Autor: Hansavest • 8. detsember 2022

Nataliia kui välistööjõu tarmukuse etalon

Igal inimesel, kes Hansavesti vahendusel Eesti tootmisettevõttes töötab, on oma lugu. Muutustega kohaneda aitavad positiivne ellusuhtumine, õpihuvi ja töökus. Neid lugusid on tuhandeid, ent seekord toome esile Nataliia, kes on ligi 5 aastat andnud oma oskuslikku panust Eesti töötlevasse tööstusse.
Nataliia on ligi 5 aastat andnud oma oskuslikku panust Eesti töötlevasse tööstusse

Eestis on kõik lähedal

Nataliia kodukoht on Dnepri jõe ääres Krementšugi linnas, ta on kahe tütre ema. Soovides võimaldada lapselastele paremat haridust ja abistada oma pensionieas vanemaid, kaalusid nad abikaasaga töötamist teises riigis. Tookord sõideti nende tutvusringkonnast tööle peamiselt Tšehhi, Saksamaale ja ka Poolasse, kus Nataliia proovis aianditööd. Naine jõudis siiski järeldusele, et sobivam oleks töötada suuremas hästi organiseeritud ettevõttes, kus on konkreetsed tööpäevad.

Eestisse tulek otsustati siis, kui tuttav keevitaja, kes juba töötas siin, andis neile Hansavesti töövahendusettevõtte telefoninumbri. „Selgus, et Eestis oli töölistest puudus ja minu mehele leiti töökoht Pärnus. Ta asus tööle ühes tehases giljotiinmasinale,“ meenutab naine. Mõne kuu möödudes leidis abikaasa, et Eestis kohanemine laabus kenasti ja ta uuris töövõimalusi ka Nataliia jaoks. Hansavesti kaudu Eestisse tööle saabunud inimestest enamik on siia tulnud tublide töötajate soovituste kaudu. „Hea, et Hansavestis julgustatakse inimesi küsima ja väljendama oma soove, siis inimene ei karda elumuutusi,“ nendib Nataliia. Talle leitigi sobiv töökoht, mis asus Tartus ja Hansavestis hakati otsima võimalusi, et abikaasad saaksid elada koos.

Eestisse saabumine jäi Nataliiale meelde hea tundega. Hansavesti kliendihaldur tuli bussi vastu ja sõidutas naise Tartu hostelisse. „Meeldiv oli kohata sõbralikku inimest, kes ütles naeratades, et puhka end välja ja järgmisel hommikul sõidame koos töökohale,“ räägib naine naeratades, „mul langes justkui kivi südamelt ja kerge oli olla.“

Tartu on ilus hubane linn ja pole liiga suur

„Eestis on kõik mugavalt lähedal. Tartu on ilus hubane linn ja pole liiga suur. Tänavatel liiguvad asjalikud üliõpilased, nii kohalikud kui välismaalased.“ Linnarahva inglise keele oskus julgustas Nataliiat suhtlema ja vene keelestki oli abi. Nüüdseks on põhilised eestikeelsed väljendid ukrainlannale mõistetavad. Naine on koos abikaasaga Eestis ringi liikudes märganud puhtust ja korda. „Eestlasi peetakse aeglasteks inimesteks, kuid ma näen, et inimesed on siin väga töökad. Ka väiksemates asulates on ilusad korras ehitised ja mugavad jalgrattateed. Eestis hoolitsetakse inimeste elukeskkonna eest.“

Tehases on mugav töötada

Abikaasadele leiti töökohad ühes Tartu tootmisettevõttes, kus on kasutusel lai valik tehnoloogiaid ja võimas seadmepark. Painutusmasinal paarilistena töötades tuli neile kasuks ammune koostöö kogemus, kui naine pidas kraanajuhi ametit kõrgel abikaasa pea kohal.

„Meie, tavalised inimesed, tulime Eestisse ja meile anti tööd. Nähes, et me töötame kohusetundlikult, küsiti, kas soovime õppida keerulisemaid ja tasuvamaid töid,“ meenutab Nataliia tänuga. Peagi leiti naisele sobilikumad ülesanded meditsiinitehnika koostajana ja mees sai võimetekohast rakendust tööpinkide seadistajana. Töötleva tööstuse ettevõttes toodetakse maailma tippettevõtetele tehnikat, laboriseadmeid, sideseadmeid ja pakendiautomaate. Tehaseruumid on mugavalt soojad ja õhurikkad, töötajatele antakse korralikud töörõivad ja jalatsid. Söögisaalis pakutakse soodsa hinnaga maitsvaid toite ja töölemineku aega aitab säästa tehase buss. „See kõik on inimesele oluline, kui aastaid on juba üle viiekümne,“ sõnab naine.

Katseajal tsehhis tööd alustades tunnetas Nataliia pisut ettevaatlikku suhtumist. Nähes aga, et uus töötaja agaralt õpib, küsib ja täpsustab, selgitati kõike heasoovlikult. „Kehva juhi juurde tööle sattudes ei oleks elu kuigi magus,“ on naine varasemas tööelus kogenud. Talle meeldivad üksteist austav meeskonnatöö ja võrdsel tasandil suhtlemine. „Kui tehnoloog tuleb arutama mõnda tootmisküsimust, siis minu arvamust peetakse oluliseks. Edaspidi nii teemegi ja ta ei muuda meie otsust.“

Dnepri äärest Emajõe kaldale

„Kui on normaalne tasuv töökoht, siis ei pea muretsema homse pärast ja südames on rahu,“ tõdeb Nataliia. Hansavesti tööjõu terviklahenduse abiga on töötajatel pidev halduri tugi elu korraldamisel ja majutus töökoha läheduses. Nataliiale ja tema abikaasale anti Hansavesti poolt kasutusele möbleeritud tuba korralikus remonditud korteris, kus olid olemas esmavajalikud majatarbed ja kodumasinad. „Üheksakuulise tööloaga töölisele on selline eluviis üsnagi normaalne. Keerulisema iseloomuga inimesed ei püsigi kaua paigal, siia jäävad ikka tublimad töötajad. Tuleb austada nii töökaaslasi kui korteriomanikke, sest oleme ju külas,“ tõdeb naine väärikalt.

Nataliia päev algab tavaliselt varahommikusi teleriuudiseid lugedes. Hubane telekavalgus annab turvalise tunde ja loob meeleolu. „Mulle meeldib osa saada ümbritsevate inimeste muredest ja rõõmudest – näiteks, kui keegi on võitnud loteriil või midagi sellist.“ Ta on Eestis elades ja töötades märganud, et rahvuste põhjal inimestel vahet ei tehta ja eestlastel on ukrainlastega mitmeid sarnasusi.

Kodukohta külastasid abikaasad peamiselt peretähtpäevade puhul, igapäevane peresuhtlus on toimunud interneti vahendusel. 2022. aasta keerukate sündmuste valguses tuli fookusesse oma lastelaste turvalisus ja käekäik. Selleks kutsuski Nataliia oma pere Eestisse ja üheskoos hakati siinses rahulikus ja turvalises keskkonnas endale kodu otsima ja punuma. Tema pere suurim soov on anda ka oma kindel ja tubli panus riiki, mis neid nii hästi on vastu võtnud. Nataliia ise on siiralt tänulik, et Eesti riik ja siinsed inimesed pakuvad oma igakülgset abi ja tuge. See aitab hoida lootust ja turvatunnet.

On soov ka endale kindlustada oskuslik tööjõud? Helista: +372 5399 7944 või külasta: www.hansavest.com

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456