4. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas edukad firmad palkaks pagulase?

Pagulased randumas Kreekas
Foto: EPA
Maakondade edukamate firmade juhid ja omanikud pakuksid pagulasele tööd, kuna päritolust olulisem on tahe tööd teha ja seda napib kohati ka eestlastel.

Möödunud aasta lõpus tõi Äripäev lugeja ette 1450 Eesti maakondade edukamat firmat. Lisaks sellele, kuidas konkurentidest paremad tulemused saavutada, küsiti ettevõtjailt päevakajalisel teemal, kas nad värbaksid pagulase.

Erki Oidermaa, Oidermaa Talu Seemnekeskus OÜ juhatuse liige (Põlvamaa TOP-i XII koht)

On aegu, kui iga töökäsi on arvel. Näiteks kevadel, kui põllult on vaja kive korjata, ja seda tööd võtaksin tegema küll. Keerulisemate ja püsivate töödega on keerulisem. Isegi kui tal on kodumaalt traktoristi kogemus, siis peab siinseid olusid tundma ja kohe tema kätte kallist masinat kindlasti ei usaldaks.

Tarmo Traagel, Põlva Tehnika Metallitööd OÜ juht (Põlvamaa TOP-i V koht)

Jah, kindlasti, meil ei ole rahvus ega usuline kuuluvus oluline. Tähtsad on oskused. Kollektiiv on meil kakskeelne, palju on vene rahvusest töötajaid, kui Iraagist või Süüriast tulijal on vene keel suus, pole probleeme, sest paljud siin valdavad seda. Põhiline, et inimene tahaks tööd teha.

Gunnar Obolenski, Eesti Buss OÜ juhatuse esimees (Tartumaa TOP-i üks kiiremaid käibekasvatajaid)

Bussijuhina kohe tööle ei võtaks, kuna soovime pakkuda parimat teenindust ja see eeldab riigikeele oskust. Kui dokumendid on korras, keeleoskus piisav, siis pole ühtegi põhjust, miks ei peaks neid tööle võtma. Meie ettevõttes töötab näiteks palju vene rahvusest bussijuhte, kes on eesti keele ära õppinud. Mõnele muule tööle, näiteks koristama, võiksime neid palgata küll. Oluline on soov teha tööd ja oskused. Ma ei eristaks siin pagulasi muudest töösoovijatest, sest keegi peab ju madala iibega vananevas ühiskonnas töö ära tegema.

Valdur Rootsma, Engeros Otepää OÜ juhatuse liige (Valgamaa TOP-i II koht)

Kindlasti, see oleks lisaväärtus. Ikka kohtleks samaväärselt kui kohalikke, mis neid ikka poputada. Kui inimene on hea, tõestab ta ennast ise.

Triin Peips, Ökopesa OÜ juhatuse liige (Valgamaa TOP-i V koht)

Iga kell. Kui inimene tahab tööd teha, siis kindlasti. Meil töötavad venelased, lätlased ja eestlased. Kes tööd teha tahab, on teretulnud, ükskõik mis nahavärvi või päritoluga. Ise käime Soome ja Rootsi tööle, oleme ka omamoodi pagulased seal. Kõik eestlased ei ole kuldsete kätega, suur seltskond teeb ebakvaliteetset tööd, mille võrra ülejäänud peavad rohkem tõestama, et oleme väärt töömehed. Oleme ka ise olnud paadipõgenikud ja pole keegi meid kunagi ees oodanud. Tööd tuleb teha ja vigu teha ei tohi.

Kes tuleb Eestisse rikkust otsima, peab pettuma, ei ole siin piimajõgesid ja pudrumägesid. Tööd tuleb teha, pikutamise eest raha ei maksta. Seda on keeruline ka eestlasele selgeks teha, sellepärast maksamegi paljude asjade eest tükitöö alusel.

Janek Mustmaa, Baltic Vianco OÜ juhatuse liige (Võrumaa TOP-i IX koht)

Kui on selline pagulane, kes põllumajanduses loomadega hakkama saab, pole mul midagi tema palkamise vastu – tähtis on tulemus. Maal on tööjõu leidmine keeruline, nii et kui leiaks sellele probleemile lahenduse, oleks tore. Saaks ka Eesti riigile kasulik olla, aidates neil võetud kohustusi täita. Samas, kui nad on siia toetuste peale elama tulnud, siis häid töökäsi neist ei saa. Aga eks on erandeid.

Margus Meimer, Roger Puit AS juhataja (Viljandimaa TOP-i võitja)

Kui inimene on kompetentne ja oskab tööd teha, siis kindlasti.

Tõnu Toompuu, Kuressaare Ehitus AS juhataja (Saaremaa TOP-i võitja)

Pagulane ei tule siia tööle. Kõik oleneb muidugi ka töö tasustamisest. Kas neid tuleb samadel tingimustel tööle võtta kui kolmandatest riikidest pärit kodanikke ehk maksma neile 1,3-kordset Eesti keskmist kuupalka (1300 eurot kuus)? Sellist palka ehituses paljud ei saa. Või kehtivad pagulastele muud tingimused?

Euroopa Liit peab vaatama, kuidas pagulaste tulekut hajutada, et nad ei koonduks keskustesse. Nad peavad elama meie ühiskonna tingimustel, mitte nagu Rootsis, kus kirjutatakse raamatuid ümber.

Urmas Sillavee, MV Turvas OÜ tegevdirektor (Saaremaa TOP-i II koht)

Kõigepealt peab ära õppima kohaliku keele, peab tahtma tööd teha. Arvestama peab ka sellega, et kui ilm kannatab, on tööpäevad pikad ja tööd tuleb teha ka puhkepäevadel, mis loomulikult kompenseeritakse. Samas on meil tööl optimaalne töötajaskond, rohkemale tööd pakkuda pole. Ka hooajatöödeks on meil välja kujunenud hea kaader. Kvoodid rabades on väikesed.

Sander Kopli, Mainegrupp OÜ juhatuse liige (Hiiumaa TOP-i IV koht)

Tööjõudu on loomulikult tarvis. Arvan, et teeninduses ja köögis on neile sobivaid töid.

Tarmo Küla, Linnamäe Lihatööstus AS juht (Läänemaa TOP-i IV koht)

Eks käitun nagu riik ehk võtame vastu. Mida kiiremini nad töö leiavad, seda parem, tööl on suur osa integratsioonis. Läänemaal on tööjõuga probleeme ja just tähtede värbamisega, sest kõik tahavad Tallinna. 

Taavi Ehrpais, Vardi Erametsaselts MTÜ juhatuse liige (Raplamaa TOP-i kiiremaid käibekasvatajaid)

Kui pagulane satub siiakanti elama ning suudab teha tööd märjas ja mustas metsas, siis on tööd kindlasti palju. Metsahoolduses on töökäsi kindlasti pigem puudu kui üle. Ei tea, kui reaalne on, et üks pagulane võtab sae kätte ja läheb metsa tööle? Olen skeptiline, aga loodetavasti eksin. Samas, kui pagulased on Ukrainast, siis see on reaalne. 1967. aasta tormimurdu toodi siia likvideerima just ukrainlased.

Mati Einmann, Pärnu Sadam AS juhatuse liige (Pärnumaa TOP-i IX koht)

Kui tahab tööd teha, miks mitte!

Aleksei Männiste, Birger OÜ direktor (Ida-Virumaa TOP-i XI koht)

Sotsiaalseid töökohti me ei paku, meie tootmises on vaja oskustöölisi. Kui inimene on kvalifitseeritud oskustööline ja tahab tööd teha, siis pole mingit küsimust, miks ta ei võiks meie ettevõttes elatist teenida.

Arkadi Gorlats, Nord Cocoa OÜ tegevdirektor (Harjumaa TOP-i II koht)

Esmajärjekorras hindame töötaja professionaalseid oskuseid ja/või sobivust ühele või teisele ametipostile, hariduse taset, keelteoskust, ühiste eesmärkide nimel meeskonnas töötamise võimekust ja motiveeritust. Sotsiaalne positsioon, rahvus, sugu või usuline eelistus ei mängi töölepingu sõlmimisel rolli.

Kaido Kaare, AS Kalev ja AS Põltsamaa Felix tegevdirektor (Harjumaa TOP-i XI koht)

Inimeste töölevõtmisel ei ole küsimus kindlasti selles, kas tegemist on pagulase või kohaliku elanikuga. Küsimus on selles, kas töölesoovijal on olemas vastavad oskused ja teadmised, mida üks või teine ametikoht meie ettevõttes nõuab. Samuti on töölevormistamisel vajalik dokumentide olemasolu.

Arne Pindmaa, Pigipada OÜ tegevjuht (Järvamaa TOP-i V koht)

Tööd ikka leiaks.

Ants Puusta, Scanola Baltic AS juhatuse liige (Jõgevamaa TOP-i III koht)

Kui inimesed on valmis tööd tegema, siis ikka. Tegelikult saame oma tublide inimestega praegu hästi hakkama ja juurde praegu kedagi ei otsi.

Andres Männart, OÜ Eesti Killustik juhataja (Jõgevamaa TOP-i võitja)

Kui töölesoovija on sõjapõgenik, siis ei vähenda see asjaolu kuidagi tema võimalust värvatud saada. Professionaalses mõttes kehtivad kindlasti samad nõuded, mis iga teise kandidaadi puhul. Mul on üks tuttav Ida-Ukrainast pärit ehitusinsener, kes on pidanud oma kodu maha jätma ja muuhulgas püüdnud ka Eestis tööd leida. Kui oleks talle midagi pakkuda, siis hea meelega aitaks. Kahjuks on sellisel tööstusehituse projektijuhil päris raske Eestis rakendust leida. Seni on ta saanud vaid aidata ühel sõbral majas remonti teha.

Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Rivo Sarapik, Äripäev Mariliis Pinn, Äripäeva kaasautor

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456