteise vastu hoolivad, sallivad ja viisakad.”

Kuula ka „Töö ja palga” raadiosaadet, kus räägiti vanemaealiste töötamisest ja sellest, kuidas neid tööturul aidata.

Swedbanki mitmekesisuse valdkonna juhi Mare Heinluhti sõnul loob mitmekesisus tänapäeva keerulises maailmas võimaluse targalt äri teha. „Ettevõtte igapäevatöös on palju väljakutseid, mille lahendamisel tulevad kasuks erinevad teadmised ja kompetents ning mida mitmekesisem on meeskond, seda tõenäolisemalt leitakse loovaid lahendusi. Näiteks meie viimane tööandja mainekampaania „Tule, nagu oled” loodi just eesmärgiga murda müüte pangatöötajate kohta, selleks et need inimesed, kes ennast muidu pangas töötamas ei näeks, kaaluksid meid võimaliku tööandjana.”

Telia Eesti televisiooni ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton leidis samas, et näiteks tehnoloogiaettevõtetes võiks ja peaks töötama praegusega võrreldes tunduvalt rohkem naisi. „IT- ja telekomisektor pole ainult meeste mängumaa. Siinkohal on hea näide Telia Eesti endine tehnoloogiajuht Kirke Saar, kes vedas edukalt meie tehnoloogia valdkonda ning kes valiti 2017. aastal ka kolme Eesti mõjukaima IT-juhi hulka. Hetkel jätkub Kirke karjäär Norras, kus ta juhib Telia võrguarenduse üksust,” märkis Anton.

Vestlusringi juhtinud Eesti Inimõiguste Keskuse mitmekesisuse ekspert Kelly Grossthal peab kokkuvõttes positiivseks, et stereotüübid on tööturul pigem vähenemas, kuna nooremad põlvkonnad ei karda proovida erinevaid ameteid ja rolle. „Eesti väiksel tööturul on iga inimene kulla hinnaga ja edukas tööandja teeb endast kõik, et ükski inimene ei jääks kõrvale vaid eelarvamuste või stereotüüpide pärast. Õnneks täna näemegi, et üha enam ettevõtteid peab mitmekesisuse juhtimise teemat oluliseks.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456