Autor: Personaliuudised.ee • 10. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu toetas otsust, mis on vastu lähetatud töötajate direktiivi muutmisele

Foto: Terje Lepp
Riigikogu kiitis täna heaks Euroopa Liidu asjade komisjoni esitatud otsuse lähetatud töötajate direktiivi kohta. Eesti leiab, et Euroopa Komisjoni direktiivi eelnõu on vastuolus subsidiaarsuse ja proportsionaalsuse põhimõttega.

Direktiivi ettepanekuga soovib Euroopa Komisjon täiendada 1996. aastal loodud raamistikku ning viia paremini tasakaalu eesmärgid edendada ja hõlbustada teenuste piiriülest osutamist, kaitsta lähetatud töötajaid ning tagada välismaistele ja kohalikele konkurentidele võrdsed tingimused.

„Leiame, et kavandatavad direktiivi muudatused, millega Euroopa Komisjon soovib vähendada töötajate lähetamisega seotud ebaausaid praktikaid ning tagada samas kohas tehtava sama töö eest võrdsed tasustamistingimused, võivad kahjustada ettevõtjate konkurentsivõimet teenuste osutamisel teistes Euroopa Liidu liikmesriikides ja piirata teenuste vaba liikumist,” ütles ELAK-i esimees Kalle Palling eelnõu tutvustuses.

Pallingu sõnul on küsitav, kas Euroopa Komisjoni kavandatud meetmed on oma ulatuse ja toime tõttu paremini saavutatavad liidu tasandil. Sarnaselt Eestiga on oma põhjendatud arvamused esitanud Tšehhi, Poola, Rumeenia, Bulgaaria, Leedu, Läti, Horvaatia ja Taani. Siseriiklikud protseduurid on pooleli Ungaris ja Slovakkias.

Palling selgitas, et kehtiv direktiiv tagab lähetatud töötajatele juba praegu piisava kaitse, mida aitavad veelgi paremini garanteerida uues jõustamisdirektiivis ette nähtud meetmed.

„Töötasumäärade erinevus on üks teenuseosutajate konkurentsieelise õiguspärane element ja seega on küsitav, kas samas kohas võrdse töö eest võrdse tasu maksmise põhimõte on kooskõlas ühtse turu põhimõttega,” ütles Palling.

Täpselt vastupidisel arvamusel oli läbirääkimistel sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Eiki Nestor, kes ütles, et ei saa seda eelnõu toetada, kuna töötasumäärade erinevus ei tohi mingil juhul olla konkurentsieelis ja sama töö eest samas kohas peabki maksma sama palka.

Läbirääkimistel konservatiivse rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni nimel sõna võtnud Martin Helme ütles, et EKRE toetab suveräänsuse ja subsidiaarsuse põhimõtte kaitsmist, aga  esitas siiski eelnõu tagasilükkamise ettepaneku põhjusel, et näha, kuidas riigikogu liikmed hääletavad suveräänsuse küsimuses.  

Euroopa Liidu asjade komisjoni ettepanekul viidi läbi ainult eelnõu lõpphääletus, mis sai riigikogu toetuse 55 poolthäälega (28 vastu, 2 erapooletut).

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456