Autor: Personaliuudised.ee • 25. september 2019

Koostöötamiskeskuse abil inspireeriv töökeskkond

Koostöötamiskeskused, kus eri ettevõtted, meeskonnad ja vabakutselised jagavad ühist kontoripinda, kasvatavad järjekindlalt oma osatähtsust klassikaliste kontoriruumide kõrval.
Indrek Hääl Workland Maakri avamisel
Foto: erakogu

Eile Maakri tänaval Tallinna kolmanda ning Baltikumi kaheksanda keskuse avanud Workland Groupi juhatuse liikme Indrek Hääle sõnul kogub coworking üha enam populaarsust. „Aastal 2022 töötab ca viis miljonit inimest üle maailma tavapärase kontori asemel koostöötamiskeskustes. Baltikumis kasvab koostöötamiskeskustes tegutsevate inimest arv ligi kaks korda – kui praegu on Eestis, Lätis, Leedus kokku umbes 6000 sellist töökohta, siis 2022 on see ligi 11 000,“ ennustab Hääl.

Võrreldes tavakontoriga on koostöötamiskeskuse eelisteks paindlikkus ja läbimõeldus. Kui tavakontori rentimisel peab sageli sõlmima pikaajalise lepingu, soetama mööbli, kontoritehnika, kohvimasina ja korraldama internetiühenduse, siis Worklandi keskustes on kõik juba olemas. „Võta vaid oma arvuti kaasa ja asu tööle – kõik alates kohvist ja printerist kuni nõupidamisruumideni on korraldatud,“ lisas Hääl.

Inspireeriv keskkond kui tööõnne osa

Lisaks mugavusele ja paindlikkusele käivad koostöötamisega kaasas ka emotsionaalsed hüved. Töökeskkonda ja -kultuuri käsitlevate uuringute tulemuste kohaselt tunnevad koostöötamiskeskustes töötavad inimesed võrreldes tavakontoris töötajatega end paremini. „Keskustes töötajad tajuvad suuremat paindlikkust, vabadust ja eduelamust oma töös, ligi 90% nn koostöötajatest tunneb end õnnelikumana,“ selgitas Hääl. Töökeskkond on eriti olulisel kohal millenniumlaste jaoks, kes moodustavad 2025. aastal umbes 75 protsenti tööjõust – nemad peavad töökeskkonda isegi palgast olulisemaks, mis tähendab, et ka väiksemad ettevõtted peavad sellele senisest enam rõhku panema. „Koostöötamiskeskustes saavad ka mikroettevõtted osa suurettevõtetele omasemast ajakohase interjööriga innovaatilisest keskkonnast,“ lisas ta.

Üha olulisemaks peetakse kontaktide loomise võimalust – kohvinurgas saab vahetada ideid, leida koostööpartnerneid või kliente. „Isegi kui oled vaid paari töötajaga meeskond, annab coworking sulle juurde kolleege ja mõttekaaslasi. Neli viiest nn koostöötajast väidab, et keskuses tööle asumine on suurendanud nende professionaalset võrgustikku“, sõnas Hääl.

Vanast paberivabriku hoonest sai esmaklassiline koostöötamiskeskus

Eile avatud Workland Maakri on Worklandi kolmas keskus Tallinnas. 1886. aastal esmalt paberitehaseks ehitatud hoones aadressil Maakri 25 on vastvalminud töökohad ligi üheksakümnele inimesele. Sobiva lahenduse leiab nii privaatkabinettides kui ka coworkingu-aladel, samuti on keskuses nõupidamiseruumid ja eraldatud paigad telefonikõnedeks. Uue lahendusena seatakse sisse stuudio podcast'ide salvestamiseks. Keskuse sisearhitektuurne lahendus sobitab vana vabrikuhoone omapära kaasaegsete lahendustega, mis loob keskusesse trendika, hubase ja professionaalselt töise atmosfääri.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456