Autor: Personaliuudised.ee • 20. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alates juulist ei pea alaealise töölevõtmiseks tööinspektsiooni luba taotlema

Foto: pixabay.com
1. juulist jõustuvad töölepingu seaduse muudatused ja tööinspektsioonilt ei pea enam taotlema eraldi luba alla 15-aastase töölevõtmiseks. Tööandja peab küsima lapsevanema nõusolekut ja sisestama andmed töötamise registrisse kümme päeva enne lapse tööleasumist.

7–14-aastase lapse kohta tuleb töötamise registrisse kande tegemisel sisestada märkuste lahtrisse andmed alaealise seadusliku esindaja nõusoleku, alaealise töötingimuste (sh töö tegemise koha ja töökohustuste) ja koolikohustuse kohta. Mõistlik on lisada juurde ka tööandja kontaktisik, kellega inspektor saaks vajadusel ühendust võtta. See muudab menetluse sujuvamaks. 

Töötamise registrit haldab maksu-ja tolliamet, kes edastab andmed registreeritud alaealise kohta tööinspektsioonile. Tööinspektor kontrollib kümne tööpäeva jooksul, et tegemist poleks keelatud tööga ning alaealise töötingimused oleksid kooskõlas seaduse nõuetega. Inspektor võib tööandja esindajaga ühendust võtta ja küsida lisainformatsiooni. Kui kümme tööpäeva möödub ja inspektor pole ühendust võtnud ega keelduvat otsust teatavaks teinud, saab eeldada, et inspektor on nõusoleku andnud ja lapse võib tööle lubada.

Kui alla 15-aastane asub tööle enne 1. juulit, on selleks endiselt vaja tööinspektsiooni luba. Juulini kehtiv taotluse vorm on kättesaadav inspektsiooni kodulehel. Samast leiate ka täpsema selgituse alaealise tööle võtmiseks vajaliku nõusoleku taotlemise korra kohta. 

Tööinspektsioonile on esitatud 135 taotlust alla 15-aastaste noorte tööle võtmiseks. Sel aastal on taotluse esitanud kümme ettevõtet enam kui 2016. aasta samal ajal. Inspektsioon on juba andnud nõusoleku 1508 lapse tööle lubamiseks.

Allikas: tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456