Autor: Tõnis Elling, Deloitte Advisory maksunõustaja • 19. märts 2019

Tudengite osutatud teenused praktika ajal on maksuvaba käive

Käibemaksuseaduse (KMS) § 16 lg 1 p 6 alusel vabastatakse käibemaksust alus-, põhi-, kutse-, kesk- või kõrghariduskoolitus, sealhulgas õppevahend, mille koolitusteenuse osutaja võõrandab teenuse saajale, üldhariduskoolitusega seotud eraõppetunni andmine ja muu koolitus, välja arvatud ärilistel eesmärkidel antav muu koolitus, kirjutab Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling.

Selle sätte vaste käibemaksudirektiivis on artikkel 132 lg 1 p i. Nimetatud sätte kohaselt vabastatakse käibemaksust laste ja noorte haridus, kooli- või ülikooliharidus, kutseõpe või ümberõpe, samuti nendega otseselt seotud teenuste osutamine ja kaubatarned nimetatud eesmärkidel tegutsevate avalik-õiguslike organisatsioonide või teiste asjaomases liikmesriigis sarnastel eesmärkidel tegutsevana tunnustatud organisatsioonide poolt. Nagu näha, siis KMS ja direktiivi definitsiooni vahel on oluline erinevus. Direktiivi säte vabastab käibemaksut teenuse osutamise või kauba müümise haridusasutuse poolt kui see müük on otseselt seotud nende avalik-õiguslike organisatsioonide tegevusega ja müüakse väljapoole harisdusasutust. Lisada tuleb, et kauba või teenuste müük on maksuvaba üksnes siis, kui seda tehakse vahetult haridusteenuse osutamisega käigus, avalik-õiguslike organisatsioonide poolt ja sellega ei taotleta kaumit.

Säte puudutab eelkõige selliseid haridusasutusi, kus tudengid teevad oma kätega midagi valmis või siis esinevad publikule. Kutseõppes õpitakse näiteks ehitajaks, kokaks, klienditeenindajaks või ka juuksuriks. Kõik need ametid nõuavad praktilist õpet. Teisest küljest omandatakse Eestis kõrghariduse raames näitleja, kunstniku või muusiku haridus. Siin on tavapärane, kui tudengid esinevad laiemale publikule, kui oma kaasõpilased. Küsimus on selles, et kui koka õpilased valmistavad praktikumi käigus söögi ja serveerivad selle mõõduka tasu eest väljaspool kooli tulevatele külastajatele, kas siis on tegemist maksustatava käibega või mitte. Kui seda tehakse raha eest, on tegemist teenuse osutamisega tasu eest, mis on käibemaksudirektiivi mõtte kohaselt teenuse käive. Võis siis on olukord, kus lavakustikateedri üliõpilased müüvad oma etendusele pileteid.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456