10. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete palgapakkumised on aastaga kasvanud

Foto: Veiko Tõkman
CV Keskuse palgastatistikast selgub, et tööotsijate keskmine palgasoov oli 2015. aastal 1168 eurot, mis oli 5,6% kõrgem kui 2014. aastal. Tööandjate palgapakkumised kasvasid aastaga aga kiiremini kui ootused ning avaliku palganumbriga tööpakkumisi avaldati pea 30% rohkem kui 2014. aastal.

Statistikaameti andmetel kasvasid möödunud aastal palgad 6% ja keskmine brutokuupalk oli 1065 eurot. Võrdluses palgaootustega on aga töövõtjate soovide ning tegelikkuse vahel pea 10-protsendiline lõhe ning palgaootus ületab keskmist burtopalka 103 euroga. Tööandjate keskmine palgapakkumine oli möödunud aastal 1072 eurot, kasvades aastaga 6,2%.

„Tööandjate palgapakkumiste kasv ületas möödunud aastal keskmise palgasoovi kasvu, mis viitab, et valdkondades, kus on tänase seisuga tööjõupuudus tugevam, võib märgata palgarallit. Kuigi pakutav keskmine palk ületas möödunud aastal keskmist brutokuupalka, ei olnud see piisav, et leevendada tööjõupuudusest tingitud raskemaks muutunud personaliotsinguid ning töövõtjate ootuste ja tegeliku keskmise palga vahel olev enam kui 100-eurone lõhe avaldab endiselt survet Eesti tööandjatele palku korrigeerima,” kommenteerib palgastatistikat CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

„Kuna kiire palgakasv käib paljudele tööandjatele üle jõu, on üha enam ettevõtteid muutmas oma värbamisstrateegiaid, investeerides märkimisväärselt enam töökoha atraktiivsuse tõstmisesse ja hea tööandja kuvandi loomisesse. Kuna konkurentsivõimeline palk on vaieldamatult üks peamisi tegureid sobiva töötaja leidmisel, on märkimisväärselt kasvanud ka avaliku palgaga tööpakkumiste arv tööportaalis. Möödunud aastal avaldati koguni 29,4% rohkem avaliku palganumbriga tööpakkumisi kui seda 2014. aastal ning sarnase trendi jätkumist võime oodata ka tänavu. Läbipaistev palgainfo peaks omakorda vähendama ebavõrdsust tööturul,” lisab Auväärt.

CV Keskus kogub palgastatistikat CV-desse sisestatud palgasoovide ning tööpakkumistel avaldatud palgapakkumiste põhjal. Möödunud aasta andmed põhinevad enam kui 32 000 palgasoovil ning enam kui 8000 palgapakkumisel.

Autor: Henry Auväärt, CV Keskuse turundusjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456