Autor: Personaliuudised.ee • 13. detsember 2023

Tööturu kiirstatistika novembris: koondamiste arv on tõusuteel

Novembris sai vähem inimesi tööle kui paaril viimasel aastal ja vähem ka lahkus, aga silma torkab suur koondamiste protsent, teeb statistikaameti andmeteadur Kadri Rootalu järelduse novembri tööturu kiirstatistikast.
Allika tööstusparki (pildil) kolinud kaablitootja Reimax Electronics oli üks ettevõte, kes novembris paarkümment töötajat koondas.
Foto: raidonurk.com, Allika Tööstuspark

Rohkem kui 5% novembris lõpule jõudnud töösuhetest lõppes koondamisega, toob Rootalu kiirstatistika andmetest välja. Näiteks 2022. aasta esimeses pooles, mil tööturul oli enneolematult palju töötajaid, oli koondamisega lõppenud töösuhete osakaal alla 3%.

Novembris lõppes tööturu kiirstatistika andmetel koondamisega rohkem kui 1800 töösuhet, oktoobris oli koondamisi saja võrra vähem. Koondamiste arvud jäävad küll alla selle aasta juunikuule, mil koondamisega lõppenud töösuhete arv oli üle 2000, kuid ületavad eelmise aasta sügiskuude statistikat, märgib Rootalu.

Kõige rohkem koondas novembris töötlev tööstus, kus sel põhjusel lõpetati rohkem kui 650 töösuhet. Sektori sees on endiselt esikohal puidutöötlemine rohkem kui 150 koondamisega ning metalltoodete tootmine ligi 100 koondamisega. Siin aga tuleb arvestada, et töötlev tööstus on ka töösuhete arvult Eesti suurim tööandja.

Nii töötajate üldarvult kui koondatud inimeste arvult järgneb töötlevale tööstusele kaubandus. Jaekaubanduses lõpetati novembris koondamise tõttu 120 töösuhet, hulgikaubanduses ümmarguselt 80.

Ligi 200 töökohta kadus koondamise tõttu ka ehitusest, siin on koondamisi nii hoonete ja rajatiste ehituse kui eriehitustööde alal. Napilt jääb suurimate koondajate poodiumilt välja veondus ja laondus, kus sel põhjusel lõppes üle 150 töösuhte.

Majutus ja toitlustus liiguvad vastassuunas

Suhteliselt hästi läheb majutuse ja toitlustuse tegevusalal, kus töösuhteid on eelmise aastaga võrreldes 4% võrra rohkem, märgib Rootalu. Toidu ja joogi serveerimisega tegelevates ettevõtetes on töösuhete üldarv novembri lõpu seisuga vaid tuhande võrra väiksem kui kriisieelsel 2019. aastal, majutuses jäädakse nelja aasta tagusest ajast maha poole tuhande töösuhtega. Just majutuse alal tasub tööturu seisul siiski edasi silma peal hoida, sest Eesti majutusettevõtetes peatunud turistide arv oli oktoobri seisuga hakanud langema, jäädes alla eelmise aasta sama kuu tulemusele.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456