Autor: Kai Saard • 18. september 2019

„Palga Päev 2019” piltides

Möödunud neljapäeval, 12. septembril toimus Mustamäe Apollos staažikas konverents „Palga Päev 2019: palk silmis?”.
Foto: Liisi Matvere

Tänavusel konverentsil vaatasime otsa tuleviku tööjõule ja uurisime 2019. aasta kõige olulisemate palgatrendide kohta.

Kersti Vannas jagas kaheksa juhtnööri, kuidas eriti karmides Eesti töömaailma oludes tööandjana ellu jääda ja ennustas, milline võiks 2029. aastal olla inimeste netopalga ootus.

Mattis Kirsipuu tegi ülevaate Fontese palgauuringu tähtsaimate trendide kohta. Uuringus osales 379 organisatsiooni - muu hulgas rääkis Kirsipuu sellest, kuidas on muutunud põhipalk, reaalpalk ning millised on olnud palgamuutused näiteks piirkondade kaupa.

Kaido Künnapas tõstis esile tulumaksuvaba miinimumi seniseid õppetunde ja selgitas, mis on muutunud ja muutumas nii töötajale kui ka tööandjale.

Tambet Toomela võttis sõna palgaandmete avaldamise teemal. Ta selgitas, millistes olukordades tuleb töötajale tema andmed avaldada ja kuidas seda teha.

Marie Evart jätkas olulise teemaga, küsides, miks me kardame palgakommunikatsiooni. Ta selgitas, kuidas on palgast rääkisime ajaga muutunud ning ütles, et 40% töökuulutustel on kirjas „konkurentsivõimeline palk”, mis ei ütle aga tööotsijale mitte midagi.

Siret Saks tõstis esile välisvärbamise ohukohti, selgitades värvikate näidetega, kust tulevad tavaliselt tõrked elamislubade jms taotlemisel.

Maria Kütt rääkis kokku kuuest põnevast palgatrendist maailmas, nende hulka kuulusid näiteks see, et tulemustasu ja võrdu püsilisatasu ja boonused, mida makstakse lihtsalt olemas olemise eest.

Välispraktikat tõi päeva Renita Käsper, kes rääkis oma Berliinis asuva ettevõtte põhjal sellest, kas suurepärane tööandja bränd aitab ettevõtte kulusid kokku hoida. Ta selgitas muu hulgas, et 50% töötajatest väidab, et nad ei liituks negatiivse mainega tööandjaga ka juhul, kui see pakuks suuremat palka.

Päeva võttis kokku Merje Kärner, kellega koos vaatasime otsa praeguse töömaailma tervikpildile. Kärner selgitas, kui oluline on kõigil (ka juhtidel) muutustega kaasa minna ja et seotus organisatsiooniga on nõrgenenud ning suurenenud on lojaalsus iseendale.

Äripäeva Infopank pani tänavu teist korda kokku ka personalivahendusettevõtete TOPi. Esimesed kolm ettevõtet, kes said kinnituseks ka vastava sertifikaadi, on järgmised:

I KOHT – CV Keskus OÜ

II KOHT – IT Talent OÜ

III KOHT – CV-Online Estonia OÜ

Kõik teised TOPis esindatud personalivahendusettevõtted saavad osta endale sertifikaadi Äripäeva e-poest.

Vaata allpool ka möödunud nädala meeleolukat galeriid!

Fotode autor: Liisi Matvere

Foto: Liisi Matvere
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456