26. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läbimõeldud töökohavalik ehk mida tudeng tööl õppida tahab

GoWorkaBiti kaasasutaja Kei Karlson
Foto: GoWorkaBit
September on kohe läbi saamas, tudengid on oma loengukava paika loksutanud ja valmis otsima võimalusi töökogemust saada. GoWorkaBit küsis oma kasutajatelt, kelle põhitegevuseks on õpingud, milliseid oskusi nad sooviks töökogemuse kaudu parandada ja mis on neile töökogemuse juures oluline. Uuringus osales enam kui 1000 tudengit.

Milliseid oskusi siis soovivad tudengid tööandja juures arendada ja kuidas seda neile pakkuda? 70% vastajatest ütles, et valib õpingute kõrvale töö, mis võimaldab suhelda erinevate inimestega ja neilt õppida.

Mida ettevõte omalt poolt selleks teha saab, on kaasata julgemalt noored töötajad eri teemade arutellu ja lubada neile olukordi, kus nende suhtlemisoskus proovile pannakse. Et suhtlemisoskust arendada, on tudengid valmis tegema ka keskmisest rohkem klienditeenindustöid. Kui 3000 kasutaja seas tehtud uuringu koguvalimist soovis keskmiselt 25% klienditeeninduse tööampse teha, siis tudengite seas oli see protsent 36.

68% tudengitest soovib õppida juhtimist. Juhtimisoskus tundub tudengitele oluline, mõeldes tulevikutööle, aga see ei tähenda, et nad sooviks kohe asuda tööle tipp- või keskastme juhi rolli. Juhtimisoskus hõlmab ka enesejuhtimist ja suuremat vastutust projektijuhtimises. Et juhtimisoskuse õppimist toetada, vajavad noored pidevat tagasisidet ja head eeskuju. Paljud noored ütlevad, et õpivad just oma esimeselt juhilt seda, millised juhid nad ise tulevikus tahaks olla ja millised kindlasti mitte.

Kolmandal kohal on probleemide lahendamise oskus (66% vastajatest). See teeb värbajatele suurt rõõmu, sest just see oskus muutub tulevikutöödele mõeldes järjest olulisemaks. Siin võiks noortele anda rohkem iseseisvust lahenduste pakkumisel ja nende testimisel. Tööpakkumistes võiks julgemalt välja tuua selle, milliste probleemide lahendamist kandidaatidelt oodatakse ning kui palju vabadust lahenduste loomisel ja katsetamisel pakutakse. Selle oskuse arendamisel on väga oluline tolerants eksimise vastu. Et omada julgust läbi katsetada erinevaid lahendusi, peab olema selgelt välja öeldud, et see on lubatud ja loomulik õppimise osa.

Tudengid pidasid töökoha valikul oluliseks ka keskmisest enam paindlikkust tööaja suhtes, mis ei tule üllatusena, kuid kus paljudel ettevõtetel on siiski veel märgatavalt arenguruumi.

Kokkuvõttes on noorte inimeste esimestel juhtidel suur vastutus ja võimalus kujundada seda, kuidas need noored tulevikus tööturul käituvad ja millised juhid nad ise tulevikus on. Võtkem siis seda vastutust tõsiselt!

Autor: Kei Karlson, GoWorkaBiti kaasasutaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456