Autor: Virtuaalkliinik.ee • 27. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silmad kuivavad või kipitavad – kelle poole pöörduda?

Silmanägemist soovitatakse kontrollida vähemalt kord kahe aasta jooksul. Samas on mitmesuguseid silmahaiguseid maailmas väga palju, mille ennetuseks ja raviks tuleks pöörduda silmaarsti juurde. Kui silmaarsti vastuvõtu järjekorrad on pikad, siis milliste sümptomite puhul saab kiiremini abi prillipoe optometristilt?
Kõik silmaprobleemid ei vaja silmaarsti poole pöördumist, aitab ka optometrist.
Foto: PantherMedia

„Optometrist on kõrgharidusega spetsialist ja tegutseb eksperdina nägemisprobleemide lahendamisel ning prillide ja kontaktläätsede määramisel. Silmaarst on arstiteaduse spetsialist, kes diagnoosib ja ravib silmade tervise probleeme,“ tõi kahe eriala erinevusi esile Instumentarium Eesti optometrist Merle Väljari.

Väljari sõnul saavad patsiendid ise kaasa aidata ravijärjekordade lühendamisele, kui pöördutaks oma küsimustega vastava eriala spetsialisti juurde – silmanägemise kontrolliks pole enamasti vaja silmaarsti vastuvõtule minna, ometigi teevad seda paljud patsiendid.

Optikakaupluses töötavalt optometristilt saab abi nägemiskontrolliks ja prillide või läätsede väljakirjutamiseks. Samuti märkab optometrist esmaseid silmahaiguse sümptomeid. „Optometrist ei ravi silmahaiguseid, küll aga saab kontrollis kindlaks teha, kas patsiendil on tarvis silmaarsti juurde pöörduda ja anda soovitusi, kuidas hoida silmade tervist, kuniks tuleb silmaarsti vastuvõttu oodata,“ selgitas Väljari.

Optometristi sõnul vajavad inimesed abi eelkõige nägemishäirete tõttu. „Optometrist võib nägemiskontrolli läbi viia alates 8aastastest lastest. Meie tööks on ennekõike kontrollida nägemisteravust ja -ulatust ning kontrastitundlikkust,“ selgitas Väljari.

Kuidas silmade kuivust ja kipitust leevendada ning silmahaigusi ennetada, loe lähemalt Virtuaalkliinikust.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456