Autor: Personaliuudised.ee • 26. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kõige mainekam suurettevõte on RMK, eelistatuim tööandja Eesti Energia

Foto: TNS Emor
Emori iga-aastast suurettevõtete maineindeksi pingerida juhib esmakordselt RMK (Riigimetsa Majandamise Keskus). Tööandjate maine pingereas on kolmandat aastat järjest esikohal Eesti Energia, järgnevad Tallink, RMK, Tallinna Sadam ja Kalev. Tallinna Sadam kukkus küll oluliselt üldise maine pingereas, kuid on siiski üks eelistatumatest tööandjatest.

„RMK nähtavus ja tuntus on viimase viie aasta jooksul järjest kasvanud ja sellega on kaasnenud ka mainehinnangute tõus,” sõnas Emori uuringuekspert Aivar Voog. „RMK eristub selle poolest, et ettevõtte meeldivuse ja tugevuse kuvand on hästi kooskõlas. Kui paljud teised suurettevõtted tunduvad tugevad ja jõulised, aga mitte ilmtingimata positiivseid emotsioone tekitavad, siis RMK on üks neist, kus need kaks poolt on tasakaalus.”

RMK kuulub ka mainekamate tööandjate pingerea esikolmikusse, kus esikohta hoiab kolmandat aastat järjest Eesti Energia. Eesti Energial on õnnestunud säilitada oma positsioon vaatamata madalatele kütusehindadele ja sellest tulenevale keerulisele olukorrale energeetikavaldkonnas. Kaasnevate raskuste tõttu on näiteks Viru Keemia Grupp oluliselt langenud nii tööandjate kui ka üldise maine pingereas.

„Eesti Energia on läbi aastate püsinud parimate tööandjate tabeli tipus. See on märk sellest, et inimesed usuvad, et teeme Eesti Energias Eestile vajalikku tööd, ning nad sooviksid ka ise selles heal meelel kaasa lüüa,” ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. „Töö Eesti suurima tööandja juures pakub palju arenguvõimalusi ja siin töötavad oma ala professionaalid, kes päevast päeva ettevõtte hea käekäigu nimel pingutavad. Turul konkurentsis püsimiseks peame olema uuendusmeelsed ja pidevalt nuputama, kuidas kiiresti muutuvas keskkonnas head tulemust teha,” lisas Sutter.

Emori personaliuuringute juhtekspert Mari-Liis Eensalu rõhutab, et maine tööandjana ei ole seesama, mis ettevõtte üldine maine. „Selleaastastest uuringutest on hästi näha, et altkäemaksuskandaal kahjustas küll oluliselt Tallinna Sadama üldist mainet, mitte aga soovi seal töötada. Ettevõte kukkus üldise maine pingereas 7. kohalt 45. kohale, kuid tööandjate pingereas on Tallinna Sadam jätkuvalt 4. kohal. Inimesed on tööandjaid valides pragmaatilisemad ning hindavad eeskätt turvatunnet ja palgakuvandit,” lisas Mari-Liis Eensalu.

Mainekuse tipus olevaid ettevõtteid iseloomustab Aivar Voogi sõnul nende tegutsemisvaldkondade olulisus ja atraktiivsus elanike jaoks, inimeste regulaarne kokkupuude nendega ja ettevõtete üldine aktiivsus meediakajastustes sponsorluse, reklaamikampaaniate jmt kaudu.

Alates esimesest uuringust – juba 17 aastat tagasi! – on esiviisikusse kuulunud Swedbank (toonase nimega Hansapank). Ülejäänud ettevõtted on esiviisikus aeg-ajalt vahetunud. Viimase aasta jooksul on suurima tõusu edetabeli 20 esimese hulgas teinud Telia Eesti ja A. Le Coq, mis on tõusnud esiviisikusse vastavalt 17. ja 13. kohalt.

„Selleks, et jõuda mainekamate tööandjate pingerea tippu, peab ettevõte pakkuma eeskätt stabiilset töökohta ja konkurentsivõimelist töötasu. Usutakse, et suured ja omal alal edukad ettevõtted suudavad seda kõige paremini,” rääkis Mari-Liis Eensalu.

Foto: TNS Emor

Kord aastas toimuva suurettevõtete tuntuse ja maine uuringu viis Emor läbi 17. ja tööandjate maine uuringu 11. korda. Suurettevõtete tuntuse ja maine uuringus osales sel aastal 1361 Eesti elanikku vanuses 15–74 aastat, tööandjaid seadsid pingeritta 1456 tööl käivat inimest.

Allikas: TNS Emor

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456