9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalijuht: kõrge palga tagab inseneriharidus

Foto: Scanpix/Panthermedia
Üleeile Nõo Reaalgümnaasiumis toimunud karjääripäeval ütles Tere ja Farmi Piimatööstuse personalijuht Õrne Lainde, et tänaseid Eesti olusid arvestades, kus väljaspool Harjumaad hästitasustatud töökohti napib, tagab kõrge palga eelkõige inseneriharidus.

„Insenerid on tööjõuturul eelisseisus, sest neid on suurfirmades alati vaja. Samuti annab see eriala eeldused, mis võimaldavad alustada oma äri,” rääkis Tere AS/Farmi Piimatööstuse personalijuht Õrne Lainde. „Mitte ainult maailmas, vaid ka toidumaailmas on praegu väga põnevad ajad. Inimeste ostukäitumine ja väärtushinnangud on muutunud, globaalselt jääb ressursse järjest vähemaks. Toidutehnolooge ootab ees suur väljakutse toita ära maailma inimesed muutuvates klimaatilistes tingimustes. Tuleb leida tasakaal traditsioonide, naturaalse, uudse ja innovaatilise vahel. See on eriala täis katsetamist, testimist ning trendiloomist.”

Õrne Lainde sõnul tagab kõrge palga õige haridus ja sellest tulenevad oskused. „Eestis on üha suurem inseneride puudus, kuid igal aastal kandideerib ülikoolide tehnoloogiaaladele järjest vähem õppureid,” märkis ta. „Gümnaasiumi lõpus peavad noored tegema olulised otsused kogu edaspidiseks eluks, kuid paljud, kes ülikoolidesse kandideerivad, valivad pehmemad erialad, sest tehnoloogilised erialad on rasked. Noored, kes kaugemale mõtlevad, teavad, et pärast raskeid kooliaastaid tulevad aga hoopis põnevamad karjäärivõimalused. Inseneriharidus annab inimesele üldistusvõime ning loogika igapäevaste algoritmide lahendamiseks.”

„Insenerihariduses on samuti toimunud pehmenemine. Noortele antakse järjest rohkem valikained ja paljud lähevad oma valikutes kergema vastupanu teed,” sõnas Lainde. „Üha vähem valitakse rakendusmehhaanikat, kõrgemat matemaatikat ja elektroonikat, mis tulevase tootmistehnoloogi töös väga olulised on. Ettevõte tahab ülikoolilõpetajat, kes toob uusi teadmisi ja värskeid trende, tema tuleb aga alles õppima.”

„Nõo Reaalgümnaasiumi karjääripäeval oli väga motiveeritud kuulajaskond,” ütles Lainde. „Noored küsisid väga palju küsimusi – oli selliseid lihtsamaid küsimusi ? la kuidas moos kohupiima sisse saab ja kust me seda moosi ikka ostame, kui ka juba keerulisemaid, toodete koostisosade, klientide tagasiside ja muu säärase kohta. Usun, et saavutasime oma eesmärgi – tekitasime noortes huvi nii inseneri elukutse kui ka piimatööstuses töötamise vastu. Loodame neist innustunud järelkasvu.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456