Autor: Personaliuudised.ee • 4. september 2019

Nii saad tööd endale sobivamaks kujundada ja leida uut innustust

Töö kujundamine aitab vormida tööd endale meeldivamaks. See tähendab innovaatilisust argistes ülesannetes, rutiinide muutmist ja unistuste täitmist olemasolevas töös. Töö kujundamine pöörab pea peale traditsioonilise mõtteviisi, kus töö arendamine oli ainult tööandja vastutus. Töötaja võtab ise aktiivse rolli, et äratada ja hoida oma tööindu.
Foto: Pixabay

Uuringute kohaselt kasvatab töö kujundamine pühendumust, mis on positiivne tunde- ja motivatsiooniseisund töös. Sellel omakorda on hea mõju nii töötajale kui ka organisatsioonile, kus ta töötab.

Professor Jari Hakanen on uurinud pühendumust ligi 20 aastat. Anname edasi tema vastused töö kujundamist puudutavatele küsimustele.

Kust alustada töö kujundamisega?

Alustaksin sellest, et mis on võimalik nüüd ja siin ning mille tegemine annaks mulle endale kõige enam energiat.

Töö kujundamise alustamisega võib aidata see, et läbi mõelda, millistest ülesannetest ja sotsiaalsetest suhetest töö koosneb. Seejärel on lihtsam mõista, mida sooviks oma töös rohkem teha või millesse rohkem süveneda või kas oleks võimalik midagi vähendada.

Kas tööd tasub kujundada iseseisvalt või tasuks seda teha meeskonnaga?

Nii üht kui teist. Meeskonnas võib koos luua paremaid tööviise ja positiivseid suhteid, samuti arendada meeskonna tugevusi. Ka juht võiks selles osaleda.

Kuidas võiks kujundada oma töö eesmärki?

Võiks analüüsida, mida minu töö mulle ja teistele annab, millist laiemalt olulist rolli see teenib ning mida tehes võiks töö muutuda mulle veelgi südamelähedasemaks.

Kuidas võiks töö kujundamine parandada koostööd?

Koostöö kvaliteet kolleegide, juhi ja klientidega võib olla kõige olulisem energiaallikas töös. Ja halvimal juhul võib see rikkuda motivatsiooni töö vastu.

Töö kujundamise vaatenurgast võiks mõelda, kellega koostööd tehakse ja kui palju aega kulub erinevatele sotsiaalsetele suhetele. Seejärel võib mõelda, kellega koostöös võiksid töö ja suhted kasvatada töö meeldivust: kas minu jaoks on parem töötada innukate inimestega ja see kasvataks ka minu tööheaolu? Või on meeskonnas keegi, kellele mina võiksin olla suureks abiks ja anda positiivseid emotsioone? Või võiksin ma klienditöö rutiine mingil uuel moel rõõmsamaks muuta?

Uuringus, kus uuriti tööpaare, selgus, et töökaaslase A sõbralikkus B vastu kasvatas B pühendumust. Samas kasvatas see ka B sõbralikkust A vastu ja see omakorda A pühendumust. Selline on positiivne ring suhtlemises.

Kas igasugust tööd võib kujundada, näiteks täpselt määratletud klienditeenindust ketiorganisatsioonis?

Peaks saama! Aga mida kontrollivam on juhtimine, mida vähem on töötajal iseseisvust ja mida kitsam on tema tegevusjuhend, seda keerulisem on töö kujundamine.

Mis on töö kujundamise suurim takistus?

Töö kujundamise takistusteks on rutiinide jõud ja kontrolliv juhtimine – teisisõnu iseseisvuse puudumine. Samuti takistab töö kujundamist energiapuudus: kui töötaja on kurnatud või tüdinenud, ei pruugi tal olla jõudu töö kujundamiseks.

Töö kujundamist võib kahjustada ka uskumus, et midagi ei saa nagunii teha. Kui see uskumus ületada, siis töötajad, hoolimata ametist, innustuvad nägema tööd ja ennast uute võimaluste vaatenurgast.

Kas töö kujundamisest võib tekkida kahju?

Kui teha oma töös selliseid muudatusi, et need mõjutavad ka kolleege ja töös kokkulepitud eesmärke, on hea arutada meeskonna ja juhiga. Eesmärk ei ole kujundada endale meeldiv töö teiste arvelt, vaid heal juhul ka teiste kasuks.

Töö kujundamisel on positiivne seos töötulemustega. Seetõttu on oma töö meeldivamaks kujundamine eeldatavasti hea töö eesmärkidele.

Töö kujundamist võiks analüüsida ka oma jaksu arvestades – kõike ei pea korraga tegema.

Kas parem on lisada töös positiivset või vähendada seda, mis ei meeldi?

On hea meeles pidada, et töö kujundamine toimub oma töökirjelduse ja kokkulepitud vastutuse piires. Enamasti kuulub iga töö juurde ka keerulisemaid ja vähem motiveerivaid ülesandeid.

Uuringute kohaselt võib üllatuslikult töö ebameeldivate ülesannete vähendamine hoopis lisada kurnatuse sümptomeid. See võib tuleneda sellest, et sellise tegevusega lükatakse vaid kohustusi edasi. Või siis kasvatab see süü- ja mitte-piisavalt-hea olemise-tunnet sellest, et töö jääb mõne kolleegi õlule.

Kindlam viis kasvatada tööindu ja vähendada väsimust on positiivsete asjade lisamine ning uute oluliste püüdluste leidmine tööle. Nii et keeruliste ja väsitavate ülesannete vältimise asemel võib parem olla see, kui tunnetada oma töö peamist eesmärki ja mõtet, rääkida läbi tööjaotus ning paluda abi, tagasisidet või muud tuge tööle. Nii on kergem teha endale keerulisemaid ülesandeid ja hoida oma tööind kõrge.

Työpistest tõlkinud tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456