Autor: Luminor Bank • 27. märts 2023

Tööandjapension on hea võimalus luua eristuv motivatsioonisüsteem

Mujal maailmas väga populaarne tööandjapension on kanda kinnitamas ka Eestis, sest nii tööandjate kui töötajate jaoks on see soodne ning eristuv motiveerimisviis.

Teadmised aruka säästmise ja investeerimise kohta on tänasel heitlikul ajal väärtuslikumad kui kunagi varem. Pangakontol seisvat raha näriv inflatsioon paneb inimesi otsima võimalusi oma vahendite nutikamaks paigutamiseks. Üks hea võimalus selleks on III pensionisammas, millesse tehtud sissemaksed on tulumaksuvabad, mis tähendab, et nende pealt saab tuludeklaratsiooni esitamise järel 20% tagasi.

https://unsplash.com/

Töötaja III pensionisambasse saab makseid teha ka tema tööandja ning seda nimetataksegi tööandjapensioni kogumiseks. Tööandja jaoks on selliste maksete tegemine samuti tulumaksuvaba ja seega soodne võimalus töötaja motiveerimiseks. Samas kasutab seda head võimalust Eestis endiselt veel üsna väike osa ettevõtetest ja organisatsioonidest. Statistika järgi maksis 2021. aastal oma töötajatele tööandjapensioni 383 tööandjat kokku 5,2 mln euro väärtuses. Kui Eestis on see vaid paar protsenti kõigist tööandjatest, siis Lätis on tööandjapensioni maksjaid 13% ja Leedus 10% ettevõtetest ja organisatsioonidest. Väga levinud on tööandjapension Rootsis ja USAs.

„Eesti tööandjad ilmselt pole veel seda võimalust enda jaoks korralikult teadvustanud,“ ütles Luminori partnersuhete projektijuht Celina Živel. „III sammas nii investeerimisvõimaluse kui motivaatorina on suurepärane valik, sest sellesse tehtud sissemaksed on tulumaksuvabad nii eraisikule kui tööandjale.“ Maksuvabastus kehtib ühe aasta jooksul tehtud sissemaksetele, mis ei ületa 15% töötaja brutosissetulekust või 6000 eurot.

Vaatame konkreetsete näidete abil, kui palju kasulikum on III samba sissemaksete kasutamine töötajate motiveerimisel. Näiteks kui töötaja brutopalka tõsta 100 euro võrra, mis tähendab netopalga tõusu 77 eurot, siis see maksab tööandjale kõiki tööandjakulusid arvestades 134 eurot. Sama suure ehk 134 eurose kulu eest saab tööandja töötaja pensionikontole maksta aga tervelt 96 eurot. Või teine näide: töötajale 1000-eurose preemia maksmise korral saab töötaja kätte 771 eurot, sama summa kandmisel töötaja III pensionisambasse saab töötaja aga 965 eurot. Samuti on preemia või boonuse puhul võimalik kombineerimine ehk osa sellest läheb töötaja pangakontole ja osa III sambasse.

Seega võib Živeli sõnul julgelt väita, et tööandjapension on hea võimalus oma töötajate eest hoolitsemiseks ning motiveeriv ja kasulik lahendus töötajatele muretuma vanaduspõlve kindlustamiseks. „Luminori poolt 2021. aastal tehtud uuring näitas, et 63% töötajate hinnangul oleks tööandjapension nende jaoks motiveeriv. Samas vaid 9% vastanute puhul tööandja juba maksis tööandjapensionit. Kuna tööandjapensioni maksjaid on praegu veel suhteliselt vähe, on see hea võimalus tööandjatele olla teistest sammu võrra ees ja eristuda!“ rääkis Živel „Eriti kuna uuringust tuli välja ka see, et traditsioonilisemaid töötajate motiveerimise meetodeid ei pea paljud enam mingiks eriliseks lisahüveks, sest neid pakub enamik tööandjaid.“

III sambasse kogunenud vara saab välja võtta madalama maksumääraga (10% või 0%) siis, kui töötaja on kogunud III sambasse vähemalt viis aastat ja on juba pensionieas või vähemalt 55-aastane, kui töötaja oli ühinenud III sambaga enne 2021. aastat.Muidugi saab tulevikuks kogumist lõpetada ja kogutud raha III samba pensionifondist igal ajal välja võtta ka enne pensioniiga, kuid siis tuleb maksta kogunenud summalt ära 20% tulumaksu.

III sambasse kogumisel ja sellele tööandjapensioni lisamisel tasub kasutada Luminori pensionifonde, sest tegu on kogenud pensionivarade halduriga, kes on Eestis saavutanud häid tulemusi juba 2008. aastast. Luminori pensionifondide meeskond haldab rohkem kui 1,5 miljardi euro suurust portfelli ja seda enam kui 310 000 kliendi jaoks Baltikumis. Järgitakse ülemaailmset lähenemisviisi, investeerides tärkava majandusega ja arenguriikidesse ning ühendades selle osalusega kohalikel Balti turgudel. Luminor usub, et sotsiaalselt vastutustundlik äritegevus loob pikaajalist väärtust!

Luminor pakub tööandjapensioni teemal ka personaalset nõustamist tööandjatele. Lähemalt saab teemaga tutvuda, lisa küsida ja kohtumine kokku leppida Luminori kodulehel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456