Autor: Sirje Rank • 5. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi katsetab lühendatud tööpäevaga

Reklaamibüroos Oss antakse endale aru, et inimene ei suuda kaheksa tundi järjest loov olla, nii kehtib seal kuuetunnine tööpäev.
Foto: GraphicStock
Soome käivitas äsja kodanikupalga eksperimendi, Rootsi hakkab aga tegema kokkuvõtteid kaks aastat väldanud eksperimendist lühendatud tööajaga.

Liiga õhinasse ei maksa minna neil, kes on unistanud kuuetunnisest tööpäevast. Kulud on siiski osutunud tulust suuremaks, vahendas agentuur Bloomberg esimesi kokkuvõtteid Göteborgi Svartedaleni vanadekodus tehtud eksperimendist. Selleks, et 68 hooldajaga vanadekodus tööaeg kuuele tunnile lühendada ja täispalka säilitada, tuli 17 inimest juurde palgata. See tähendas lisakulu 12 miljonit Rootsi krooni.

Eksperimendi käigus tehtud uuringud näitasid, et töötajate enesetunne paranes, mis vähendas haiguspäevade arvu, ning ka teenuse kvaliteet paranes. Linnal ei ole aga kavatsust püsivalt sellisele korraldusele üle minna.

„See on seotud kõrgemate kuludega. Absoluutselt,” ütles Bloombergile kohalik vasakpoliitik Daniel Bernmar, kes kohalikus omavalitsuses vanurite hoolekande eest vastutab. Üleüldine tööaja vähendamine läheks liiiga kulukaks.

Siiiski tahab Bernmar eksperimenteerimist jätkata, kuna on seda meelt, et pikas vaates oleks see siiski lahendus. „Mida rikkamaks me saame, seda rohkem peame seda rikkust kasutama muul moel kui uusi autosid soetades või tarbimist suurendades.“

Svartedaleni vanadekodu on Rootsis vaid üks viimase aja mitmest katsetusest lühendatud tööajaga. On ka näiteid, kus lühendatud tööaeg andis väga hea tulemuse. Mörndaleni Toyota keskuses näiteks kehtib kuuetunnine tööpäev aastast 2002. Kaheksatunnise tööpäeva asemel loodi kaks kuuetunnist vahetust (täispalka säilitades), millega kadusid pikad järjekorrad ning kasvas klientide ja töötajate rahulolu.

Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet on eksperimendi ajal kirjutanud mitmest tööandjast, kes on selle lahendusega väga rahul. Näiteks kehtib Örnsköldsvik konsultatsioonifirmas Brath kuuetunnine tööpäev juba aastast 2012. Firma juht Maria Westling ütleb lehele, et kui töötaja tunneb end hästi, panustab ta rohkem. Ühtlasi on see firmale toonud rohkem sooviavaldusi tööle asumiseks, mis võimaldab valida parimaid töötajaid.

Reklaamibüroos Oss antakse aga aru, et inimene ei suuda kaheksa tundi järjest loov olla, nii on ka seal kuuetunnine tööpäev. Firma juht Julia Bendelin ei tee aga illusioone, et see võiks olla kogu majanduse jaoks lahendus. „Seadusesse seda küll panna ei võiks. Kõik sõltub sellest, mis liiki tegevusalal firma tegutseb. Peaks olema tööandja ja töövõtja asi otsustada, kuidas nad töö korraldavad,” ütles ta.

Mullu oktoobris kinnitas Rootsi tööminister Ylva Johansson Svenska Dagbladetile, et riigi tasandil ei ole lähiajal mingit plaani lühendatud tööaega seadustada, eksperimenteerimine töökohtadel aga jätkub. Eksperimendi vastased hoiatavad tagajärgede eest ja osutavad negatiivsetele näidetele Euroopast. Prantsusmaal kehtestai 35-tunnine töönädal juba aastal 2000 ja riigi ettevõtetel on sellega palju probleeme.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456