Autor: Personaliuudised.ee • 3. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja majutamise kulud vabastatakse erisoodustusmaksust

Foto: pixabay.com
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, mis sisaldab ka hulgaliselt kaubandus-tööstuskoja ettepanekuid. Näiteks vabastatakse eelnõu järgi erisoodustusmaksust töötaja majutamise kulud ning laiendatakse transpordikulude hüvitamise võimalusi töötaja elu- ja töökoha vahel.

Praegu saab tööandja transpordikulusid maksuvabalt hüvitada siis, kui elu- ja töökoha vaheline tee pole läbitav mõistliku aja- ja rahakuluga. Koja hinnangul on tegemist ebamäärase tingimusega, kuna tööandja peab igat üksikjuhtumit eraldi hindama. Eelnõu järgi piisab edaspidi ka lihtsalt sellest, et töötaja elab vähemalt 50 kilomeetri kaugusel asula piirist, kus paikneb töökoht. Selline võimalus tekib tööandjal näiteks siis, kui töötaja elab Türil ja käib Tallinnas tööl. Samuti saab tööandja edaspidi maksuvabalt korraldada töötajatele transporti bussiga, millel on kokku üle üheksa istekoha.

Lisaks sellele on eelnõusse jõudnud ka koja ettepanek lihtsustada töötajate majutuskulude hüvitamist. Praeguse seaduse järgi saab tööandja majutuskulusid küll hüvitada, kuid peab seejuures tasuma erisoodustusmaksu. Kaubanduskoda tegi ettepaneku võimaldada tööandjal hüvitada majutuskulud maksuvabalt teatud tingimustel. Eelnõu järgi saab tööandja edaspidi erisoodustusmaksu vabalt majutuskulusid hüvitada, kui töötaja elukoht on vähemalt 50 kilomeetri kaugusel töökoha asula piirist ja töötajal ei ole lähemal asuvat eluaset. Kui töökoht on Tartus või Tallinnas, siis saab seal majutamist maksuvabalt hüvitada 200 euro ulatuses ühes kuus, mujal 100 euro ulatuses. Seega, kui töötaja elab Türil, kuid tema töökoht on Tallinnas, siis saab tööandja maksuvabalt tasuda tema Tallinnas majutamise kulud kuni 200 euro ulatuses.

Kaubanduskojal on hea meel, et koja tehtud ettepanekud on eelnõus arvesse võetud, kuna muudatused soodustavad kvalifitseeritud tööjõu kättesaadavust, eelkõige siis, kui töötaja elab töökohast kaugel. Muudatused plaanitakse jõustada juba 2017. aasta juulist.

Allikas: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456