Autor: Ene Läkk • 19. veebruar 2020

Ainult parim on küllalt hea firmakingitus

Teeme Eesti disaintoodetest vahvad kingitused oma töökaaslastele ja sõpradele!

Firmakingitusi tehakse nii oma töötajatele kui koostööpartneritele. Sellel on mitu põhjust: kiita oma personali hea töö eest – on ju tööjõud see tähtsaim tegur ettevõtte toimimises. Samuti tehakse kingitusi, et tänada oma äripartnereid. Aga on veel kolmaski eesmärk – hea kingitus on nutikaks turundajaks. Kui kingitus on avalikus kohas nähtav või kantav, olgu selleks siis T-särk, seljakott, vihmavari või muu ese, ning kui sellel olev logo või slogan on pilkupüüdev, on kasu märkimisväärne.

Hea kingitus on Eesti disain

Oma eesmärki täitev kingitus peaks olema praktiline, moodne, eatu, omapärane ja unisex. Tänapäeval, kui probleemiks number üks on kliimaküsimused, siis ka kingituse puhul on oluline tegur ökoloogilisus. Lisaväärtuse annab kindlasti ka see, kui tegu on Eesti disaini ja siin toodetud esemega. Tänapäeva Eestis on disainer leiutaja-arendaja ja ettevõtja ühes isikus, kes tegeleb väikeste tooteseeriate produtseerimisega. Disainer projekteerib toote ja laseb selle kuskil tootmisettevõttes valmis teha, ent paljuski toimub eseme valmimise protsess veel ikka käsitööna, andes disainile unikaalesemele omaseid jooni. Aga kui tegu on liiga suure käsitsi tehtud töö osakaaluga, ei pruugi see firmakingituseks sobida, sest tootepartii valmimine võtab liiga kaua aega.

Ananassinahast seljakott ja korgitekstiilist sülearvutiümbrik

Kõige töökindlam kingitus on kott, millele saab efektselt logo lisada. Parim neist on seljakott, aga heaks kingituseks on ka sülearvuti-, telefoni- või spordikott. Paljud Eesti disainerid toodavad kõikvõimalikke nahkkotte, aga silmatorkavad on Karmen Suurkivi brändi Skiiwi ananassinahast ja korgitekstiilist unisex selja- ja sülearvuti kotid. Minimalistlike toodete omapära on saavutatud just põneva materjali valikuga. Ananassilehekiududest valmistatud tekstiil Piñatex sarnaneb naturaalsele nahale - on pehme, vastupidav ja vett hülgav. Selle tooraine pärineb Filipiinidelt ning tootmine toimub Hispaanias. Seljakotil on kaks sisetaskut ning eraldatud vahe, mis mahutab kuni 15-tollise sülearvuti. Ananassinahast valmistatud seljakotid on uudsed ja trendikad.

Ananassinahast seljakott ja korgist sülearvutiümbrik.

Skiiwi uusim toode aga on korgipuunahast sülearvutiümbrik. Kork on pärit Portugalist, kus asuvad maailma suurimad korgitamme metsad, aga oluline on mainida, et toormaterjal valmib korgipuud vähimalgi moel kahjustamata. Käsitsi eraldatud koort töödeldakse ning liimitakse tekstiilile, nii valmib kerge, vetthülgav ja kulumiskindel korgipuunahk. Sülearvutiümbrikut toodab Skiiwi mitmetes värvides ja mustrites. Ilmastikukindla seljakoti või sülearvutiümbriku kingituseks saamisel oleks igaühel hea meel.

Kottide disainer on sisearhitekt Karmen Suurkivi, kes lõpetas Londoni Ülikooli ja pärast seda töötas pikalt Amsterdamis, moemaailma trendide niiditõmbaja Marcel Wandersi stuudios. Kaks ja pool aastat tagasi asutas ta oma brändi Skiiwi.

Lipspõll mehele, miks mitte ka naisele?

Tänapäeval on toiduvalmistamine muutunud üha popimaks, lausa sotsiaalse läbikäimise viisiks. Külalised kutsutakse mitte valmis laua taha, vaid koos toitu valmistama. Maitstakse veini ja näidatakse oma kokakunsti. Eriti tarmukad kokad on meesterahvad. Kui firmas töötavad ainult mehed, siis on sobiv kingitus neile lipspõll, mille disainer on Andres Labi.

Idee sündis ühel juubelil, kus kokkaja-peremehel oli riietuseks must põll ja must lips. Komplekt põllest ja lipsust mõjus valge triiksärgi taustal ühe elemendina ja nii tekkiski Labil idee need kaks eset omavahel ühendada ning luua põll, mis oleks üheaegselt fuktsionaalne ja noobel.

Lipspõll märgiti ära Eesti Disainerite Liidu konkursil „Meeste Asi” ja saavutas rahvusvahelisel võistlusel International Design Awards oma kategoorias teise koha. Lipspõll on küll macho šikk, aga teades, kuidas naised armastavad käia meeste riidekapist laenamas, sobib lipspõll ka naistele. Labi toodab põllesid mistahes värvis, mõõdus, mustri- ja sümboolikaga.

Vahva firmakingitus – lipspõll mehele.

Tagurpidi kruus ja jonnipunnvaas

Kui aga ettevõte soovib naistele (miks mitte ka meestele) midagi muud, siis sobivad kokakunsti serveerimiseks keraamilised kruusid Jonnipunn ehk Tagurpidi, mille autor on Eesti noorte keraamikutest tuntuim ja auhinnatuim tegija Raili Keiv. Tema valminud sari koosneb lihtsa vormiga valgetest, seest või väljast romantilise lillemustriga kaunistatud tassidest, millele lisab mängulisust jonnipunnilikult kumer või alaspidi pööratud sang. Seeriat Tagurpidi tunnustati Eesti noore disaineri preemiaga Väike SÄSI.

Sama autori eksperimenteerivat vaimu iseloomustavad tema sarjad „Portselan kohtub puiduga” ja „Portselan kohtub metalliga”. Mõlemad sarjad on innovatiivsed ja nende esemetest (vaasid, tassid jm) saab teha väärikaid kingitusi. „Portselan kohtub puiduga” perekonda kuuluvad kahes suuruses kruusid, kann, kandik, taldrik, kauss, vaas. „Portselan kohtub metalliga” seerias on mitmes suuruses anumad ja jonnipunnpõhjaga vaasid. Nõud on käepärased igapäevaseks tarbimiseks ja nõudepesumasinas pesemiseks. Esemed toodetakse Eestis ja Saksamaal.

Tagurpidi kruus ja jonnipunnvaas. Fotod: Katrin Press.

Kell kui kunstiese

Alati väärikas kingitus on kell. Eesti bränd Upstairs on tuntud oma keraamiliste, puidust ja metallist lõbusate toodete poolest, kelle portfellis on tähtsal kohal tammevineerist seinakellad.

Uuteks toodeteks on nüüd seeria Oaky Abstract, mis on sündinud koostöös graafilise disaineri Julia Valtaneniga. Aga Upstairs teeb ka erilahendusega seinakellasid, mille kunstiliseks kujundajaks on Pavel Sidorenko. Kui teha kingituseks selline seinakell, on rõõm kahekordne: saab ajanäitajaga koos kunstiteose.

Kellade kohta tuleb öelda, et nende pigmendivärv on mittepleekiv ning iga kell on viimistletud mittetoksilise lakiga. Kellamehhanism on vaikne ja mustast metallist osutid on hästi nähtavad ka vaegnägijatele. Ja mis peamine – neid võib tellida piiramatul arvul.

Oaky tammevineerist seinakellad.

Upstairsi tootmisfilosoofia kolm sammast on: nutikas disain, oskuslikult valitud materjalid ja professionaalne töö. Upstairsi brändi asutasid perekond Sidorenkod: keraamik Maria ja tootedisainer Pavel.

Vineerist kohver – nii peen ja elegantne

Unikaalne ese, mis teeks igaühele rõõmu, on Tõnis Vellama loodud vineerist kohver Alexander, mille idee on inspireeritud Lutheri vineerivabriku kuulsast reisikohvrist. Kohver mahutab kuni 15-tollise sülearvuti, märkmiku ja veel mõned väiksemad asjad, aga võib olla ka lihtsalt stiilne aksessuaar. Omal moel on see pühendatud Lutheri vabrikule kui ühele olulisele etapile Eesti disainiajaloos. Eesti Disainiauhinnad 2018 tunnistas kohvri Alexander parimaks elustiilitoodete disainiks.

Tegelikult on Tõnis Vellama Eesti tuntuim valgustidisainer, kelle ettevõte SEOS Valgustus on tegutsenud üle 20 aasta. Ta on loonud funktsionaalsete ja energiaefektiivsete lahendustega minimalistlikke valgusteid, millele alati lisab näpuotsatäie romantilist nüanssi. Oma disainitriibulised sai ta lisaks Eesti kunstiakadeemia haridusele Taani kuulsas disainibüroos Jacob Jensen Design.

Elegantne vineerist kohver. Fotod: Kalle Veesaar.

Eesti disainimaailmast on saanud vabrik, mille ahjudele disainerid muudkui sütt alla loobivad. Teeme neist toodetest siis vahvad firmakingitused oma töökaaslastele ja sõpradele.

Häid ideid firmakingituste kohta leiate ka järgmistest lugudest

Kas Eesti disaini tasub investeerida?

Millised firmakingitused aitavad kasvatada äri?

Kuidas firmakingitustega maailma päästa?

Miks tasub kingitustega meeles pidada nii partnereid kui ka oma töötajaid?

Kuidas ärikingitused suurendavad teie brändi väärtust?

Miks iga ettevõtja peaks rohkem kasutama ärikingitusi?

Kuidas valida reklaamkingitusi, mida palju kasutatakse ja märgatakse?

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456