Autor: Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsioon, peadirektori asetäitja ennetuse ja õiguse alal • 4. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Füüsiline ülekoormus põhjustab enim kutsehaigusi

Tööinspektsioon paneb inimestele südamele, et nad ei töötaks ettenähtud tööajast kauem, kinni tuleb pidada ka puhkepausidest.
Foto: pixabay.com
Tööinspektsioon külastas 15 tootmisettevõtet, et kontrollida füüsilise ülekoormuse vältimiseks tehtavat. Kontrolli käigus tuvastati 51 rikkumist.

Möödunud aasta sügisel kontrollis Tööinspektsioon ettevõtteid, kus füüsilise ülekoormuse tekkimise oht on suur. Viimase kolme aastaga on Eestis diagnoositud 635 tööst põhjustatud haigestumist ja 221 kutsehaigestumist, mille põhjuseks on füsioloogiline ohutegur. Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul ajendas sihtkontrolli läbi viima kutsehaigestumiste arvukus. „Töö tegemine ei tohi kahjustada töö tegija tervist. Parimad tööandjad investeerivad töötajate tervisesse ja turvalise töökeskkonna loomisse. See aitab vältida haigestumisi ning töölt ära jäämisi, kuna tervis on saanud kannatada,” selgitas Maripuu. „Kontrolli käigus uurisimegi, milliseid abinõusid on tööandjad kasutusele võtnud, et füüsilist ülekoormust ei tekiks ja töötajate tervis oleks hoitud. Samuti jälgisime, kas töötajad järgivad juhiseid ja peavad puhkepause,” lisas ta.

Tootmisettevõtetes vaadeldi töökeskkonda ja töökohti ning küsitleti töötajaid, samuti uuriti töötervishoidu ja tööohutust reguleerivaid dokumente. Kokku tuvastati 51 rikkumist. Ettekirjutus koostati 37 puuduse kõrvaldamiseks, lisaks jagati ka 37 suulist soovitust.

Füsioloogilise ohuteguriga tööd tegevatele inimestele paneb Tööinspektsioon südamele, et nad ei töötaks ettenähtud tööajast kauem, kinni tuleb pidada ka puhkepausidest. Puhkepauside ajal tuleb teha võimlemisharjutusi, sest võimlemine aitab parandada verevarustust lihastes ja liigestes. Kontroll näitas, et töötajad peavad puhkepause, ent neid ei kasutata reeglina harjutuste tegemiseks.

Tööandja ülesanne on tagada ergonoomiline töökoht, mis arvestab töötaja eripäraga ja on kohandatud inimese vajadusega. Niisuguse töökoha puhul väsib inimese tugi-liikumisaparaat vähem ja säilib töövõime. Töövõtteid ja tööprotsessi tuleb pidevalt jälgida ja vajadusel muuta töökoht selliseks, mis aitab vältida töötaja haigestumist. Juhendamise ajal peab tööandja tutvustama töötajale ergonoomiliselt õigeid tööasendeid ja töövõtteid. Ergonoomiliselt töötamine tähendab töötamist nii, et inimene teeb tööd piisava jõuga, ent ei koorma end liigselt ning luud ja lihased väsivad aeglasemalt. Sihtkontrollitud ettevõtetes olid küll olemas juhendmaterjalid tööasendite-töövõtete kohta, kuid paraku olid need üldsõnalised ning polnud kohandatud ettevõttes tehtava töö ja ametite eripäradega.

Tööinspektsioon pakub ettevõtjatele tasuta töökeskkonna konsultandi teenust. Konsultant nõustab tööandjat töökeskkonna juhtimissüsteemi loomisel. Teda saab kutsuda nii ettevõtte üldisele konsulteerimisele, mis hõlmab kogu töökeskkonda ja dokumentatsiooni, kui ka kindla töökeskkonna valdkonna (nt isikukaitsevahendite kasutamine) konsulteerimisele. Töökeskkonna konsultanti saab kutsuda oma ettevõttesse, kirjutades Tööinspektsiooni üldaadressile.

Ergonoomilisest tööst saab täpsemalt lugeda siit, Eesti tööandjate praktikatega töökeskkonna paremaks muutmisel saate aga tutvuda sellel veebilehel.

Autor: Tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456