Autor: Personaliuudised.ee • 24. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti atraktiivsus tööjõuturuna on aastaga pisut langenud

Manpoweri tegevjuht Heigo Kaldra
Foto: Meeli Küttim
Tööjõuturgude atraktiivsust hindav raport reastas 2016. aastal riikide esiviisikusse Uus-Meremaa, Singapuri, Filipiinid, Iisraeli ja India. Eesti jagab värske uuringu kohaselt Poolaga 26. ja 27. kohta. Manpower Grupi 75 riigis korraldatav uuring hindab tööjõuturu atraktiivsust nelja tingimuse alusel: oskustööjõu kättesaadavus, kuluefektiivsus, tootlikkus ja tööseadusandluse paindlikkus.

Aasta varem mahtusid esiviisikusse ka USA, Kanada ja Hong Kong, mis on langenud 2016. aastal teise viisikusse. Samas on esikoha säilitanud Uus-Meremaa. Esimese 25. sekka jõudis Euroopast vaid 5 riiki: Iirimaa, Suurbritannia, Horvaatia, Austria ja Taani. Aasta tagasi oli esimese 25 riigi seas 6 Euroopa riiki, nende hulgas ka Eesti (17. kohal).

2016. aastal jagab Eesti tabelis 26. ja 27. kohta Poolaga, kusjuures viimase indeks pole aastaga muutunud, kuid Eesti punktiskoor on pisut langenud. Lisaks Eestile on tulemus langenud 24 riigil, Euroopa riikidest veel Rootsil, Leedul, Tšehhil, Ungaril ja Šveitsil.

„Armastame ennast võrrelda lähiriikide või vähemalt Euroopaga, aga me konkureerime investeeringute pärast globaalselt ja raport näitab selgelt, et tööjõumahukaid ettevõtmisi on mõistlik paigutada Aasiasse ja ka Okeaaniasse,” rääkis Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra. „Eesti koht selles tabelis pole sugugi kehv, aga paraku on see langustrendis. Ühelt poolt hindame oma töötajaid kõrgemalt ja maksame neile paremat palka, aga teisalt oleme väga jäigad muutmaks tööseadust kaasaegsemaks ja paindlikumaks. Mingil põhjusel ollakse meil ikka veel kinni kaheksast viieni töömentaliteedis, mis võiks jääda ajalukku.”

Raportit kokku pannes vaadati ka kõiki nelja tingimust eraldi. Oskustööjõu kättesaadavus on kõige parem Indias, Filipiinidel, USA-s, Iisraelis ja Suurbritannias. Tööjõukulude efektiisuse poolest on esiviisikus Filipiinid, Dominikaani Vabariik, Tuneesia, Venemaa ja Valgevene. Tööjõu produktiivsus on kõrgeim Šveitsis, Singapuris, Uus-Meremaal, Türgis ja Norras. Tööjõu regulatsioonide poolest on kõige paindlikumad Uus-Meremaa, Taani, Singapur, Iirimaa ja Austria.

Manpower Grupi CWI (Contingent Workforce Index) raportit koostatakse igal aastal. Oskustööjõu kättesaadavuse korral arvestatakse tööjõuturu suuruse ja oskustega, aga ka näiteks naiste ja meeste osakaaluga tööturul, vananemise, noorte juurdekasvuga ja inglise keele valdamisega. Kuluefektiivsuse juures arvestatakse keskmise palga, miinimumpalga, erinevate maksude ja äritegemise kuludega. Produktiivsuse puhul vaadatakse töötundide arvu päevas ja tööpäevade arvu nädalas, ületöö piiranguid, puhkepäevi, tööturu efektiivsust, aga ka näiteks taristu toimimist. Seadusandliku tingimuse juures jälgitakse tööjõuseaduste jäikust ja piiranguid.

Allikas: Manpower

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456