Autor: Personaliuudised.ee • 25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õpetajate keskmine palk tõusis esmakordselt üle 1100 euro

Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on keskmine palk tõusnud 9,8%
Foto: pixabay.com
Möödunud aasta novembri seisuga oli omavalitsuste raamatupidamisandmetel munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk täistööaja arvestuses 1111 eurot. Võrreldes 2014. aasta sama ajaga oli keskmine palk tõusnud 9,8%. Vaata, kus piirkonnas on õpetaja töötasu kõrgeim!

• Omavalitsused ja erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust.

• Õpetajate palgatoetus on osa riiklikust haridustoetusest.

• Õpetajate töötasu alammäär ehk miinimumpalk on õpetaja töötasu riiklik garantii, millest vähem ei tohi täiskohaga töötavale õpetajale maksta. 2015. aastal oli õpetajatetöötasu alammäär 900 eurot ja tänavu 958 eurot.

Üle 1100 euro oli õpetajate keskmine palk 66 omavalitsuses ja üle 1000 euro pea 75% omavalitsustest. 62% kohalikest omavalitsustest panustas riiklikule palgatoetusele ka omalt poolt.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi toonitas, et eesmärk on tõsta õpetajate keskmine töötasu 2019. aastaks 120 protsendini riigi keskmisest. „Õpetajate töötasu kasv eeldab lisaraha riigieelarvest, ent seda peavad toetama ka omavalitsuste otsused koolivõrgu korrastamisel. Riik aitab sellele kaasa investeeringutega. Mõistlikud otsused aitavad leevendada olukorda, kus paljud õpetajad peavad töötama osakoormusel,” rääkis minister Ligi.

Kõige kõrgem, 1717 eurot, oli keskmine brutopalk Pärnu maakonnas Sauga vallas, suuruselt teine, 1354 eurot, samuti Pärnu lähedal Tori vallas. Ida-Virumaal Narva-Jõesuus oli õpetajate keskmine brutotöötasu 1308 eurot ja Võrus, Lasna vallas 1253 eurot.

Õpetajate viimaste aastate palgastatistika omavalitsuste lõikes leiab haridusstatistika andmebaasist HaridusSilm.ee.

Aasta 2016

• Õpetajate palgatoetus omavalitsustele kasvas tänavu 196 miljoni euroni, võrreldes 2015. aastaga on kasv 7,3% ehk 13,2 miljonit.

• Erakoolidele antud riiklik palgatoetus kasvas 2016. aastal mullusega võrreldes 8,3% ehk enam kui 9,3 miljoni euroni.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456