Autor: Personaliuudised.ee • 31. juuli 2019

Tubakasuitsuga puutub Eestis regulaarselt kokku enam kui kolmandik töötajaist

Regulaarselt puutub töökohal tubakasuitsuga kokku rohkem kui iga kolmas töötaja (35%), selgub CVKeskus.ee 1500 töövõtja seas korraldatud uuringust. Ootamatult joonistub välja, et passiivseid suitsetajaid ehk neid töötajaid, kes puutuvad tubakasuitsuga kokku kolleegide tõttu, on rohkemgi kui ise töökohal suitsetajaid.
Foto: Pixabay

Värskest uuringust selgub, et tubakasuitsuga puutub Eestis sageli (vähemalt paar korda nädalas) kokku koguni 35% töötajaist. 17% tubakasuitsuga töökohal kokku puutuvatest töötajatest on ise suitsetajad ja 18% passiivsed suitsetajad, kes peavad tubakasuitsu regulaarselt taluma suitsetavate kolleegide tõttu.

Kõige enam on passiivseid suitsetajaid tööstuses ja tootmises (23% vastanuist), klienditeeninduses (21%) ning mehaanika ja tehnika sektoris (21%). Kõige vähem on passiivseid suitsetajaid infotehnoloogia sektoris, kus kolleegide tõttu puutub regulaarselt tubakasuitsuga kokku 7% vastanutest.

Lisaks toob uuring välja väga suured erinevused meeste ja naiste vahel. Nimelt pea iga teine mees (46%) viibib sageli tubakasuitsu keskel. Naiste seas on see näitaja tunduvalt väiksem (27%). Erinevused statistikas tulenevad sellest, et meeste seas on tervelt kaks korda enam neid, kes ise töökohal suitsetavad.

Ameerika Ühendriikides on viiendik töötajatest passiivsed suitsetajad

Ameerika Ühendriikides hiljuti avaldatud mahuka uuringu (Workplace Secondhand Tobacco Smoke Exposure Among U.S. Nonsmoking Workers) andmetel on passiivne suitsetamine seal Eesti näitajatega väga sarnane – viiendik USA töötajatest on passiivsed suitsetajad.

Ameerika Ühendriikides viibib tubakasuitsu keskel enim töötajaid ehitusvaldkonnas – umbes 2,9 miljonit töötajat. Uuringu autorid tõstsid esile, et ehitussektoris on palju välitingimustes tööd, kus suitsetamisele seatud piirangud tihtipeale ei kehti. Näitaja on aga väga kõrge ka kaubanduse, tööstuse ning seadmete paranduse ja hooldusega tegelevates sektorites, kus tubakasuitsuga puutub kokku tervelt 65% töötajatest.

Uuringu autorid pakkusid soovitusena välja kehtestada töökohal suitsetamisele karmimad piirangud, mis vähendaks passiivsete suitsetajate osakaalu ja aitaks töötajatel tervemana püsida. Eestis korraldatud uuringus ütles kõigest 2% ehitussektori töötajatest, et neil on töökohal suitsetamine keelatud.

Tubakainfo veebilehel märgitud info alusel hingavad kõik suitsetajaga ühes ruumis või tema lähedal viibivad inimesed sisse samu ohtlikke kemikaale kui suitsetaja. Passiivse suitsetamisega seotud terviseriskidena on nimetatud astma tekkimist, kopsuvähki, infarkti ja palju teisi terviseprobleeme.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456