24. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja saadab kaamose eest päikeserannikule

Seppo Tuomivaara sõnul muutub tööelu aina paindlikumaks – üle poole palgasaajaist teeb aeg-ajalt tööd väljaspool kontorit.
Foto: GraphicStock
Mõnigi Soome firma pakub töötajatele võimalust teha põhjamaisel pimedal ajal tööd päikselises paigas, kirjutab Helsingin Sanomat. Uus töötajate põlvkond hindab üha rohkem palga kõrval ka paindlikku tööaega või töökohta.

Eelmise aasta veebruaris pakkis Henna Pollari kohvri ja sõitis Hispaaniasse. Tegu polnud mingi päikesepuhkusega, tal lihtsalt jätkus argipäev Fuengirolas. „Päike oli suurim muutus, sain väljas süüa erinevalt Soome veebruarist,” võrdles ta. Päikeselise nädala järel saabus ta tagasi Soome rõõmsa töötajana.

Pollari töötab ettevõttes StaffPoint, mis võimaldab pimedal ajal töötajatel Fuengirolas töötada, kui töö iseloom seda võimaldab. Tööandja poolt on koht, kus tööd teha, muud kulud jäävad töötaja kanda. „Korraga võib minna kaks töötajat nädalaks ajaks. Kokku oli eelmisel aastal käijaid kümme,” võtab tulemuse kokku StaffPonti personalijuht Tiina Forsbom.

Lisaks vaheldusele on see tugevdanud ka töötajate meie-tunnet. „Otsest mõju tervisele pole me mõõtnud, aga töötajate tagasiside on positiivne ja entusiastlik.”

Ka digitooteid valmistav Helsingi firma Frantic on kahel talvel kasutanud Tais asuvat kaugkontorit ja sel aastal saavad töötajad töötamise koha ise valida.

Keskkonda on kasulik vahetada

Töötervishoiu uurija Seppo Tuomivaara sõnul muutub tööelu järjest paindlikumaks. Juba üle poole palgasaajatest teeb aeg-ajalt tööd väljaspool kontorit. „Ainult päikese alla pääsemine ei päästa. Töötaja võib ennast sellegipoolest ülekoormata, nii et asukohavahetus mõju ei avalda,” tuletab Tuomivaara meelde.

Et töövõime paraneks, pole tingimata vaja Hispaaniasse rännata. Tuomivaara osales paar aastat tagasi Euroopa sotsiaalfondi uuringus, kus Soome töökohtadest viidi inimesi nädalaks-paariks nii üksi kui rühmiti loodusesse tööd tegema. Uuring näitas, et keskkonnavahetus oli töövõimele kasulik. Lisaks tundsid nad ennast tihedamini seotuna.

Ka personalifirma Barona on märganud kasvavat huvi lühemat aega välismaal töötamise vastu. Teenuse Barona Exchange kaudu saadavad ettevõtted töötajaid kokkulepitud ajaks Hispaania päikeserannikule Baronsi kontorisse, kas või kaamose ajaks.

Töökoha kolimine päikeserannikule on vahetusprogramme koordineeriva Reeta Lehtiniemi sõnul töötajate panust positiivselt mõjutanud. „Välismaal päikese käes jääb palju rohkem aega enesega tegeleda, olla tervislik ja elu nautida ka väljaspool tööaega,” rääkis ta Helsingin Sanomatele.

Baronsi kaudu on välismaale tööd tegema läinud näiteks klienditeenindajaid ning telefonimüügi- ja nõuandespetsialiste. Töökohavahetusteenust on kasutanud nii suuremad kui ka väiksemad firmad ja mõnigi ettevõte on huvitatud kontori päriseks päikese alla kolimisest.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456