Autorid: Hele Reinsalu, Mihkel Vaher • 16. august 2021

Milline on üks hästi organiseeritud praktikaprogramm?

Youth LAB on SEB praktikaprogramm, mille vältel on noortel võimalus tegeleda 60% tööajast reaalsete äriprojektidega ja 40% ajast osaleda innovatsiooniprogrammis, kus põhifookus on konkreetsete projektide arendamisel. Praktikandid liituvad programmiga nii Eestis, Lätis kui ka Leedus ning sellel suvel valiti SEB Eesti personali ja koolituse divisjoni kaks aktiivset praktikanti – Hele Reinsalu ja Mihkel Vaher.
Praktikandid Hele Reinsalu ja Mihkel Vaher
Foto: SEB Eesti

Mõlemad noored alustasid oma praktikat 2021. aasta juunikuus ning on praeguseks saanud teadmisi ja praktilisi kogemusi mitmetes personalitööd puudutavates valdkondades.

Miks sai valituks just SEB ja personalivaldkond?

Hele: SEB oli minu esimene valik juba sügisel magistriõpingutega alustades ning valisin just personali ja koolituse divisjoni, kuna olen omandamas kraadi personalijuhtimises. Olin varem tutvunud panga väärtustega ja kuulnud SEB kohta kiidusõnu, milles enim rõhutati meeldivat suhtumist töötajatesse. Mulle pakkus huvi, kuidas suures ettevõttes inimeste juhtimine HR tasandil välja näeb.

Mihkel: SEB oli esimesena mõttes just seetõttu, et nii mina kui ka mu vanemad oleme alati SEB kliendid olnud ja siiani ei ole ühtegi probleemi esinenud. Võti Tulevikku messil SEB boksi nähes ja Youth LAB-i tutvustust kuuldes teadsin kohe, et SEB praktikaprogrammi peab kandideerima. Sõprade hulgast leidsin tuttava, kes käis eelmisel aastal SEB-s praktikal ja kogu temalt saadud tagasiside ületas mu ootusi. Valisin HR-i, kuna sarnaselt Helega on ka minul plaan spetsialiseeruda personalijuhtimise suunale ja tänu SEB-s veedetud suvele tean, et otsus on minu jaoks õige.

Kuidas nägi välja esimene nädal tööl?

Hele: Liitusin SEB HR tiimiga selle aasta juuni keskel ja varem olin uusi kolleege näinud vaid virtuaalsel kohtumisel. Tööle jõudes võeti mind soojalt kogu meeskonnaga vastu. Minu mentor – Liina Hindremäe – jagas esimesed infokillud ja tegi mind majaga tuttavaks. Juba esimesel päeval sain osaleda mitmel kohtumisl. Algusest peale tundsin, et olen ühtehoidvas tiimis ning ees ootab põnev praktikaperiood. Sellele andis kinnitust esimese nädala lõpus toimunud tiimiüritus, kus saime SEB personali ja koolituse divisjoni meeskonnaga töövälist aega veeta Muhumaal ning üksteist paremini tundma õppida.

Mihkel: Esimest korda astusin SEB kontorisse 1. juuni hommikul, mil kõik tundus uus ja hirmus. Ka mind võeti kohe soojalt vastu. Juba tööpäeva lõpuks olid mul teada esimesed tööülesanded. Praktika alguses sain ülesandeks luua kõikide Youth LAB-i praktikantidega ühine kommuun ning just tänu sellele tekkisid sõbrad ja tuttavad teistest üksustest, kellega muljeid ja kogemusi jagada. SEB-lt on igale praktikandile paremaks sisseelamiseks määratud mentor ning minu mentoriks sai Erik Jaanvärk. Ta aitas algusest peale kõigega ja samuti panime temaga koos paika üldised suveplaanid ja ootused. Esimeste nädalate jooksul ei tekkinud kordagi tunnet, et minust ei ole kasu, või küsimust, millele ei oleks kiirelt mõnelt kolleegilt vastust saanud.

Kirjeldage oma tööpäeva ja selle sisu.

Hele: Tänapäeval kehtib mitmetes ettevõtetes paindlik tööaeg ja nii ka SEB-s. Enamasti alustan tööpäeva juba enne kella üheksat, kui sirvin üle e-kirjad. Seejärel asun toimetama igapäevaste ülesannete kallal. SEB praktika puhul meeldib mulle see, et meid võeti kohe algusest peale vastu kui uusi töötajaid, kes lahendavad reaalseid tööülesandeid ning aitavad seeläbi kogu tiimi. Esialgne hirm, et tegelen vaid pinnapealsete asjadega, näiteks flaierite lamineerimisega, sai täielikult seljatatud. Mul avanes võimalus mõelda välja protsess tööraamatute väljastamiseks töötajatele ja see ise algusest lõpuni ellu viia. Tänu sellele olen saanud suhelda paljude töötajatega üle organisatsiooni. Lisaks sain mõelda kaasa ürituste korraldamises, videoprojektides ning aidata lahendada personalitöötajate igapäevaseid ülesandeid. SEB praktikakogemus on olnud väga vinge teekond ning andnud suure kogemuste pagasi tuleviku jaoks.

Mihkel: Nagu Hele juba mainis, siis tunne, et tehtav töö ei ole kasulik, on mineviku mure. Oma senise SEB karjääri jooksul olen saanud korraldada üritusi, suhelda inimestega, aidata personalitiimi oma vaadete ja mõtetega ning osalenud koosolekutel Eesti ja Euroopa mastaabis. Minule jagatud ülesanded on loovad ja tähendusrikkad ning see on minu lemmik osa SEB praktika juures. Muu hulgas toetasin ka värbamisprotsessi ja saatsin oma praktika käigus välja vähemalt 100 kutset töövestlustele.

Millised oleksid soovitused tulevasele praktikandile?

Hele: Kindlasti tasub pilk peal hoida, kui praktikante taas värbama hakatakse. Varuda tuleks ka kannatust, sest värbamisprotsess on pikem kui mõne töökoha vestlusvoorud, kuid seda põhjusega. Tänu pikale valikuprotsessile saavad SEB-sse praktikale just kõige vingemad ja asjalikumad noored, kellega vestlusteemadest juba puudust ei tule ning head tutvused on garanteeritud. Kandideerimisel tuleb olla julge ning kodutöid esitades loov, et eristuda ja meelde jääda.

Mihkel: Oluline on kindlasti varakult oma avaldusega alustada, koostada silmapaistev CV ja ette antud kodutööd õigel ajal esitada. Kodutööde tegemisel aitab kastist välja mõtlemine, sest just siis tulevad kõige ägedamad ideed. Kandideerimine tasub end ära, aga enne tutvu kindlasti ka huvipakkuva valdkonnaga ning varu aega kogu protsessi jaoks.

Mõlemad praktikandid kiidavad SEB Youth LAB-i praktikaprogrammi juures eelkõige seda, et neile usaldati kohe algusest peale päristöid ning reaalseid lahendusi vajavaid ülesandeid. Kogemuste pagas selle lühikese ajaga on saanud suure täienduse ja andnud hoogu juurde, et ka edaspidi end personalivaldkonnas täiendada.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456