19. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas kohv teeb kontoris töö sinu eest ära?

KAFO-s teatakse, et korralikust kohvinurgast saab ettevõte ainult võita!
Foto: Laura Verte
Hea tööandja paneb oma kontorisse püsti sellise kohvinurga, et tema hea töötaja ei peaks hea kohvi otsingutel kontorist kaugele eksima. Ta valib korraliku espressomasina ja kohvimargi, sest muidu mine tea, ehk see mujale läinud töötaja ei tulegi tagasi ...

Kontori kohvinurk edendab su äri igal juhul kasudega. Töötajad on rahul ja keskendunud, töö lendab. Esinduslikkus külaliste ees on samuti garanteeritud. Ja kui mõnus aroom ... Aga kui tööandja vahel siiski endamisi küsib, kuidas ja kas see kohv ikka täpselt töötaja töötegemist mõjutab, siis võiks ta teada oma südamerahustuseks mõnda päris kindlat fakti.

Mida täpselt kofeiin inimese kehas teeb?

Kuidas see töö tulemuslikkust mõjutab?

Inimese kehas olevad retseptorid toodavad adenosiini – neurotransmitterit, mille neuronid vallandavad väsimust, ahendavad veresooni ja rahustavad südant, adenosiin hoolitseb öösel meie une eest. Adenosiin on kofeiini vastand – see rahustab, maandab energiat.

Kofeiin peatab ajutiselt adenosiini vallandumise ja seepärast tunneb inimene end kohvi juues kohe erksamana. Eriti tuntav on see mõistagi esmasel kohvipruukimisel. Kui aga juua kohvi iga päev, harjub keha kofeiinidoosiga ja sama efekti saavutamiseks tuleb kofeiinidoosi loomulikult suurendada. Mis ühe veendunud kohvisõbra jaoks on õigupoolest päris meeldiv progressioon.

Juba kohvijoomise tegevus ise loob meeldiva ja keskendunud atmosfääri. Kui palju häid ideid on sündinud kui paljudes büroodes kohvi toel – kes seda küll rehkendada mõistaks.

Aga kuidas siis on – kas kohv loob produktiivsust tööl või ei?

Vastus sobib kellele tahes – jah ja ei ühekorraga.

Kofeiini lühiajaline ergutav mõju sõltub kohvikogusest, valmistamise viisist, inimese kehatüübist, kaalust, tarbimise ajast ja ka tavapärase une kvaliteedist. Hetkeks peatatud adenosiini vallandumine jätkub mõne aja pärast täie hooga ja siis tuleks ... võtta uus tassitäis? Miks mitte! Kui kohvisõber ise on juba piisavalt kogenud, teab ta hästi, millal läheb kofeiinidoos liiga suureks – et ei tekiks ärevust või ei saaks rikutud ööuni.

Vahel aga piisab ergutuseks sellestki, kui tõusta oma töökohalt, minna kohvinurga mõnusasse aromaatsesse õhkkonda, ajada kolleegidega pisut juttu ja veidral moel oleks justkui kohvi joomatagi kohv joodud. Vaim on taas häälestatud ning tööandja ja enesegi rõõmuks jagub vunki ülesannete lahendamiseks.

Nii et tööandjana võid olla kindel – hea kohvinurk on su töötajatele oluliseks toeks igal juhul. Kogu tööd kohv su kontoris ära ei tee, aga kohvisõbrast töötajale on see hindamatuks abimeheks küll.

Allikas: KAFO

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456