Autor: Indrek Kald • 8. mai 2019

Välistöötajate keskmist palka kergitavad tipptegijad

Elamisloa alusel Eestis töötavad välismaalased saavad keskmisest suuremat palka, sest nende seas on rohkem kesk- ja tipptaseme spetsialiste, kommenteeris finantsteenuste ettevõtte Admiral Markets personalijuht Karina Makarova.
Admiral Marketsi personalijuht Karina Makarova
Foto: Admiral Markets

Vähese kogemusega töötajaid tavaliselt välismaalt ei palgata, sest nende värbamine ja koolitamine võtab oma aja ja ressursi, lisas ta.

Statistikaamet koostas kaubandus-tööstuskoja tellimusel analüüsi, mille kohaselt oli Eestis elamisloa alusel töötavate välismaalaste palk mullu Eesti keskmisest enam kui kolmandiku võrra suurem. Kõige suurem erinevus valitseb info ja side valdkonnas, kus elamisloaga välismaalased teenisid mullu sektori keskmisest üle 1300 euro rohkem.

„Võitlus talentide nimel on Eestis väga tugev ja tööandjad jooksevad headele inimestele tormi. Seetõttu vaatavad ettevõtted üha rohkem piiri taha. Kui aastaid oli tööotsijate seas populaarseim finantssektor, siis nüüd eelistatakse selgelt ITd – seda nii kohalike kui ka välismaalaste seas,”ütles Makarova.

Tema hinnangul ei tähenda statistikaameti palgaanalüüsi tulemus seda, et sama töö eest makstakse välismaalasele rohkem kui kohalikule. Välismaalasi on suhteliselt rohkem kesk- ja tipptaseme spetsialistide seas, kus on palgad suuremad. Eestisse tulevad kogenud spetsialistid, kelle töötasud kergitavad ka välismaalaste segmendi keskmist, selgitas ta.

Palga küsimisel saab Makarova arvates jaotada välismaalased kahte rühma: ühed tippspetsialistid küsivad suuremat töötasu, kuna nad ei tea Eesti palgataset ja panevad lisaks otsa veel n-ö moraalse kolimistasu. Teised aga, vastupidi, alahindavad elukallidust ja võivad küsida vähem, kui oleks küsinud kohalik. Viimaste osakaal on aga tunduvalt väiksem, kinnitas Admiral Marketsi personalijuht.

„Tuleb tõdeda, et välismaalt värvatud töötajad püsivad töökohal kauem kui samast riigist tööle tulijad. Põhjus võib olla selles, et kodunt kaugel on stabiilsus olulisem. Eriti kui elamine on siin juba sisse seatud ja kohanetud. Euroopa riikidest tulijatel on lihtsam ja nemad on liikuvamad, aga kolmandate riikide inimesed eelistavad pikemat töösuhet,” märkis Makarova.

Admiral Marketsil on kliendid 120 riigis, kuid ettevõtte peakorter asub Tallinnas ja siin töötab ligi 140 inimest. „Eelmisel aastal võtsime välismaalt tööle 18 inimest. Tallinna kontoris on välismaalasi ligi 50 ehk umbes kolmandik personalist,” selgitas Makarova.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456