Autor: Signe Kiisk • 3. aprill 2023

6 mõtet, miks hinnanguvaba kuulamine on oluline

Järjest aktuaalsemaks teemaks on meie ühiskonnas muutunud kuulamine. Oma töös konsultandi ja nõustaja panen tihti tähele, kuidas tuuakse välja, et teenindaja ei kuula klienti, juht ei pööra töötaja jutule tähelepanu, õpilased ei kuula tunnis, õpetajat ei huvita minu arvamus asjast, vanemad ei kuula, mida ma neile päriselt tahan öelda, sõber ei viitsi minu muret kuulata jne.
Foto: Marilin Leenurm

Tundub, et see, et meid enam päriselt ei kuulata, on meie kiires ja tehnoloogiliselt kõrgelt arenenud maailmas pandeemiliseks muutunud. Ja ometi on see inimese üks baasvajadusi – olla kuulatud ja märgatud ning seda päriselt ja hinnanguvabalt. Paljud vaimse tervise hädad taanduvad sellele, et me ei ole kuulatud ja märgatud.

Toon välja 6 olulist mõtet, miks on teise inimese hinnanguvaba kuulamine (mitte ainult kuulmine) nii oluline.

1. See loob inimeste vahel usaldusliku suhte.

2. See tekitab tunde, et ma olen päriselt oluline.

3. See annab meile mõista, et meie mõtted ja ideed on väärtuslikud.

4. See hoiab meie suhteid eri sotsiaalsetes keskkondades harmoonilisemana.

5. See aitab hoida kommunikatsiooni selgemana ja vähendada mitte kuulamisest tekkivaid segadusi.

6. See aitab kaasa sügavamale teineteise mõistmisele, mitte hukkamõistmisele.

Loomulikult on neid punkte veel ja veel, miks hinnanguvaba teise inimese kuulamine on lausa hädavajalik. Millest see kõik alguse saab, et me ei oska kuulata ja kuidas seda oskust endas arendada, sellest räägib värskelt eesti keelde tõlgitud M. P. Nicholsi ja M. B. Strausi raamat „Kuulamise kunst. Kuidas päriselt kuulata ja oma kõiki suhteid parandada“.

Raamat on inspiratsiooniks ja lähtepunktiks ka aprillikuisele juhtimislaborile "Kuulamise kunst", kuhu ootame juhte kuulama, mismoodi kuulamine juhtimises ettevõttele kasu toob. Kui inimestega töötamine on ja nende tööheaolu eest vastutamine on sinu teema, siis soeta enne 14. aprilli sooduspääse ja tule või kogu oma juhtimismeeskonnaga. Alates 3 ja 5 osalejast väheneb ka pileti hind! Tutvu programmiga SIIN!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456