Autor: Grünfin • 19. aprill 2024

5 põhjust, miks töötajale investeerimisportfelli loomine on parem kui palgatõus

Kas raha on teema, millest töökohtadel veel vähe räägitakse? Ei! Sellest räägitakse vähe Eestis... USAs, aga ka laiemas Euroopas on üsna tavaline, et tööandja aitab kaasa töötajate meelerahu-, pensioni- või unistustefondi loomisel. Töötajad hindavad hoolivat panust kõrgelt ning tulevikkuvaatavad tööandjad on ilmselges soosingus nii innovaatiliste noorte kui kogenud talentide hulgas.

Üle poole Eesti töötajatest on välja öelnud, et sooviks oma palgast või tulevasest palgatõusust tööandja abil automaatselt investeerida (Eesti elanike finantskirjaoskuse uuring 2023, Rahandusministeerium). Sama järeldus tuli ka Luminori tellitud tööandja pensioni uuringust. “Välismaa” trendid jõuavad ka meile ja töötajad ise soovivad väiksemat rahaärevust, madalamat stressi ja kindlamat tulevikku. Nüüd on turul ka lahendus, mis on tööandjale ühest küljest lihtne hallata ning kasutusele võtta, teisalt pakub tuge ESG strateegias ning toimib kui töötajaid hoidev optsiooniplaan.

Lihtsat, bürokraatiavaba ning turvalist lahendust töötajatele raha kogumiseks pakub roheinvesteeringute platvorm Grünfin tööandja kogumisplaani näol.

5 põhjust, kuidas Kogumisplaan ühele ettevõttele kasulik on?

Kas teadsid, et vähemalt üks kolmest kolleegist, kellega koos lõunalauas istud ja pealtnäha muretut vestlust pead, tunneb rahaärevust - sisemist rahalist survet ja ebamugavust? Ning hiljutine eksootiline puhkusereis või kallis auto võivad hea rahalise olukorra asemel viidata hoopis kõrgele võlakoormale, mis ärevust tagant toidab?

Mure seisneb oskamatuses ja distsipliinis raha koguda - ka juhul, kui soov tegelikult olemas on. Rahaärevus on tugev allakäigutrepp nii produktiivsuses, stressis kui vaimse tervise küsimustes. Ometi on see ka vaid üks peamistest põhjustest, kuidas Kogumisplaan ettevõttele kasulik on.

#1 Rahaärevuse vähendamine ja head rahaharjumused

Rahaärevusest räägitakse veel vähe. Ometi on tegemist ühe suurima probleemiga nii töö produktiivsuse langemise kui vaimse tervise murede taga. Enamik inimesi teab, et peaks raha koguma ja investeerima. Paljud aga ei oska ega julge alustada. “Kuidas ometi? Mul ju pole ei aega, raha ega teadmisi.”

Kogumisplaan annab tööandjale võimaluse olla oma töötaja tugisammas, turvaline võimalus rahaharjumusi ning mõttemaailma muuta. Igaüks saab olla edukas investor, näha, kuidas väikesed summad kasvavad ning saada finantsilist julgust. Tööandjana võidad enesekindlama, teadlikuma ja lojaalsema töötaja, kes suudab edaspidi hakkama saada ka keerulisemates olukordades.

Pensionisambast eristab Kogumisplaani võimalus koguda ka oma meelerahu- või unistustefondi, mida vajab inimene tänase ja pensioniea vahepeal. Nii saab töötaja kasutada kogutud raha ka ootamatus olukorras või unistuste teostamiseks. Näiteks Eesti keskmise palga puhul kogudes võrdselt töötaja poolt 3% palgast ja tööandja poolt sama suur summa, on 3 aastaga koos ligi 5000 euro suurune portfell (tootluseks arvestatud 7% aastas, mis on aktsiaturgude keskmine, aga pole garanteeritud).

#2 Töötajate hoidmine - kogumisplaan kui alternatiiv optsioonidele

Optsioonid ehk ettevõtte osalus motiveerivad töötajat panustama, sest ettevõtte suurem edu tähendab ka töötaja suuremat edu tulevikus.

Tööandjale on läbi optsioonide kasulik nii motiveeritud töötaja kui võimalus teda pikemalt ettevõttega siduda - oma osalus ettevõttes tuleb ajaga välja teenida. Nii saab ettevõte siduda talenti vähemalt 3-4 aastat ning vähendada ka värbamiskulusid. Paraku pakub optsioone Eestis vaid ca 1% ettevõtteid - peamiselt startup id või suuremad börsiettevõtted.

Optsioonide alternatiivina, mis töötajaid hoiab ja tema tulevikuväärtust pidevalt kasvatab, saab kasutada ka Grünfini Kogumisplaani. Igakuisel või kvartaalsel sissemaksel, nt x% kuupalgast, saab olla vabatahtlik lukustusperiood, mida saab tööstaažiga avada. Kogumisplaani investeerimisrisk on tuntavalt väiksem, sest pole seotud vaid ühe ettevõtte edukusega.

Kui aga peaks juhtuma, et töötaja lahkub töölt enne, kui “optsioonid Kogumisplaanina” on välja teenitud, jääb tööandja poolt kogutud summa ettevõttesse. Sellist efekti ei loo näiteks palgatõus või ühekordne boonus, kus kulu on kohene.

Boonus: erinevalt optsioonidest, näeb nii töötaja kui tööandja igal ajahetkel nende varade hetkeväärtust.

#3 Rahatarkus kui osa suuremast ESG strateegiast

ESG on täna iga endast lugupidava ettevõtte jaoks oluline. Töötajate heaolu, sh rahatarkused, kuulub tugevalt ka ESG jätkusuutlikkuse S ehk social kategooriasse. Kuid Eesti talente huvitab ka maailma püsimajäämine. Wise tellitud Kantar Emori* uuring 16-19 aastaste noorte hulgas näitas, et rohkem kui pooltele (57%) noortest on oluline või väga oluline panustada kas ise või koos tööandjaga kliimamuutuste leevendamisse.

Üks olulisemaid nüansse globaalse soojenemise mõjude vähendamisel on jälgida, et meie investeeringud oleksid päriselt, mitte vaid nime järgi, rohelised. Grünfin sai hiljuti ühe esimesena Eestis maailma ühe kõrgema taseme ESG tunnustuse B-Corpiks, mis garanteerib igale koostööpartnerile ka selge usalduse Grünfini tegevuse läbipaistvuses. Investeerimisplaaniga käib kaasas ka mõjuraport, mida oma ESG strateegias kasutada.

#4 Eelis värbamisel

Kas teadsid, et tööga rahuloleva ja õnneliku töötaja tulemuslikkus on kuni 40% kõrgem?

Tulevikkuvaatav unistustesse või pensionisse panustamine muutub töökoha valimisel aina olulisemaks - seda tõendavad nii Ameerika kui UK näited. Aga ka erinevad uuringud Eestis, mis näitavad, et rohkem kui pool töötajatest sooviks, et tööandja aitaks tal automaatselt palga(tõusu)st investeerida.

Eelistatud on tööandjad, kes lisaks tähendusrikkale tööle vaatavad ka pikka perspektiivi ning panustavad töötajate tulevikku ka muul moel kui läbi palgatõusu. Märksõnadeks siin on finantsiline turvatunne ja hooliv tööandja. Aga ka “investeerimine” ja “jätkusuutlikkus” koguvad aina suuremat populaarsust.

#5 Väikesed summad palgatõusuna ei toimi. Aga pikaaegselt kogudes?

Ilmselt krimpsutaks iga teine töötaja nina, kui kuuleks, et saab 2 või 3% palgatõusu. Suurt muutust see tema elustandardis ei loo ning suurt rõõmu ka ilmselt ei tekita.

Küll loovad väiksed summad muutust investeeringutena ajas - tegemist on numbriga, mis iga kuu kasvab, motiveerib ja tõendab, et muutused algavad väikestest sammudest.

Näiteks on ülaloleval graafikul üks portfell, milles panustab inimene 3% igakuisest palgast ning tööandja lisab 3%. Portfelli on makseid kogutud ca 1 aasta.

Kogumisplaan loob häid rahaharjumusi lihtsalt

Tööandjana on lahendus lihtne hallata: igakuine administreerimiskulu on minimaalne. Liitumisprotsessis aitab Grünfin kaasa nii programmi kommunikatsioonis kui klienditoes. Raha kogumise metoodika on vastavalt ettevõtte soovile ja vajadusele - näiteks alternatiiv Stebby kõrval või x% palgast.

Töötaja jaoks on tegemist täiesti automaatse võimalusega meelerahu-, unistuste- või lisa pensionifondi koguda. Nutikas investor saab olla igaüks!

Kogumine toimub madala riskiga, hajutatult turul kaubeldavatesse rohelistesse indeksfondidesse, mille valiku ja haldusega tegeleb nii tööandja kui töötaja eest üle-Euroopalise litsentsiga Grünfin.

Kuidas saab ettevõte Kogumisplaaniga liituda?

#1 Võta Grünfini tiimiga ühendust ja lepime kokku kõne, et Sinu vajadused läbi vaadata

#2 Saadame materjalid ja lepime soovi korral kokku workshopi, et Sinu ettevõttele sobilik plaan leida (Alternatiiv Stebbyle, tippspetsialistide hoidmine, värbamisel eristumine jne)

#3 Soovi korral teeme teile rahatarkuse ABC koolituse

#4 Saadame ettevalmistatud lepingu(d) ning loome Grünfini platvormile ettevõtte profiili

#5 Aitame kommunikatsiooniga - teeme töötajatele workshopi ja Q&A, kus käime läbi kõik riskid, küsimused ning turvalisuse.

#6 Kogume ettevõtte abil kokku programmist huvitanud liitujad, kellele saadame liitumiskutse ja palume neil Grünfinis konto luua (ca 10 minutit koos verifitseerimisega)

#7 Tööandja laadib üles liitunud töötajate ja maksete kohta csv faili ja teeb ühekordse makse. Grünfin jagab ise maksed töötajatele loodud personaalsetesse portfellidesse.

Senini on Grünfini kliendid liitumise protsessi alates otsusest läbinud ca 2-4 nädalaga.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456