Autor: Oksana Kabrits • 5. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asendamatuid pole, aga mõnda ei saa asendada

Tark ja andekas leiab endale kergesti ka uue koha ja muudab uue väljakutse enda jaoks sama nauditavaks, teab Oksana Kabrits.
Foto: Delovõje Vedomosti
Andekat ja lojaalset professionaali on põhjust hoida ja väärtustada, kirjutab Delovõje Vedomosti endine peatoimetaja Oksana Kabrits.

Hea juht on see, kes ei sega töötajaid nende arengus, olles samal ajal kõigega kursis. Tark juht saab aru, kellest sõltub tema ettevõtte edu. Ta investeerib oma võtmetöötajatesse. Võtmetöötajad on nagu hea auto, mis nõuab pidevat hooldust ega vea sind alt. Ühekordsed aktsioonid (sajaeurosed armuannid) või standardsed hüvede paketid (spordiüritused või tasuta jogurt firma poolt) siin ei toimi.

Personaalne lähenemine

Jutt käib sellest 20% töötajatest, kes loovad ettevõttes 80% väärtust. Seega nõuavad nad erilist lähenemist. See ei tähenda südamlikke vestlusi või pidevat küsimust „Ehk sa vajad midagi?”, vaid nende vajaduste mõistmist. Näiteks on üks nõus võtma endale rohkem vastutust, teine tahab edasi õppida, kolmas tahab kodus remondi ära lõpetada, neljandal on ema haige, aga viies lahutab. Tark juht peab kõike seda teadma, et osata oma võtmetöötajat õigesti toetada: olgu see hea ehitaja soovitus remondi lõpetamiseks, õppimisvõimaluse pakkumine töö kõrvalt või psühholoogi teenuste eest tasumine. See motiveerib palju rohkem kui jogurt või sport.

Kriisijärgsed aastad õpetasid ettevõtjatele palju. Sealhulgas mitte kartma, mitte kiinduma töötajaisse, vastu võtma kiireid ja ebastandardseid otsuseid, keerama ettevõttes kõik pea peale jne. See on hea, sest värske veri annab alati positiivse efekti. Pealegi on hüüdlause, et pole olemas asendamatuid inimesi, meile juba pähe kulunud.

Nii et kui ettevõttel läheb halvasti, võib julgesti platsi puhtaks lüüa (loe: koondada kõik, keda ainult annab) ja alustada puhtalt lehelt.

Pärast kriisi hakkasid ettevõtjad aktiivselt liitma, tõhustama ja tsentraliseerima. See kõik on tore … kuni üle ei pingutata. Mõnikord satuvad ettevõtjad nn tõhustamisprotsessist nii hoogu, et unustavad peamise – äri hoiavad vee peal andekad, lojaalsed professionaalid.

Tark leiab kergesti uue koha

Jah, pole asendamatuid inimesi, kuid on neid, keda ei ole kellegagi asendada. Need ongi need heas mõttes hullud, kes naudivad oma tööd, jättes ülejäänu tagaplaanile. Juht peab selliseid töötajaid nimepidi tundma ja mitte kuritarvitama nende lojaalsust. See ei ole tema teene, et tark ja andekas inimene täidab meeleldi oma tööülesandeid.

Tark ja andekas leiab endale kergesti ka uue koha ja muudab uue väljakutse enda jaoks sama nauditavaks. Põhjus, miks ta pole seda veel teinud, peitub töös endas, aga mitte juhis. Välja võib vahetada keda iganes, küsimus on: mis edasi? Tark juht ei hakka katsetama, vaid vaatab mitu sammu ettepoole.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456