Autor: Heigo Kaldra • 19. august 2020

Heigo Kaldra: meie tööjõuturgu mõjutab see, mis toimub teistes riikides

Nii nagu igal pool mujal, nii on ka personalivaldkonnas praegu infot vähe ja ebakindlust palju. Keegi ei tea, mida toovad sügis ja talv, kuigi need on kohe ukse ees. Ennustamine on tänamatum kui kunagi varem.
Heigo Kaldra
Foto: Meeli Küttim

Viirusest lahti rullunud piirangutest ja ärielu seiskamisest suures ulatuses on välja kasvanud majanduskriis, mille ulatus ja mõju on prognoosimatu, see sõltub nii viiruse edasistest „plaanidest” kogu maailmas kui ka riikide ja valitsuste reageerimisest toimuvale. Isegi kui Eestis suudetakse viiruse leviku olukord kontrolli all hoida ja ettevõtluse piirangud leebed, mõjutab meie tööjõuturgu see, mis teistes riikides aset leiab.

Positiivne on, et ebakindlal ajal tehakse otsuseid märksa läbimõeldumalt. Ettevõtted keskenduvad oma põhitegevusele ja värbavad praegu pigem vähe, aga seejuures teadlikult, enamasti kaasatakse usaldusväärne koostööpartner. Kriiside ajal kasvab üldjuhul ka renditöö osakaal, sest ettevõtted tahavad riske hajutada, neid kellegagi jagada. Renditöö puhul ei räägi me seejuures sugugi ainult n-ö sinikraedest, tihti on renditöötajad kitsa valdkonna spetsialistid ja kriisiajal märgatakse veelgi rohkem võimalusi erinevate abi- ja tugiüksuste ning -funktsioonide sisseostmiseks professionaalsetelt personalifirmadelt.

Huvitavaks arenguks on see, et üle hulga aastate on vabadele töökohtadele kandideerijate arv taas suur. Kui kriisieelsel ajal võis assistendi kohale kandideerida 20, siis nüüd 200 inimest. Paradoksaalsel kombel ei tähenda see, et tööandjate valik oleks märkimisväärselt paranenud. Töötuks jäänud inimesed kandideerivad võrdlemisi valimatult erinevatele kohtadele, andmata aru, kas neile see töö ka tegelikult sobib, kas neil on selleks vajalikud eeldused ja piisavalt motivatsiooni.

Sügisel, kui paljudel inimestel lõppevad koondamistoetused ja rannailma enam pole, võib tung töökohtadele veelgi kasvada. Seejuures leidub nii praegu kui tulevikus ka selliseid ametikohti, kuhu otsitakse inimesi taga tikutulega ja kus avaliku konkursiga võib saada heal juhul paar kandidaati, kui üldse kedagi. Ja taas oleks mõistlik lahenduse otsimise juures kaasata väline asjatundlik ja kogemustega personalipartner. Kokkuvõtteks on märksõna siiski suur määramatus selle kohta, mis tegelikult toimub või toimuma hakkab.

„Huvitavaks arenguks on see, et üle mitme aasta on vabadele töökohtadele kandideerijate arv taas suur. Kui kriisieelsel ajal võis assistendi kohale kandideerida 20, siis nüüd kandideerivad 200 inimest.“

Heigo Kaldra, Manpower OÜ tegevjuht

Tööjõuvahenduse konkurentsiraport annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete kõige värskemaid majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread. Loe lähemalt SIIT.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456