Autor: Toosikannu Puhkekeskus • 27. juuli 2023

Toosikannu puhkekeskus ja metsloomapark

Kesk-Eestis asuv Toosikannu on suurima hirvekarja ja metsloomapargiga Eesti suurim puhkekeskus. Klientide päralt on avar territoorium, palju erinevaid peo- ja majutusvõimalusi ning lisaks pakume suurematele ja väiksematele seltskondadele aastaringselt toitlustust ning laia valikut erinevaid aktiivseid tegevusi.

Toosikannu saamisloost

Enne Eesti Vabariiki oli siin Käru mõisa Toosikõnnu karjamõis, millest sai hiljem Toosikannu talu. Tänane puhkekeskus laiubki Järva- ja Raplamaa piiril kokku 12 endisaegse talu maadel. Vanad talukohad oleme lugupidamisest ajaloo vastu tähistanud bussipeatustega.

Eesti Vabariigi algusaastatel oli Kärus 3 jõukamat talu, üks neist oli Toosikannu. Talul oli kokku 212 ha maad ja talu omanik rentis kahte maalappi välja, kuna maad oli selle aja kohta palju. Selles jõukas talus oli olemas ka rehepeksumasin ja auto – Ford Eifel.

Toosikannu Puhkekeskus sai alguse maikuus 2005. aastal, mil endise karjamõisa lauda veel alles olnud müüridele hakati ehitama puhkemaja. Esimesi külalisi võõrustati 2007 aastal ja tänases mõistes on siis tegemist peamajaga, mille alumisel korrusel asub hiljuti uuenduse läbi teinud Kaminasaal.

Toosikannu metsloomapark on rajatud 2013 aastal Eesti suurima eraomaduses oleva metsloomapargina

Metsloomapark on suur, 14-kilomeetrise aiaga piiratud ala pindala on kokku 928 hektarit (siia mahuks kaks Rapla linna) ja siin elab punahirvekari. Pargi rajamisel oli neid kõigest 150. Pooled Läti kasvandusest toodud punahirvedest olid pullid ja pooled lehmad, osad neist olid ka tiined. Ostu puhul oli tähtis näitaja ka hirvede n-ö kvaliteet ehk päritolu. Lätlaste väitel ulatuvad nende punahirvede juured Rumeenia diktaatori Nicolae Ceaușescu hirvekasvandusse.

Mida me pakume?

Pakume aastaringselt võimalust pidada maha mõni korporatiivüritus või erasündmus, olgu selleks suve- või talvepäevad, seminarid, konverentsid, jõulupeod, koolireisid või pulmad. Külalised on oodatud ettetellimisel, olgu siis suurema või väiksema seltskonnaga.

Suvisel ajal on meie põhitegevuseks mitmepäevaste ja mitmesaja ööbijaga ürituste võõrustamine ning seetõttu saame väiksemateks sündmusteks pakkuda enamasti vaid argipäevi.

Toosikannu Puhkekeskuse järveäärne põhikompleks on kujunenud peamiseks suurürituste läbiviimise kohaks. Lisaks on väiksemateks üritusteks suurepärased võimalused keskusest veidi eemal asuvates Ale-Sepa puhkekompleksis ja Karupahna puhkemajas.

Ale-Sepa puhkekompleksi renoveeritud talumajja mahub 50 inimest pidutsema ja 30 nõu pidama. Majutushoones on 20 kahe inimese hotellituba ning 2 tuba on piiratud liikumisvõimega külalistele.

Karupahna puhkemaja mahutab kuni 12 inimest, maja allkorrusel on 2 peretuba kolmele ja ülemisel korrusel 6 voodikohta. Parim koht kahele või ühele suurele perele või väiksemale firmaseltskonnale.

Uus konverentsikeskus

Meie uue konverentsikeskuse üldpindala on ca 500 m2 ja sellest saab helikindlate seintega eraldada kaks eraldiseisvat saali, nimedeks vastavalt ilmakaartele PÕHI ja LÕUNA. Hoone on ühekordne, ilma treppideta ning saali otsas olevate uste laiuseks on 2,8 m ja seega mahub ka auto ilusasti sisse.

Konverentsikeskusega ühendatud peamaja kaminasaal mahutab kuni 80 ja samuti kaminaga ning eksklusiivse jahitrofeekoguga Jahisaal kuni 26 inimest. Trofeesid on ka teistes majades, 28st maailma hirvlasest on meil trofeedena esindatud 26.

Ürituste toitlustamine

Teenindame suuremaid ja väiksemaid seltskondi ettetellimisel, kuna oleme keskendunud ürituste võõrustamisele ja igapäevaselt me kohvikut ega restorani ei pea.

Toitlustame ise nii Toosikannu põhikompleksis toimuvaid suurüritusi kui ka väiksemaid, Karupahna puhkemajas või Ale-Sepa puhkekompleksis toimuvaid sündmusi ja ka tellitud hommikusöögi serveerime enamasti majutuskohas. Toitlustust pakume ka Käru Kõrtsis toimuvatel kõrtsiõhtutel.

Meie külaliste vaieldamatud lemmikud on põdraliha ja hirveliha ning muud ulukiroad ja need on meie menüüs traditsiooniliselt aastaringselt esindatud. Peakokk Sander Lehtoja koostatud menüüs on lisaks ulukiroogadele suur roll ka vegan roogadel. Hirvelihast tooteid on võimalik ka kaasa osta.

Palju aktiivseid tegevusi

Korraldame Eestis ainulaadseid metsloomavaatlusmatku ehk ulukisafareid matkaveoki, retrobussi või 5 kohalise UTV-ga. Ulukisafari pikkuseks on ca 1 tund. Grupi suurus 5-25 inimest. Lisaks on võimalus tulla safarile ka oma autoga ning seda saab broneerida ja tasuda online. Parim hooaeg selleks on sügisest kevadeni, sest suvisel ajal peidavad nad ennast kuuma eest metsas.

Lisaks punahirvedele elutsevad meil väiksemad ulukid ja linnud. Meil pesitsevad sookured, must-toonekured ja merikotkas. Ega muud kui kiikrid ja fotoaparaadid kaasa! Toosikannu on sobiv koht ka fotokoolituste läbiviimiseks, iseäranis algajatele loodusfotograafidele.

Järve ääres saab aastaringselt rentida Vene kerisega saunamaja, suitsusauna ja Saaresauna, puuküttega Soome saunad on nii Karupahnal kui Ale-Sepal ning elektrikerisega saun Toosikannu Keskuses.

Jahti meil ei peeta, küll aga on meil mitmekülgne lasketiir, kus saab harrastada nii jahilaskmist taldrikute pihta kui ka „metssea“ laskmist kuulitiirus.

Rea muid aktiivseid tegevusi leiate meie kodulehelt. Meil toimuvaga saate olla kursis Facebooki ja Instagrami vahendusel, mõnede sündmuste kokkuvõtvad fotogaleriid leiate SIIT.

Paljude tegevuste puhul on minimaalseks inimeste arvuks kõigest neli, osadel ka kümme inimest. Ettetellimine on igal juhul vajalik, sest enamuse tegevuste juures on tegevad instruktorid, et kõik oleks turvaline ja ikka hästi õnnestuks.

Kohtumiseni Toosikannul!

Toosikannu, Jõeküla küla, Türi vald, 79218 Järvamaa

58°48’27”N 25°4’12”E

Telefon: +372 489 8160

E-post: [email protected]

Päringuvorm

Asukoht kaardil

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456