Autor: Eesti Tervisemuuseum • 25. märts 2022

Tervisemuuseumi näitus aitab meeskondadel tööõnne leida

Kas oled juba külastanud muuseumi oma töökollektiiviga? Tervisemuuseumist leiad sel kevadel näituse ja töötoa, mis aitab üksteist paremini tundma õppida, leida töö ja isikliku elu tasakaalu ning rõõmu oma töös.

Muuseum on traditsiooniliselt tähendanud asutust, mis kogub ja säilitab erinevas vormis esemeid ja lugusid, pakkudes sissevaadet meile eelnenud perioodidesse üldajaloo, arheoloogia, tehnoloogia, kunsti või hoopis millegi kitsama ja spetsiifilisema kaudu.

Kuigi kõik eelnev peab paika ka täna ning ajaloomälu on praktiliselt võimatu ülehinnata, on muuseumide tegevus viimaste aastakümnetega muutunud oluliselt laiahaardelisemaks. Seejuures võib ka eesmärkide raskuskese nihkuda – ajaloo kõrval võib põhieesmärkide fookusesse paigutuda hoopis kaasaegse kultuuri edendamine, platvormi pakkumine selle loojatele ning nende tunnustamine. Või hoopis asukoha- ja väärtuspõhiste kogukondade loomine, koos hoidmine ja edendamine. Sageli ka populaarteadus – kompleksse teadusliku materjali tõlgendamine võimalikult mitmekesiste meediumite kaudu lihtsalt hoomatavaks, kaasahaaravaks ja meelelahutuslikuks sisuks, mis suudab pakkuda praktilisi teadmisi oma igapäevaelu kvaliteedi tõstmiseks.

Just viimane näide aitab kõige paremini kirjeldada Eesti Tervisemuuseumi olemust ja eesmärke. Tervisemuuseum on vast enamikule eestlastest tuttav, küll võib-olla oma eelmise nimega Eesti Tervishoiumuuseum. Ka asutuse hiljutine nimevahetus oli osalt tingitud just eelnevalt kirjeldatud fookuse seadmisest – kuigi Tervisemuuseumis on võimalik tutvuda meditsiiniajaloo kurioossete narratiivide ja müstiliselt mõjuvate seadmetega, on muuseumi põhieesmärgiks kirjeldada olevikku kuuluvat inimeseks olemise ilu, võlu ja valu ning tutvustada nende teemade teaduslikku tausta koos reaalses elus kasutatavate näpunäidetega. Kõigest sellest ajendatuna on loodud muuseumi püsinäitus “Avameelselt Sinu kehast” ning vaimsest tervisest ning tasakaalust kõnelev näitus “Palju õnne?!”.

Õnneotsingute ja vaimse tasakaalu leidmise küsimus on pea sama vana kui meie kirjalik ajalugu. Nende teemadega kaasnevatele küsimustele on püüdnud vastuseid anda spirituaalsus, organiseeritud religioonid, filosoofia ja teadus. Aga nii nagu on ajas arenenud ja muutunud vastuste otsingud, on meil ka tekkinud üha keerukamad küsimused isikliku õnne ja tasakaalu leidmisel. Linnakeskses elus, kus enamik meist veedavad pea kolmandiku oma ajast kontoriruumides, on möödapääsmatuks küsimuseks isikliku ja tööelu tasakaal. Kuidas mitte läbi põleda? Kuidas kolleegidega läbi saada? Kuidas jätta töömõtted kontorisse ilma neid koju kaasa võtmata? Kas töö üldse peaks meid õnnelikuks tegema?

Kuidas suudab üks muuseum neile küsimustele vastuseid pakkuda? Eks ikka pika ja süsteemse tööga, kuhu kaasatakse oma valdkonna eksperte – kõnealuse näituse valmimisele on kaasa aidanud kolumnistina tuntud psühholoog Tiina Jõgeda, tööõnne ekspert Tiina Saar-Veelmaa, Warwicki ülikooli teadur Anu Realo, kohalik neuroteaduse absoluutne tipp Jaan Aru, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik, teadusnõukoja liige Andero Uusberg ja mitmed teised valdkonna spetsialistid. Ekspertide sisendi põhjal loovad muusuemi kuraatorid koostöös disaineritega ruumi- ja kogemuslahenduse, mille põhieesmärgiks pole ainult info edastamine, vaid külastaja inspireerimine, et tal tekiks huvi ja soov olla teadlik vaimse tervisega seotud teemadest ning ka ise informatsiooni juurde otsida.

Ülli Kukumägi "Palju Õnne?!" näituse vestlusõhtut juhtimas
Foto: Eesti Tervisemuuseum

Kuid muuseumikogemus ei pea lõppema sellega. Siin tulevad mängu muuseumi staarpersoonid – külastusjuhid. Tervisemuuseumi puhul on nende igapäevaseks tööks lisaks giidituuridele ka mitteformaalse hariduse pakkumine. Sisulises plaanis on tegu millegagi, mida me riiklikust haridusprogrammist kaasa ei saa, kuid mida koolitunnid enda puuduste lahendamiseks ära kasutavad. Keskmiselt saab aastas muuseumi külastusjuhtide vestluste osaliseks üle 19 000 õpilase algklassidest täiskasvanuteni. 10 palli skaalas on seda tegevust hinnatud läbi aastate 9,3 punktiga.

Kuidas Tervisemuuseum selle tulemuseni jõudnud on? Väljakutsed riiklikus haridusprogrammis annavad muuseumile võimalused koolitunde täiendada. Ning loomulikult on evolutsiooni, bioloogia ja vaimse tervisega seotud teemade selgitamine ja talletamine oluliselt põnevam interaktiivsete vahendite ja visuaalselt stimuleerivamate vahendite, sealhulgas päris inimkehadest valmistatud plastinaatide abil. Kuid kõige eelneva seob kokku külastusjuhi roll, mille mitmetahulisust on esmapilgul keeruline hinnata. Külastusjuhiks olemine vajab ühelt poolt äärmiselt head info sünteesimise võimekust, teisalt aga karismat, suurepärast kuulamisoskust ning osavust vestluse juhtimisel. Just külastusjuht on see, kes loob giidituurist populaarteadusliku loengu, seminari ja vestlusõhtu sümbioosi.

Mis kasu võiks olla ühele professionaalsele kollektiivile giidituurist vaimsest tervisest kõneleval näitusel? Erinevalt perekonnast ei saa me üldjuhul oma kolleege valida (või kui saame, on kandidaatide valim alati vähemalt teatud määral väljaspool meie kontrolli). Paratamatult tähendab see eri taustsüsteemidest tulnud inimesi, kes peavad tihedalt koostööd tegema. Sageli tekitab see olukordi, kus konflikti keskmeks on üldjuhul kõige paremate kavatsuste juures lihtne üksteise või iseenda mittemõistmine. Selliste konfliktide lahendamiseks ja edasiseks vältimiseks on meil vaja ühtset väärtusruumi. Laiemas mõttes pakub muuseum teaduspõhist väärtusruumi, mis annab võimaluse viia igapäevaselt erineva meediatarbimise harjumustega inimesed ühtsesse infokeskkonda. Kitsamas mõttes aitab Tervisemuuseumi näitus “Palju õnne?!” mõista igaühe isiklikke väärtusi ja prioriteete. See on väga okei, et inimeste peamised motivaatorid võivad olla küllaltki erinevad - perekondlikud, materiaalsed, spirituaalsed või eneseteostuslikud. Eduka töökollektiivi väärtusruumi saab täiendada kõigi nende erisuste mõistmise ja aktsepteerimisega. Ka isiklike motivaatorite efektiivsem rakendamine, loob win-win olukorra, kus asutuse käekäik ja töötajate heaolu on tasakaalus ja võrdeliselt kasvavas suhtes. Kasutage muuseumide giidituuride võimalusi!

Aastanäitus heaolust, vaimsest tervisest ja tasakaalust "Palju õnne!?" on Eesti Tervisemuuseumis avatud kuni 12.06.2022. Tule näitusele, võta aeg maha, vaata enda sisse ja telli oma tiimile muuseumituur või töötuba tööõnnest!

tervisemuuseum.ee/tiimidele

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456