9. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasumlikkus algab töötajatest

Organisatsioon, mis väärtustab tööheaolu ja vaimset tervist, ei ole mitte ainult psühhosotsiaalselt turvaline töökoht, vaid ka kasumlikum tänu väiksematele kuludele haiguste, puudumiste ja raisatud aja tõttu, selgus Austraalias tehtud uuringust.

Psühhosotsiaalselt turvaline keskkond tähendab seda, et mõistetakse piire, kui palju inimesed on võimelised päevas töötama, selgitab uuringu autor, Lõuna-Austraalia ülikooli organisatsioonipsühholoogia professor Maureen Dowd. “Psühhosotsiaalselt turvaline keskkond järgib tasakaalu töötaja psüühilise tervise ja tootlikkuse vahel ning töötajate vaimne tervis on juhtkonna prioriteet.”

Selliste organisatsioonide juhid pööravad suurt tähelepanu töötajate heaolule, sealhulgas ka emotsionaalsele tervisele. Nad kujundavad tööülesanded nii, et need ei oleks liiga kõrgete nõudmistega ja võimaldavad iseseisvust ja sotsiaalset tuge.

Dowd on 2016. aastal tehtud uuringu autor, mis põhines 4200 erineva valdkonna töötaja intervjuul ja mille avaldas riiklik agentuur Safe Work Australia. Uuringus leiti, et organisatsioonid, mis tähtsustavad tootlikust töötajate heaolust enam, kaotavad aastas keskmiselt 4,5 miljardit dollarit (USD) töötajate puudumiste ja madala töötajate pühendumuse tõttu.

Tervislik töökeskkond aitab maandada stressist tulenevat ülestimuleerimist. Teistest uuringutest on tulnud välja, et heaolu kasvatavad näiteks privaatsed tööruumid, piisav uni, kultuur, mis ennetab töökiusamist, ja paindlik puhkus, mis võimaldab arvestada pere vajadustega.

Peale meditsiiniasutuste meeskondade uurimist järeldas Amy Edmondson Harvard Business Schoolist, et usalduslik õhkkond võimaldab paremini prognoosida edu, kui meeskonnaliikmete individuaalsete töötulemuste mõõdikud. Turvalistes töökeskkondades saavad töötajad jagada ebaõnnestumisi ja vigu, mis võimaldab neid parandada. Sellistes keskkondades saavad töötajad uskuda kolleegide head tahet ning kompetentsust ning üksteist vajadusel toetada.

Vastupidised sellele on näiteks ülipingelised, ülepolitiseeritud ning ettevõtete omanikevahetuse mõju all kannatavad organisatsioonid.

Psychology Today'st tõlkinud Tööheaolu.ee

Foto: Scanpix/Panthermedia
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456