21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neli lihtsat viisi oma töö olulisuse mõistmiseks

Mitmes uuringus on välja tulnud, et inimeste jaoks on oluline, et nende tööl oleks mõte, laiem tähendus. Paljud inimesed otsivadki seda mõtet, et töö ei oleks pelgalt rahateenimine, aga nende interpreteering on vale. Nad arvavad, et nende töö ei ole tähtis, kui sellel ei ole suurt ja otsest mõju teistele inimestele, näiteks kui nad ei päästa elusid või ei muuda maailma innovatsiooniga.
Foto: Scanpix/Panthermedia

Karjääri-coach Kathy Caprino kirjutab Forbesis, et töö olulisus ja tähendus võib võtta erinevaid vorme.

Kui mõtled, kas sinu töö on oluline, siis need on neli lihtsat viisi mõista, kuidas töö teeb sinu elu sisukaks ja eesmärgistatuks:

1. Minu töö võimaldab mul aidata oma peret

Meil ei pea olema suur mõju tuhandetele inimestele, et meie töö oleks oluline. Oma pere eest hoolitsemine, oma laste haridusse ja unistustesse investeerimine, lähedase hädavajalike ravikulude maksmine või perepuhkuse korraldamine, mis loob kauneid mälestusi terveks eluks – kõik need on viisid, millega töö ja sellega teenitud raha loob tähendust sinu ja su pere jaoks.

2. Mu töö võimaldab mul oma andeid kasutada

Oma annete ja võimete kasutamine on teine viis hinnata, kui sisukas on su töö. Sinu unikaalne vaatenurk, kogemus ja võimed saavad kasutatud tugevas kombinatsioonis, mis teeb sinust väärtusliku töötaja tööandja ja kolleegide jaoks. Hinda ja kasuta oma annete täielikku potentsiaali.

3. Minu töö toetab midagi suuremat

Nagu ütleb laborant, kes analüüsib vereproove, et ta teab, kuidas tema töö lõpuks inimesi aitab. Paljude töötajate rollid on kitsalt määratletud ja keskenduvad ainult ühele ülesandele. Aga igal ülesandel, millele me pühendume, on mõju suuremale eesmärgile. See, et sinu fookus võib olla kitsas, ei tähenda, et sa ei panusta millessegi, mis tõesti muudab midagi olulist maailmas.

4. Mu töö laseb mul olla mina ise

Nagu ütleb psühholoog Maria Nemeth: „Me oleme kõige õnnelikumad, kui saame reaalselt olla need, keda teame ennast olevat.”

Kui saad olla see, kes sa päriselt oled, rakendada oma unikaalseid andeid ja oskusi, kasutada neid tegevustes, mis on nauditavad ja omal viisil toetada eesmärki või tulemust, millest hoolid, siis ongi su tööl oluline mõte. Ära selles kahtle!

Tõlgitud Tööheaolu.ee tellimusel

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456