18. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hanza Group sulgeb Aruküla tehase, 70 töölist jääb tööta

Hanza Mechanics Tartu ASi juht Emöke Sogenbits
Foto: Hanza Mechanics
Elektroonikatootja Hanza Group sulgeb Aruküla tootmise ja liidab selle Tartu tehasega, kus plaanitakse juurde palgata kindlasti vähem tööjõudu, kui oli Arukülas.

„Tehase sulgemine Arukülas puudutab veidi enam kui 70 töötajat ja kuna Tallinna ümbruses on kvalifitseeritud tööjõust suur puudus, siis usun, et keegi meie väga tublidest töötajatest edaspidi tööta ei jää,” ütles Hanza Mechanics Tartu AS-i juht Emöke Sogenbits Tööstusuudised.ee-le.

Sogenbitsi sõnul otsustati Arukülas tootmisest loobuda,sest eesmärk on koondada oma tootmised regionaalsetesse klastritesse, mis pakuvad klientidele laialdasemaid teenuseid. „Kui sul on kaks sarnaste omadustega suhteliselt lähestikku asuvat tehast, siis investeerid ikka ühte,” selgitas ta. Kui palju tulevikus Tartu tootmisse investeeritakse, Sogenbits veel ei tea. Samas on teada, et Hanza Group rajab Tartusse tööstuskeskust, kus juba pärast Aruküla tootmise sulgemist töötab kokku umbes 450 inimest.

Veel ütles Emöke Sogenbits, et Tartus plaanitakse juurde palgata kindlasti vähem tööjõudu, kui oli Arukülas. „Praegu ei oska öelda, kui palju inimesi Tartusse juurde võtame, aga sama palju kindlasti mitte. Paneme masinad suurema koormusega tööle, peamine rõhk on efektiivsusel,” märkis ta.

Küsimusele, kas Tartus üldse leidub piisavalt vabu töökäsi, vastas ta, et kindlasti kavatseb ettevõte ka linnast kaugemale vaadata. „Tartusse on tegelikult palju tulijaid, kõige kaugemalt tulija on hetkel Inglismaalt, otsime tippspetsialiste erinevatele positsioonidele,” ütles Sogenbits ja lisas, et varsti on plaanis Tartus ka tööliste otsimisega alustada.

„Hetkel on selge, et 31. maiks peab Aruküla tehas olema suletud. Ütlesin ka töötajatele, et siis on viimane tööpäev Arukülas, kuid soovijad on teretulnud ka Tartus jätkama,” rääkis Sogenbits. 

Eesmärk tugevdada konkurentsivõimet.

„Maailmamajanduse kõikumine esitab tööstussektorile kõrgemaid nõudmisi. Tartu tööstuspargi arendamine tugevdab meie konkurentsivõimet ja aitab kindlustada jätkusuutlikku kasvu,“ ütles Hanza Groupi tegevjuht Erik Stenfors pressiteates.

Hanza Group omandas 2015. aastal tootmisettevõtte Metalliset ja viis osa tootmist üle Arukülla. Nüüd on ettevõte otsustanud Aruküla üksuse sulgeda ja selle tegevuse Tartusse viia. Ettevõte on Tartus loomas tööstusklastrit, mis koondab umbes 450 töötajat. Tänu kahe üksuse liitmisele on Hanzal võimalus ette võtta veelgi keerulisemaid projekte ja tagada sealjuures kvaliteet ja õigeaegne tarne.

Ühendamine tekitab 2016. aasta esimesel poolaastal ettevõttele ühekordsed kulud, kolmandas kvartalis peaks muudatus juba müügitulemustele positiivset mõju avaldama.

Autor: Harro Puusild, tööstusuudised.ee toimetaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456