CV Keskus.ee korraldas detsembrikuus Eesti suurimal noorte infomessil „Teeviit 2016” uuringu, millest selgus, et noorte netopalga ootus esimesele töökohale püsib 600–1000 euro vahemikus, kuid tervelt kaks kolmandikku noortest on valmis pärast õpinguid haarama töökogemuse ka miinimumpalga eest.
Noorte palgasoovides ei peegeldu palgaootuste kasvutrendi ja tööturule sisenemiseks valmistuvate noorte ootused on püsinud viimastel aastatel samal tasemel – pea pool ootab pärast õpinguid täiskohaga tööle asudes alla 800-eurost netopalka ja neljandik 800–1000-eurost netopalka, mis on Eesti keskmisest palgaootusest märkimisväärselt madalam. Lisaks tuleb arvestada, et reaalne palk on tavaliselt palgaootusega võrreldes umbes kolmandiku väiksem. Seega sisenevad paljud kõrgharitud noored tööturule umbes 600–700-eurose netopalgaga.
Lisaks toob uuring toob välja, et paljud kõrgkooli minevad noored ei ootagi, et diplom annaks neile konkurentsieelise, ja valmistuvad pärast õpinguid haarama töökogemust ka miinimumpalga eest. „Seega tuleb kõrgkooli ja õpitava eriala valikusse suhtuda väga kriitiliselt, et sellest ei saaks lapsepõlve pikendus, vaid esimene samm karjääriteel. Õpingutele kuluvad aastad peaksid olema pigem investeering teadmistesse ja oskustesse, mida on hiljem võimalik ka tööturul rakendada,” lisas CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.
Esimese täistöökoha valikul on aga noortele kõige olulisemaks pakutava töö iseloom ja sisu, millele järgnevad meeskond ja ülemus ning võimalus teha karjääri. Kõrgelt hindavad noored nii konkurentsivõimelist töötasu kui ka paindliku tööaja võimalust.
CV Keskus.ee küsitluses osales Eesti suurimal noorte infomessil
„Teeviit 2016” üle 800 noore vanuses 14–25 eluaastat. Pool küsitletuist oli pärit Harjumaalt, kümnendik Ida- ja kümnendik Lääne-Virumaalt. Noorte palgasoovid nende elukohast sõltuvalt märkimisväärselt ei muutunud.
Autor: CV Keskus
Seotud lood
Ettevõtte või sõpruskonna jaoks sündmuse planeerimine ei pea olema peavalu, kus ürituse eestvedaja end peo toimumise ajaks tühjakspigistatud sidrunina tunneb. Restoran Lee ja Lore Bistroo meeskond, kes avas suvel kaks uut põnevat kohta – restorani UMA ja kokteilibaari Lessner –, korraldab just sinu vajadustele vastava õhtu, sätib paika menüü ja kannab hoolt ka meelelahutusliku poole eest.
Enimloetud
5
Tähtaeg kukub 1. novembril!
Hetkel kuum
Kuidas CVde laviinis ellu jääda?
Tagasi Personaliuudised esilehele