Autor: Personaliuudised.ee • 11. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga kümnes töövõtja leiab, et on hea töökoha saamiseks piisavalt kvalifitseeritud

Henry Auväärt: Selleks, et vastata tööandjate ootustele kiiresti muutuvas maailmas, peab täiend- ja ümberõpe muutuma kättesaadavamaks.
Foto: pixabay.com
CV Keskus.ee värskest küsitlusest selgus, et 2/3 töövõtjatest on aasta jooksul oma teadmisi õppimise teel täiendanud. Mitteõppimise põhjusena mainitakse aga peamiselt raha-, kuid ka motivatsioonipuudust – ligikaudu kümnendik küsitletuist väitis, et nad on juba piisavalt kvalifitseeritud.

„CV Keskus.ee 2387 töövõtjat kaasanud värskest uuringust selgus, et suur osa meie töötajatest mõistab juba täna vajadust oma teadmisi täiendada – 2/3 vastanutest oli viimase aasta jooksul iseseisvalt juurde õppinud, osalenud koolitusel või õppis uuringus osalemise ajal,” ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Täiendõppe vajadus on hoogsalt kasvamas, kuna tehnoloogia kiire areng ja sellega kaasnev automatiseerimine on ümber kujundamas suurt hulka töökohti.”

Samast küsitlusest joonistus selgelt välja ka see, et mida madalam on inimese haridustase, seda vähem tunnetab ta õppimisvajadust. „Kõrghariduseta vastanuist ei olnud viimasel aastal õppinud 40,7% ja põhiharidusega vastanuist 45,5%,” selgitas Auväärt. „7,8% hindas end juba piisavalt kvalifitseerituks või ei pidanud lisaõpet vajalikuks. Kesk- ja keskeriharidusega vastajate hulgas oli see näitaja 10,3% ja põhiharidusega vastajatel 14,4%.”

Henry Auväärti sõnul on see aga väga ohtlik tendents, kuna tehnoloogia kiire areng ohustab suuresti ka madalamat haridustaset nõudvaid ametikohti, kus täiendõppest võiks palju kasu olla. „Ühes hiljutises CV Keskus.ee tööturu-uuringus leidis 2/3 enam kui tuhandest küsitletud tööandjast, et töötajate leidmise peamine takistus on just puudulikud ametialased teadmised ja oskused,” rääkis Auväärt. „See näitab juba täna suurt lahknevust töövõtjate teadmiste ja tööandjate ootuste vahel. Töövõtjatel peab olema võimalus ja valmisolek juurde õppida, kuna üksnes koolist saadud teadmised ja oskused ei ole tööturul edu saavutamiseks enam piisavad.”

Koguni 15,2% värskes küsitluses osalenuist tunnistas, et neil ei ole õpinguteks lihtsalt raha ja et tööandja ei ole valmis nende õpingute eest tasuma. „Selleks, et vastata tööandjate ootustele kiiresti muutuvas maailmas, peab täiend- ja ümberõpe muutuma kättesaadavamaks,” lisas Auväärt, „näiteks Singapuris otsustas valitsus eraldada alates 2016. aastast igale vähemalt 25-aastasele töövõtjale 345 USA dollarit, et anda neile võimalus osaleda ümber- või täiendõppeks vajalikel koolitustel.”

Valdkonniti olid aasta jooksul kõige vähem koolitustel osalenud ja juurde õppinud transpordi- ja logistika- (46,5%), ehituse- ja kinnisvara- (42,6%) ning tööstus- ja tootmissektori (41,2%) töötajad. Enim osalesid koolitustel juhid (54,9%) ja finantsvaldkonna töötajad (52,8%).

Allikas: CV Keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456