28. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõu vahendajad palgatabeli tipus

Mediradixi juht Piia Savolainen
Foto: Mediradix
Palgamaksjate edetabelist hakkab silma, et kõrgetel kohtadel on ettevõtjad, kes vahendavad välismaale tööjõudu. Üks värbamisettevõte on aga otsustanud Eestis oma tegevuse lõpetada.

Üle kümne aasta Eestis tegutsenud Mediradix OÜ otsustas koondada kõik toimingud Soome, kus Mediradix Oy on tegutsenud juba aastast 2003. „Tegemist on omaniku Empresaria Group Plc otsusega, mille langetamist mõjutas oluliselt töökeskkonna muutus. Mediradix on üle kümne aasta õpetanud Eestis arstidele soome keelt ja toonud sadu Eesti arste esimest korda Soome turule,” ütles Mediradix Oy tegevjuht Piia Savolainen.

Viimastel aastatel on Savolaise sõnul trend muutunud ja üha enam Soome tööle tulevatest Eesti arstidest on juba varem Soomes töötanud või töötavad korraga mõlemas riigis. Seetõttu on ka vähenenud arstide vajadus keeleõppe ja süsteemse abistamise järele.

Samas ei ole tegemist kaduva ärivaldkonnaga. Savolaise sõnul on Eesti arstid huvitatud karjäärist Soomes ja nende ettevõte on valmis arste ka tulevikus aitama. „Värbame töötajaid ka edaspidi Eestist, näiteks osaleme Pärnus Eesti arstide päevadel ja pakume algavaks suveks eelkõige töökohti Helsingi piirkonnas ja Lõuna-Soomes,” rääkis ta.

Mediradix jõudis parimate palgamaksjate edetabelisse teist aastat järjest, firma töötajate keskmine palk oli 4206 eurot. Savolainen selgitas, et keskmine palk moodustub nii osalise koormuse kui ka täiskohaga töötajate palgast ja seega ei saa selle numbri põhjal teha järeldusi arstide palgatasemest. „Täiskohaga arsti palk Soomes on märgatavalt suurem kui nimetatud keskmine palk ja seda sõltumata sellest, kas arst on saanud koolituse Soomes või mõnes muus ELi riigis,” selgitas ta.

Tasu sõltub asukohariigist

Samuti on teist aastat järjest palgaedetabelis S.T. Eskandia OÜ, mis vahendab peamiselt ehitus- ja tööstusvaldkonna töötajad Soome, Rootsi, Norrasse ja Taani. 2014. aastal oli ettevõtte keskmine palk 1766 eurot.

„Palgapoliitika on paindlik ja sõltub suuresti töökoha asukohariigist ja töö eripäradest,” ütles ettevõtte juhataja Karol Sisask. „Suhtume palga- ja maksumaksjate edetabelitesse teatava poolehoiuga ja usume, et ettevõtted, kes tasustavad töötajaid keskmiselt kõrgemalt, on tööle võtnud suurepäraste oskustega ja pühendunud töötajad.”

Palga tõusu ega ka langust ei ole Sisaski sõnul pikaajaliselt ette nähtud. „See kujuneb jooksvalt vastavalt töö sihtkohariigi tööjõupoliitikale ja sealse majanduse liikumissuundadele,” märkis ta. Mis puudutab konkreetse töötaja palga suurust, siis see on Sisaski sõnul tabuteema, sest üha rohkem soovitakse liikuda n-ö võrdsuse poole, kuivõrd levib arvamus, justkui peaks kõigil töötajatel olema tööjõuturul üldjoontes samad võimalused.

Sisaski sõnul on töötajate olulised motivaatorid huvitav töö ja hea tasu. „Kuna meie töökohad asuvad suures osas väljaspool Eestit, siis peab makstav töötasu osaliselt kompenseerima ka kodust ­eemal oldud aja,” märkis ta.

Sisaski sõnul on tööjõu värbamine ja -rent ülemaailmselt kasvavas trendis, kuna üha enam soovivad ettevõtted pühenduda oma põhitegevusele ja jätta tööjõuga seotud küsimused tööjõuteenuseid osutavate ettevõtete ülesandeks. „Meie kaudu leiab aastas töö umbes sadakond inimest, kelle tööaeg võib olla ka ainult hooajaline.”

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Alyona Stadnik, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456