21. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas harjumused aitavad su edule kaasa või hoopis takistavad?

Koolitaja ja coach Raimo Ülavere räägib 13. märtsil toimuvas Juhtimislaboris, kuidas alustada uue eduharjumuse kujundamist. Uurisime temalt, kuidas üldse oma harjumustes selgust luua ja aru saada, milliseid harjumusi tasub muuta.
Raimo Ülavere
Foto: Andres Haabu

Kuidas ära tunda halvad harjumused, mis meid oma eesmärkide täitmisele lähemale ei aita?

Esiteks – võta paber ja pastakas ja pane kirja oma ühe päeva harjumused. Näiteks: 1. ärkan ja vaatan telefoni; 2. Lähen vannituppa ja käin duši all/pesen hambad; ... 8. Tööle jõudes avan arvuti ja vastan meilidele; 9. Võtan koosolekule kohvi kaasa. Jne.

Teiseks – millist sihti või eesmärki ma silmas pean ehk millega peaksin hakkama harjumusi võrdlema? Harjumused on alati head või halvad millegi suhtes. Mõne jaoks on ka suitsetamine hea harjumus – näiteks kui eesmärk on leida aega iseendale või teha paus tööst (selleks on muidugi ka teisi vahendeid), kuid teise jaoks on suitsetamine halb, sest tema eesmärk on tervislik elu.

Kolmandaks – hinnata lähtuvalt eesmärgist oma harjumusi. Küsi endalt, kas see harjumus aitab kaasa, on neutraalne või takistab sootuks? Kui saad vastuseks, et ei aita kaasa, siis oledki tõenäoliselt leidnud enda jaoks n-ö halva harjumuse.

Miks on rutiinsetest käitumismustritest vabanemine nii keeruline?

Harjumused on loomulik ja vältimatu osa elust ja nende tekkimise algne põhjus on, see, et nii on lihtsam elada. Kui tahame neist loobuda või neid muuta, siis see nõuab pingutust ning on seotud riskiga. Emotsionaalselt on lihtsam püsida olemasoleva rutiini juures, isegi kui teame, et see on meile endile kahjulik või destruktiivne.

Kuidas harjutada endale sisse uusi ja kasulikke harjumusi, mis aitavad meil säästa aega ja teha oma tööd uutmoodi ja paremini, mitte „nii, nagu alati olen teinud“?

See on pikem jutt, ent mõned märksõnad alustades elementaarsematest asjadest on: keskendu tegevustele, mitte tulemusele; ära oota müstilist motivatsioonipuhangut; leia mingisugunegi vastus küsimusele – miks ometi ma seda tegema peaks?

Juba 13. märtsil kuuled Juhtimislaboris „Kuidas saavutada vähemaga rohkem?“ pikemalt Raimo Ülavere juhtnööre, kuidas alustada uue eduharjumuse kujundamist. Samuti jagavad väärt nõuandeid koolitajad Eero Sikka, Kristjan Otsmann ja meditsiiniteaduste doktor Jaanus Harro. Vaata lähemalt ja registreeri SIIN.

Loe lisaks
Kuidas seada eesmärki?

Tulekul

Juhtimislabor "Kuidas saavutada vähemaga rohkem?"

Esinejad: konsultant ja koolitaja Eero Sikka, koolitaja ja coach Raimo Ülavere, koolitaja Kristjan Otsmann, meditsiinidoktor Jaanus Harro.

Toimub: 13.03 Tallinnas

Vaata lisainfot ja registreeri SIIN.

Allikas: Konverentsid.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456