Autor: Virtuaalkliinik.ee • 28. veebruar 2020

Terviseamet soovitab Hiinast ja Põhja-Itaaliast saabunuil 2 nädalat kodus püsida

Kuna üle kahesaja Põhja-Itaalia elaniku on haigestunud koroonaviirusesse COVID-19, soovitab terviseamet Hiinat ja Põhja-Itaalia Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonti regiooni külastanud inimestel oma tervist 14 päeva jooksul jälgida.
Hiinast tulnud inimesed võiksid püsida paar nädalat kodus.
Foto: Shutterstock

Lisaks soovitab terviseamet viiruse 14-päevase peiteaja tõttu riskipiirkondades viibinud inimestel võimalusel kaks nädalat kodus töötada ja õppida.

„Loodame siinkohal tööandjate mõistvale suhtumisele, sest teistega kontakti vältimine peiteaja lõpuni on hetkel parim viis teiste nakatamist vältida,“ ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma, kelle sõnade kohaselt ei saa inimest peiteajal COVID-19 suhtes testida, sest labori tulemused on tõenäoliselt negatiivsed. „Alles haigussümptomite ehk palaviku, köha, hingamisraskuste ilmnemisel saab arst reisianamneesist ja sümptomaatikast lähtudes otsustada, kas laboratoorne testimine on vajalik.“

Kuigi haigussümptomite avaldumiseni on viiruse edasikandumise risk väike, tuleks riskipiirkonnast naasnul oma koduseid toiduvarusid võimalusel täiendada sõprade, perekonnaliikmete või toidukulleri abil.

Välisministeerium ei soovita seoses koroonaviiruse leviku, sellest tingitud kiiresti muutuva olukorraga ja liikumisvõimaluste vähenemisega reisida Itaalias Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Toskaana ja Sitsiilia regioonidesse ning Hispaanias Tenerife saarele.

Itaalia ametiasutused rakendavad lisameetmeid, et haiguse levikut takistada. Lombardia ja Veneto regioonides on kehtestatud karantiin viirusekolleteks kuulutatud väiksemates linnades. Rongiliiklus võib olla häiritud ja tühistatud on paljud massiüritused üle Itaalia.

Sümptomite esinemisel konsulteeri arstiga

Palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimisel tuleks esmalt telefoni teel kontakteeruda oma perearstiga, perearsti töövälisel ajal küsida nõu perearsti infoliinilt 1220, terviseseisundi halvenedes tuleks helistada hädaabinumbril 112. Sealjuures tuleb tervishoiutöötajat kindlasti teavitada oma hiljutisest saabumisest Hiinast või Põhja-Itaaliast (peamiselt Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonti regioonist).

Aevastades või köhides tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe prügikasti visata. Salvräti puudumisel tuleb aevastuse või köha katmiseks palja käe asemel kasutada oma varrukat (küünarvart). Samuti võib teiste nakatamise vältimiseks kanda hingamisteid katvat maski.

Riskipiirkonda reisimine pole soovitatav, reisides tuleb rangelt hügieeninõudeid jälgida

Reisides tuleb järgida kätehügieeni nõudeid ning vältida lähikontakti inimestega, kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (aevastavad, köhivad).

Hiina reisides tuleks vältida kontakti loomadega (nii metsikute kui ka kodu- ja taluloomadega) ja nende väljaheidetega ning turge, mis kauplevad elus või surnud loomadega.

Reisil viibides tasub vältida toore või väheküpsetatud liha ja kuumtöötlemata piima tarbimist. Samuti ei tohiks tarbida pesemata puu- ja köögivilju.

- Seoses koroonaviiruse juhtumiga Tenerifel H10 Palace Costa Adeje hotellis palub välisministeerium järgida kohalike ametivôimude juhiseid.

- Välisministeerium Eesti kodanikel oma välisreisid registreerida Reisi Targalt portaalis.

- Välisministeerium soovitab jooksvalt jälgida kodulehel olevat reisiinfot.

- Infot leiab ka Itaalia Tsiviikaitseameti kodulehelt.

Loe pikemalt edasi Virtuaalkliinikust.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456