Autor: Elis Nikolai-Vendla, toitumisnõustaja ja -terapeut ning Toitumisnõustaja+ asutaja • 13. september 2022

Äkki sa ei olegi ületöötanud, vaid asi on vales toitumises?

Üha rohkem räägitakse sellest, et inimesed on pidevalt väsinud ja läbipõlemise äärel – neil on ärevus, depressioon või teised vaimse tervise probleemid, mille süüdlaseks peetakse sageli liiga suurt töökoormust. Muidugi vahel see nii ongi, aga tegelikult saame lihtsate muudatustega enda parema enesetunde jaoks palju ära teha.

See, kuidas ja mida me sööme, mõjutab meie füüsilist ja vaimset tervist rohkem, kui arvatagi oskame. Sageli võib hoopis vale toitumine olla see, mis meid kurnab ja väsitab, ning toitumist muutes võivad need vaegused kaduda.

Üks hea viis oma vaimset tervist toetada on tervislike eluviiside kaudu – sh teadliku ja tervisliku toitumise abil. Aga kuidas siis tervisliku toitumisega oma vaimset tervist toetada ning läbipõlemist vältida? Sellest räägib toitumisnõustaja ja -terapeut ning Toitumisnõustaja+ asutaja Elis Nikolai-Vendla.

Siin on kuus sagedasemat põhjust, miks võid pidevalt väsinud olla, ja kuidas seda muuta:

1. Sa ei toitu regulaarselt ning ei tee vahepalasid

Jooksed hommikul tööle ilma hommikusöögita? Ei jõua iga kord lõunale või haarad lõunaks saiakese/šokolaadibatooni? Need harjumused ei aita kindlasti kaasa heale enesetundele.

Regulaarne söömine ning tervislike vahepalade tegemine hoiab päeva jooksul meie veresuhkrut stabiilsena. Veresuhkru liigne kõikumine või pikalt söömata olemisest tingitud madal veresuhkur võivad esile kutsuda meeleolukõikumisi, ärevust, ärrituvust ning ka keskendumisraskusi. Lisaks põhitoidukordadele tasuks menüüsse lisada ka 2–3 tervislikku vahepala. Meie aju vajab pidevalt glükoosi ning seda saame, tarbides regulaarselt kvaliteetseid süsivesikuid, nagu näiteks puuvilju, marju, juurvilju, kaunvilju ja töötlemata teravilju.

2. Stressi puhul otsid abi magusast

On leitud, et mida rohkem ollakse stressis, mures, ärev, kurb, seda rohkem pöördutakse leevenduse saamiseks suhkrurikaste toitude/jookide poole. Ent suhkur stressi ei vähenda: suhkur on erguti ning olles juba ärev või kannatades lausa ärevushäirete all, ei aita suhkur ärevust kohe kindlasti mitte leevendada.

Samuti võib liigne suhkru ja ka teiste rafineeritud süsivesikute tarbimine soodustada selliste stressihormoonide teket nagu adrenaliin ja kortisool. Kortisool on meie organismile oluline hormoon, aga liigne kortisool võib nõrgestada immuunsüsteemi, ahendada artereid, tõsta vererõhku ja soodustada kehakaalu tõusu.

Suhkur stressi ei vähenda: suhkur on erguti ning olles juba ärev või kannatades lausa ärevushäirete all, ei aita suhkur ärevust kohe kindlasti mitte leevendada.

3. Sa ei tarbi piisavalt häid rasvu

Vaimse tervise toetamiseks tasub kindlasti oma menüüsse lisada tervistavaid küllastumata rasvu. Rasvad on ajule äärmiselt olulised, lausa 80% aju kuivmassist moodustavad rasvad. Eriti vajalik on ajule ja närvisüsteemile selline asendamatu rasvhape nagu oomega-3. On leitud, et piisav kogus oomega-3 parandab tuju, ennetab depressiooni, võib vähendada ärevust ja tõstab ka kognitiivset võimekust.

Peale rasvase kala leidub oomega-3-rasvhapet ka chia-, lina-, kanepi- ja ka tudraseemnetes.

4. Sinu menüüs on vähe häid valke

Asendamatu aminohape nimega L-trüptofaan aitab meie kehal toota heaolu- ja õnnehormoone nimega serotoniin ja ka melatoniin. Melatoniin on hormoon, mis omakorda reguleerib ööpäevarütmi ja toob kvaliteetse une. Hea uni mängib samuti olulist rolli vaimse tervise parandamisel ning võib vähendada ärevust ja kroonilist stressi.

Head L-trüptofaani allikad on näiteks lõhe, kanafilee, munad, tofu, spinat, pähklid, kõrvitsaseemned.

5. Liialdad kohviga

Kofeiin on maailmas enimtarbitud stimulant. Kohvil on ka tervistavaid omadusi, kuid vaimse tervise seisukohalt vaadates on korduvalt leitud, et suurem kofeiinikogus võib suurendada ärevuse, paanikahoogude ja isegi depressiooni sümptomeid. Lisaks võib kofeiin esile kutsuda närvilisust, rahutust, uneprobleeme, pulsi kiirenemist ja ka seedeprobleeme. Seega, kui eelnimetatud on ilmingud, millest sooviksid vabaneda, siis kofeiini vähendamine või ärajätmine võivad olla suureks abiks. Eriti oluline on mitte juua kohvi tühja kõhu peale, sest see tõstab kehas kortisooli ehk stressihormooni taset. Samuti võiksid iga tassi kohvi juurde juua klaasi vett, et vältida vedelikukaotust.

Kui soovid katsetada kohvivaba elu, siis asendusena võid proovida kofeiinivaba kohvi, taimeteed, matcha't või väga antioksüdantide rohket ja naturaalselt ergutavat mateteed.

6. Jätad soolestiku eest hoolitsemise unarusse

Soolestik on tõepoolest meie teine aju ja on kindlaks tehtud, et meie soolestiku mikrobioomi mitmekesisus ja tervis mõjutavad tugevalt ka meie aju ja närvisüsteemi funktsioone. Näiteks 95% serotoniinist toodetakse meie soolestikus. Seal asub tervelt 100 miljonit närvirakku ja ka 70% kogu meie immuunsüsteemist asub soolestikus.

Selleks, et saaksid oma mikrobioomi mitmekesisuse eest hoolt kanda, lisa menüüsse rohkelt kiudaineid. Kiudainerikkad on näiteks täisteraviljad, puuviljad, marjad, köögiviljad ja seemned. Tegelikult saad heas koguses kiudaineid kõigist töötlemata taimsetest toiduainetest.

Lisaks tasub tarbida ka naturaalseid probiootikume, mida leidub hapendatud kapsas, kimchi's, hapendatud kurgis ning ka keefiris ja petis.

Kui need teemad kõnetavad ja tahaksid enda vaimse ja füüsilise tervise eest paremini hoolt kanda, aga tunned, et ei oska ise kuskilt pihta hakata, siis oled väga oodatud juba 3.10 algavasse 8nädalasesse heade toitumisharjumuste ja kaalulangetusprogrammi, milles tänaseks on osalenud juba üle 700 inimese.

Tegemist on ainulaadse online-toitumisalase kursusega, kus igal nädal avaneb Toitumisnõustaja+ keskkonnas uus teema, mida süvitsi käsitletakse. Samuti toimuvad regulaarsed live-kohtumised toitumisnõustajaga, põnevaid teadmisi jagavad külalisesinejad ning saad ligipääsu lihtsatele ja tervislikele retseptidele, mida oma menüüsse lisada. Programm paneb sind kindlasti end palju energilisemalt tundma ning boonuseks on ka keskmiselt 4–8 kg kaalulangust kaheksa nädalaga ja seda ilma rangete piirangute, kalorite lugemise või toidu kaalumiseta. Kõige selle juures on sulle toeks professionaalsed toitumisnõustajad ning toetav grupp.

Loe ka programmis osalejate tagasisidet siit!

Ka tööandjad saavad oma töötajate tervislikumaid harjumusi toetada, kuna nüüd saab programmis osaleda ka Stebby kaudu tasudes.

Kui aga soovite liituda terve kollektiiviga, siis grupihinna saamiseks kirjutage palun aadressil [email protected].

Kui tunned, et vaimne ja füüsiline tervis vajab turgutamist, siis liitu juba täna! Oled südamest oodatud! Alustame koos tervislikumat teed juba 03.10.2022.

Liituda saad kohe siit -> toitumisnoustajapluss.ee.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456