Autor: Helen Roots • 27. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolita endale ise tuleviku tööjõudu!

Selle asemel et kaevelda kvalifitseeritud tööjõu puudumise üle, tee midagi ise ära: paku noorele praktikakohta!
Foto: graphicstock.com
Eestis on üle 25 000 kutsekooli õpilase ja üle 50 000 üliõpilase, kes peavad kooli lõpetamiseks läbima praktika tööandja juures, mis ühtlasi tähendab vajadust kümnete tuhandete praktikakohtade järele igal aastal. Selle asemel et kaevelda kvalifitseeritud tööjõu puudumise üle, tee midagi ise ära – paku noorele praktikakohta!

Parima praktikakohana tunnustatakse üht tööandjat, kes paistab silma süsteemse ja järjepideva lähenemisega praktika- ja/või töökohapõhise õppe kohtade pakkumisel ning panustab kvalifitseeritud tööjõu järelkasvu tähelepanuväärsel moel, kasutades praktikasüsteeme ja -mudeleid, millest teistel on võimalik õppida.

Parima regionaalse praktikakohana tunnustatakse üht tööandjat, kelle tegevus  praktika- ja/või töökohapõhise õppe kohtade pakkumisel edendab tähelepanuväärsel moel regionaalset koostööd kvalifitseeritud tööjõu järelkasvu koolitamisel.

Parima väikeettevõttest praktikakohana tunnustatakse üht kuni 49 töötajaga tööandjat, kelle tegevus praktika- ja/või töökohapõhise õppe kohtade pakkumisel paistab silma süsteemse ja järjepideva lähenemisega.

Eesti Tööandjate Keskliit korraldas tänavu esimest korda konkurssi „Parim praktikakoht”, mille raames tunnustati Eesti parimaid praktikavõimalusi pakkuvaid ettevõtteid. Kokku laekus komisjonile 92 kandideerimisavaldust. Konkursi eesmärk on soov panna ettevõtteid mõtlema tulevikutööle ja sellele, et nad saavad ka ise midagi ära teha. Kogu meediakajastus, mis parima praktikakoha tiitliga kaasneb, ei ole ühelegi kolmest pärjatud ettevõttest aga pooltki nii oluline kui Ivo Lille skulptuur ja parima praktikakoha märgis, ent ilmselt suurimat rõõmu pakub võitjaile teadmine, et ollakse panustanud tuleviku tööjõudu, sest kust peavad meie noored õppurid oma töökogemuse saama, kui me ise neile selleks võimalusi ei paku.

Parima praktikakohta tiitli võitis energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB AS, parimaks regionaalseks praktikakohaks sai Narvas metallkonstruktsioone valmistav ettevõte Fortaco Estonia OÜ ja parim väikeettevõttest praktikakoht on Gurmeeklubi OÜ.

Haridus- ja Teadusministeeriumi kutsehariduse osakonna juhataja Helen Põllo:

Parima praktikakoha konkursile laekus juba esimesel aastal ligi 100 ankeeti, mis näitab, et sellist tunnustamist on vaja. Samuti on positiivne, et üle poole konkursile laekunud ankeetidest esitasid kutse- ja kõrgkoolid, et sellega oma koostööpartnerist ettevõtet tunnustada. Õppuritele ja tudengitele oma organisatsiooni praktikabaasiks pakkuvad ettevõtted teevad seda loomulikult eeskätt iseenda vajadustest lähtudes – soovist saada kvaliteetset tööjõudu. Samas on nende panus ja mõju suurem, sest noored, kellel on positiivne praktikakogemus, jätavad väiksema tõenäosusega kooli pooleli ja leiavad kergemini erialase töö. Ettevõtetega koostööd tegevad koolid saavad väärtuslikku tagasisidet oma õppurite oskuste ja taseme kohta ning see aitab vajadusel õppekavades muudatusi teha ja sel moel pakutava hariduse kvaliteeti tõsta. Konkursi üheks käegakatsutavaks tulemuseks on kindlasti ka see, et tunnustuse pälvinud ettevõtted on praeguste ja tulevaste kutseõppurite ning üliõpilaste silmis potentsiaalselt huvipakkuvad tööandjad.

Eesti Tööandjate Keskliidu haridusnõunik Anneli Entson:

Eesti Tööandjate Keskliit on võtnud üheks südameasjaks praktika ja töökohapõhise õppe edendamise eesmärgiga, et kutseõppeasutustest ja kõrgkoolidest tulevad noored jääksid tööle eeskätt Eestisse, et nende oskused ja teadmised vastaksid tööturu vajadustele ja et ettevõtete ning kutse- ja kõrgkoolide koostöö muutuks tihedamaks. Usume, et konkursi „Parim praktikakoht” korraldamine aitab meid nende eesmärkide saavutamisele lähemale. Praktikakohad ei ole ainult riigi ja koolide mure. Töötajate järelkasvu eest peavad tööandjad ise võtma senisest aktiivsema rolli, sest see on osa tööandja sotsiaalsest vastutusest, mis langeb kokku ka tööandja enda huvidega ja on üha enam osa kaasaegse ettevõtte tegevusest. Parima praktikakoha konkursiga tahame eeskujuks seada neid ettevõtteid, kes süsteemse praktikakorraldusega panustavad märkimisväärselt tööjõu järelkasvu, ning innustada sellega tegelema üha uusi ettevõtteid.

Konkurssi toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Sarnast märgist kannavad nüüdsest ABB, Gurmeeklubi ja Fortaco Estonia.
Foto: Eesti Tööandjate Keskliit
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456