Autor: Ilona Säälik • 10. veebruar 2022

5 piiravat uskumust digiõppe kohta

Kiiresti muutuv majanduskeskkond ja tehnoloogia areng seavad õppimisele ja kompetentsidele uusi nõudmisi, st on vaja järjepidevat ja uutmoodi õppimist.
Ilona Säälik, õppedisainer, andragoog ja täiskasvanute koolitaja.

Uued töökorralduslikud lähenemisviisid nõuavad töötajate pideva arengu toetamist. Kuid kuidas töötajaid arendada, kui kogu meeskond on mööda ilma laiali või tööülesannetest tulenevalt pole võimalik kolleege kokku kutsuda? On aeg viia ettevõtte koolitused uuele tasemele – appi tuleb digiõpe.

Mis on digiõpe?

Digiõpe on digivahendite toel tõhustatud õppimine. Selle alla kuuluvad ka põimõpe, paindõpe (hübriidõpe), veebiseminar, veebikursus ja mikroõpe.

Digiõppega käivad kaasas erinevad uskumused ja müüdid. Proovime nüüd enamlevinud piiravaid uskumusi kummutada.

1. Õppijad eelistavad digiõppele klassikoolitust

Need, kes klassikoolitust eelistavad, on harjunud klassikoolitusega või soovivad muud klassikoolitusega kaasnevat.

Digiõppe puhul ei ole klassikoolituse hüvesid, kuid see on hea alternatiiv siis, kui klassikoolitust ei ole praktiline või võimalik teha. Digiõpe on ideaalne viis teha koolitus tervele kollektiivile, ilma et peaks kogu kollektiivi samaks ajaks tööülesannete juurest ära viima. Iga inimene saab valida just endale sobiva aja, millal õppe läbib. Klassikoolitusega seda võimalust paraku pole.

2. Digiõpe ei ole nii efektiivne kui klassikoolitus

Vastupidi. Digivahenditega saab suurepäraselt toetada täiskasvanud õppija ennastjuhtivust, autonoomiat, motivatsiooni ja õppimise eesmärgistamist.

Digivahenditega saab õppida just siis, kui selleks on motivatsioon kõige kõrgem ja aeg kõige sobivam. Õppida saab just seda, mis on õppijale kõige vajalikum. Nii saab õppija olla oma õppimise juht. Seega vastab digiõpe palju rohkem täiskasvanu vajadustele. Ja kui vastutus on õppijal, siis on ta ka rohkem motiveeritud õppima ning lõppkokkuvõttes on koolitus efektiivsem.

3. Digiõppe puhul ei saa õppija teistega suhelda

Jah, e-kursuse ajal on õppija justkui üksi oma teekonnal. Samas, kui on kogu kollektiivile suunatud digiõpe, siis saab sotsiaalset õppimist suunata nii, et kontakt toimub pärast õpet või moodulite vahel. Nii saavad kolleegid arutada oma mõtete või ülesannete üle. Samuti saab digiõppesse lisada erinevaid ülesandeid, kuhu on kaasatud rühmatöö elemendid.

Digiõpe ei pea olema ainult e-kursus, see võib olla üks osa klassikoolitusest.

4. Digiõpe on ainult neile, kellel on hea digipädevus

Õppimiseks loodud digivahendite ja veebi õppe keskkondade kasutamine on väga intuitiivne. Kui kasutatakse tööks arvutit ja igapäevaelus nutitelefoni, siis on õppijal suurepärased võimalused saada heaks digiõppijaks.

Nagu iga asjaga, mida rohkem proovitakse ja kogetakse, seda vilunumaks saadakse. Andke võimalus ja kindlasti arvamus muutub.

5. Digiõppe sisu ja vormi loomine on väga keeruline

Keskkonnad, kus saab digiõppeid luua, on väga intuitiivsed ja lihtsad. Sellega saab hakkama igaüks ega eelda IT-spetsialisti ega programmeerija oskusi, et luua kursusele või õppematerjalile lihtsamat digisisu või veebiülesandeid.

Digiõppe koolituse kohta saate lähemalt lugeda siit.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456