3. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atraktiivset töökuulutust ei leia ajalehest

Selleks, et silma jääda ja kõnetada, on vaja oma töökuulutuse vorm hoolikalt läbi mõelda.
Värvi- ja infomürast üleküllastunud ajal on tööandjale paras pähkel, kuidas oma töökuulutus potentsiaalse tööotsijani viia nii, et see ka silma jääks ja kõnetaks. Tavapärased töökuulutused on täiesti out, need ei pane enam peadki pöörama. Vaja on midagi värsket ja silmapaistvat. Helo Tamme kirjeldab, mida pani tähele kaugel Ameerika-maal, ja jagab näpunäiteid, kuidas töökuulutust atraktiivseks muuta.

tea, kes on sinu potentsiaalne sihtrühm;

uuri, mis on see väärtuspakkumine, mis sihtrühma kõnetab, ja too see info alati oma töökuulutustes esile;

- ole nähtaval, leia võimalusi peale tavapäraste töökuulutuse avaldamise kanalite avaldada oma pakkumisi ka alternatiivsetes kohtades, olgu nendeks kohtadeks siis ametiautod, riietuskabiin rannas või hoopis oma toodete kasutusjuhendid.

Kes Ameerikas käinud, on kindlasti märganud kiirteedel tohutut hulka eri suuruses haagisveokeid, üks uhkem kui teine. Sai isegi seda imelist riiki hiljuti külastatud ja neid nähtud. See, et neid on kiirteedel palju ja üks kirkam kui teine, mind eriti ei üllatanudki, küll aga olin üllatunud selle üle, kui paljudel neist olid töökuulutused. Kuivõrd ka Eestis võib kohata tööpakkumist kajastavaid ametiautosid, eelkõige taksosid ja õppesõiduautosid, ei tohiks ju selline asi üllatada, ent üllatas siiski.

Kui esialgu lihtsalt märkasin erinevaid töökuulutustega veokeid, siis mingil hetkel otsustasin neid ka pildistama hakata. Valitud materjalist paningi kokku üheksa pilti (vt allpool), mis näitavad, kui palju sellist töökuulutuse vormi tegelikult kastutakse.

Miks siis ikkagi on see veokitel kuulutamine nii populaarne? Väidetavalt liigub 70% USA veoteenustest suurte haagisveokitega, ent samas on pikamaa-autojuhte raske leida – inimesed lihtsalt ei soovi enam seda tööd teha! Peamisi põhjuseid on kaks:

pikad töönädalad perest eemal;töötasu (kuna on muudetud töö- ja puhkeaja regulatsiooni, siis see on omakorda vähendanud ületunnitasu teenimise võimalust).

Võrdluseks toon välja, et keskmine pikamaa-autojuhi töötasu on 39 000 dollarit aastas, USA keskmine töötasu täiskoormusega töötamisel jääb samasse suurusjärku. Valdkonna madal populaarsus ja veotranspordi kasv on viinud riigi sellisesse olukorda, et aastaks 2020 ennustatakse USA-sse 300 000 vakantset ametikohta, seega peavad ettevõtted, kes tahavad edukalt teenust osutada, kiiresti reageerima ja leidma võimalusi, kuidas häid pikamaa-autojuhte ligi meelitada ja hoida: kes on siis pakkumas tööle asumise preemiat, kes valmis tasuma juhilubade koolitusi jne.

Usun, et selline olukord tööturul on üks põhjustest, miks üha enam pannakse töökuulutusi veokitele, lootes nii jääda silma mõne konkureeriva ettevõtte veokijuhile ja teda niimoodi üle meelitada või tekitada huvi hoopis mõnes teises kiirteed mööda sõitvas autojuhis.

Selleks, et silma jääda ja kõnetada, on transpordiettevõtted lisaks „NOW HIRING” (nüüd värbame) ja muudele sarnastele loosungitele toonud kuulutuses välja nii töötasu, koolitused kui ka selle, et pakutaksegi võimalust teha kohalikke sõite.

Allikas: Helo Tamme blogi

Auto küljed on ju tohutu ruumiressurss, pealegi on neil kuulutamine tasuta!
Foto: Erakogu

Autor: Helo Tamme, AS-i ISS Eesti personalijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456