5. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas asendada parimat töötajat?

Foto: SHRM
Üks sinu parimaid töötajaid teatas, et talle tehti pakkumine, millest on raske keelduda, ja ta lahkub töölt. Sõidab välismaale ära. Pikemaks ajaks. See tähendab, et ühe kuu jooksul tuleb leida oma meeskonda keegi, kes oleks vähemalt sama hea töötaja. Sama täpne, sama kohusetundlik, samade oskustega.

Alustame otsinguid. Avaldasid CV Keskuses tööpakkumise ja palusid kolleegidelt soovitusi, kelle poole pakkumisega veel pöörduda. Nemad ju teavad täpselt, missugune on sinu parim töötaja – ehk on nende tutvusringkonnas veelgi selliseid? Vähemalt kolm-neli aastat samal ametikohal töötanud, oskab kahte-kolme keelt, omab soovitavalt autot ja on nõus hooajaliselt äärmiselt intensiivselt töötama.

Peagi ootavad tööandja laual kümned suurepärased CV-d läbivaatamist. Oled otsustanud leida kellegi, kes oleks oma tausta ja kogemuste poolest võimalikult sarnane tänase töötajaga. Kas töökogemusest ja vajalikest oskustest aga piisab?

Enne kui alustad kandideerijate hindamist, võta endale pisut mõtlemisaega. Pea meeles, et praegu on sul võimalus vormida veelgi säravam talent. Ära hakka otsima klooni, vaid haara kinni tekkinud võimalusest ja leia töötaja, kes sinu ettevõttega koos kasvaks, panustaks selle arengusse ning aitaks luua uusi ja innovaatilisi lahendusi, kuidas tööd veelgi paremini ja efektiivsemalt teha.

Selleks, et leida niisugune inimene, kes on just sinu ettevõtte jaoks parim, tasub vaadata varasemast töökogemusest ja oskustest kaugemale. Jah, ükski programm ei saa ilma programmeerimiskeelte tundmiseta kodeeritud ega juuksed vastavate oskusteta ilusasse soengusse lõigatud. Sellegipoolest on lisaks töö tegemiseks vajalikele oskustele ja varasemale kogemusele oluline keskenduda ka aspektidele, mis on just sinu ettevõtte jaoks tähtsad.

Kandidaatide CV-sid lugedes ja valikuid langetades pea meeles, et oluline on lisaks kogemusele ka potentsiaal. Kuhu see inimene võiks sinu ettevõttes tubli töö ja tahtmise korral jõuda, mida ta võiks oma kohaloluga ettevõttele juurde anda? Mis on see väärtus, mis tegelikult loeb?

Pea meeles, et oskusi saab alati omandada, suurepäraseid isikuomadusi ja teotahet mitte nii lihtsalt. Kui sul on valida kõiki nõutud eeldusi täitva, ent ambitsioonideta töötaja ja võib-olla mitte nii kogenud, ent suurte visioonide ja ambitsioonidega kandidaadi vahel, kumma sa valiksid? Kas lihtne valik on alati parim sinu meeskonnale ja ettevõttele?

Lähtusid uue töötaja otsinguil soovitusest otsida lisaks piisavale töökogemusele kandidaadis ka piisavat teotahet ning huvi ja kirge oma töö vastu. Leidsid sel moel endale uue meeskonnaliikme, kes tõepoolest vajab põhjalikumat väljaõpet, kui sa olid ehk arvestanud, kuid näed juba esimese töönädala lõpuks, et see oli tõepoolest parim otsus, mille sa terve värbamisprotsessi jooksul vastu oled võtnud.

Allikas: CV Keskus

Autor: CV Keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456