Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 28. oktoober 2020

Kokkupuude töömaailmaga annab lastele aimu, milleks midagi õppida on vaja

Tuleval aastal 15. veebruaril toimub Eesti Kaubandus-Tööstuskoja eestvedamisel juba neljandat korda üle Eesti algatus “Tööle kaasa!”. Tuhanded lapsed ja noored üle Eesti saavad käia tutvumas enda vanemate töö ja töökeskkonnaga ning mõtestada seeläbi ka enda õpingute vajalikkust või tulevasi karjäärivalikuid. Tööandjale annab see aga hea võimaluse noortele enda valdkonda tutvustada ning juba ongi õige aeg, et selleks aegsasti ettevalmistusi tegema hakata.
Lapsed Estancis. Enne tootmisesse minekut tutvustati ohutusnõudeid
Foto: Eesti Kaubandus- Tööstuskoda

Noored vajavad karjäärivalikute tegemisel varakult arusaama, mida tähendab töötamine ja millised on erinevaid ametikohad. Noorte teadlikkuse tõstmiseks kutsuti ellu algatus „Tööle kaasa!“, mis on suunatud peamiselt 1.-9. klasside õpilastele. Algatuse raames avasid Eesti ettevõtted vähemalt üheks päevaks uksed oma töötajate lastele loomaks neile koostöös koolide ja lapsevanematega paremaid ja mitmekülgsemaid võimalusi tööeluga tutvumiseks. 2020 aastal osales aktsioonis kokku ligi 1000 tööandjat, 250 kooli ja 3600 õpilast.

Algatusega on võimalik liituda kahel moel. Tööandja initsiatiivil, mis tähendab seda, et töökohas korraldadakse praktiline õppepäev oma töötajate lastele, sel juhul registreerub ettevõte. Võimalik on kaasa lüüa ka koolipoolsel initsiatiivil, kus algatuses osaletakse kogu klassi või kooliga. Sel juhul pöördutakse tööandja poole läbi kooli ja lapsevanema ning registreerub kool.

„Tööle kaasa!“ päev ei tähenda lihtsalt koolist vaba lõbusat päeva vanema töö juures. Selle eesmärgiks on noorele töö ja töökeskkonna tutvustamine ning võimalusel ka erinevate tööülesannete täitmine. Õpilastele on õpikogemuse paremaks mõtestamiseks ette valmistatud valik erinevaid töölehti. Seejuures jagavad paljude koolide õpilased peale õppepäeva toimumist saadud kogemust ka klassikaaslastega. Tööandjatele on abiks juhendid, kus on samm sammult kirjas, kuidas päeva ette valmistada ning vastavalt laste ja noorte vanusele eakohased teemad, millest rääkida töömaailma tutvustamisel. Välja töötamisel on ka võimalikud lahendused, kuidas seda kõik teha distantsilt ja olukorras, kus füüsiliselt töökohas viibida ei saa.

Positiivne tagasiside nii koolidelt kui tööandjatelt

„Tööle kaasa!” algatuse tagasiside on korraldajate rõõmuks eelnevatel aastatel olnud väga positiivne. Osalenud ettevõtete ja koolide arvates on sellist algatust väga vaja ning kõige rohkem toodi välja seda, et algatuses osalemine tõi töökeskkonda palju positiivset energiat ja elevust ning tõstis motivatsiooni. Boonuseks on seegi, et algatus andis ka tööandjatele endile võimaluse oma valdkonda lähemalt tutvustada. Selgus, et mõnes ettevõttes andis algatuses osalemine käegakatsutavaid tulemusi juba samal aastal – osalenud töötajate lapsed hakkasid valdkonna vastu rohkem huvi tundma ning tulid ettevõttesse suveks tööle või läksidki valdkonnaga seotud eriala õppima.

Koolide sõnul annab algatus õpilastele võimaluse tutvuda nö pärismaailmaga ja tööeluga. See suurendab motivatsiooni ja aitab kaasa arusaamale miks midagi õppida on vaja ja kuidas seda hiljem tööelus kasutada saab. Mis omakorda aitab kaasa ka teadlikemate karjääriotsuste tegemisel.

“Tööle kaasa!” on Eesti Kaubandus-Tööstuskoja algatus, mida viiakse ellu koostöös Eesti Töötukassa, Haridus- ja Noorteameti, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Karjäärinõustajate Ühinguga. Loe lisaks ja registreeru www.töölekaasa.ee!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456