Autor: Äripäev • 5. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luminor koondab iga neljanda töötaja

Luminorist tuleb lahkuda igal neljandal töötajal
Foto: MARIANNE LOORENTS, Eesti Meedia/Scanpix
Käesoleval aastal kavatseb Luminor pank koondada 800 töökohta, praegu on kontsernil Baltikumis umbes 3000 töötajat.

Aasta jooksul koondatakse Eestis kokku 130, Lätis 250 ja Leedus 420 ametikohta, teatas pank. Luminor on kollektiivsest koondamisest teavitanud asjakohaseid ametkondi, sealhulgas ametiühinguid Eestis, Lätis ning Leedus.

Leedus töötab ettevõttes 1300 inimest. Sealne Luminori juht Andrius Načajus tunnistas, et käes on ühinemiste kõige raskem faas, kuid lihtsustatud struktuurid võimaldavad kokku hoida kulusid ning investeerida uutesse lahendustesse, vahendas Verslo Žinios.

Põhjamaade Nordea ja Dnb pankade Baltikumi tütarfirmade baasil loodud Luminor viis aasta algul lõpuni kõigi harude piiriülese ühinemise. Teises etapis vähendatakse juhtimistasandite arvu ning kaotatakse kattuvad töökohad.

Selle tulemusel vähendatakse oluliselt tegevuskulusid. Kavas on ühtlustada tehnoloogilised platvormid ja vähendada meeskondade suurust digitaalsete lahenduste abil.

Luminor maksab lahkuvatele töötajatele lisaks seaduses ettenähtule täiendavat koondamishüvitist.

Märgid olid õhus

Koondamiste ja restruktureerimise kavadest andis mõista ka panga juht Erkki Raasuke septembris, kui Luminor suurosanikuks tuli USA finantskontsern Blackstone. Siis tõdes ta Äripäevale antud videointervjuus, et kahe panga kokkusobitamine ja üleliigse mahalihvimine ei ole veel lõpuni jõudnud.

„Selle protsessiga me oleme alles esimeses pooles, komplekssust on palju, kolm riiki ja viis erinevat platvormi. Alles 12 kuu pärast on igas riigis üks tehnoloogiline platvorm, mille pealt saame uute asjadega välja tulla,“ ütles ta.

Ametiühing oli koondamistega arvestanud

Sellega, et Nordea ja Dnb pankade liitmisel jääb töötajaid lõpuks vähemaks, olid arvestanud ka töötajad. Töötajaid esindava Pro ametiühingu esimees Kadri Kangur viitas, et selle nimel sai jaanuaris 2018 allkirjastatud ka ametiühingu ja Luminori vaheline lepe, milles on muuhulgas kokku lepitud täiendavates koondamistasudes.

"Luminor Bank on Luminori ametiühingu usaldusisikuid koondamisest korrektselt teavitatud. Nii usaldusisikud kui ka PRO ametiühing töötavad selle nimel, et koondamise negatiivset mõju Luminori töötajate ja nende perekondade jaoks minimeerida," ütles Kangur.

"Loodame, et pikaaegsete ja lojaalsete töötajate koondamisel leiab Luminor täiendavaid võimalusi, kuidas tagada koondatud töötajate ja nende perekondade majanduslik ja sotsiaalne turvatunne," lisas ta.

Luminori 3000 töötajast töötab Eestis ligikaudu 600. Seega on loogiline ja ootuspärane, et Eestis on koondatavate arv väiksem. "Kahjuks meie teada ei ole Läti ja Leedu Luminori töötajatel toimivat ametiühingut ega muud töötajate esindusorganisatsiooni, seega ei oska Läti ja Leedu koondamisolukorda täpsemalt kommenteerida," lisas Kangur.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456