Autor: Personaliuudised.ee • 10. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus vajab praktilise ettevalmistusega spetsialiste

Foto: pixabay.com
Kutsekojas OSKA arutas masina- ja metallitööstuse valdkondlik eksperdikogu valdkonna tööjõuvajadust ja koolituspakkumist ning leidis, et valdkond vajab praktilisema ettevalmistusega spetsialiste.

OSKA masina- ja metallitööstuse eksperdid leidsid, et metalli- ja masinatööstusesse sektor vajab rohkem suuremat lisaväärtust loovaid töötajaid, kelle oskused on kohe lõpetamise järel tööle asumiseks sobivamad. Eksperdid leidsid, et kutseõppe lõpetajate oskused ei vasta tööandjate ootustele, mistõttu on valdkonnas on oskustööjõu puudus. Probleem on ka see, et kutsehariduses napib erialaõpetajaid ja valdkondlik haridus on ebapopulaarne. Nende kitsaskohtadele lahendusettepanekute väljatöötamine on käimas ja esimesi tulemusi on oodata sügisel.

Eestis tegutseb üle 2000 metalli- ja masinatööstuse ettevõtte ning selles valdkonnas hõivatute arv ületab 35 000. Valdkonna suurimaks haruks on metallitööstus, mis on tootmismahult toiduainetööstuse ja puidutööstuse järel üks suuremaid tööstusharusid. Masinaehitus on samas üks Eesti olulisematest majanduse kasvuvaldkondadest ning enamuse sektori müügist moodustab eksport. Eesti siseturg on tähtsam masinate ja seadmete remondis ja paigalduses ning metalltoodete tootmises.

OSKA metalli- ja masinatööstuse valdkondlikku eksperdikogusse kuuluvad valdkonna eksperdid ja visionäärid erineva profiiliga ettevõtetest, õppeasutustest ja riigisektorist. Kutsekoja juhtpartneriks selles valdkonnas on Eesti Masinatööstuse Liit. Eksperte esindavad organisatsioonid: Eesti Väikelaevaehituse Liit, Eesti Mehaanikainseneride Liit; IMECC OÜ, AS Norma, Raasiku Elekter AS, Hekotek AS, Aider OÜ, AQ Lasertool OÜ, Norcar Group, Duroc Machine Tool OÜ, BLRT Grupp, Contractor OÜ, Silwi Autoehituse AS AS E-Profiil, Estanc, Tallinna Tööstushariduskeskus, Tallinna Tehnikakõrgkool, Eesti Maaülikool, Tallinna Tehnikaülikool, SA Innove, haridus- ja teadusministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Sihtasutus Kutsekoda tegeleb tulevikku suunatud oskuste ja tööjõu vajaduse prognoosisüsteemi OSKA metoodika väljatöötamisega. OSKA otsib vastuseid küsimustele, kui palju ja milliste oskustega inimesi on meie tööturul vaja täna ja homme, kus ja kuidas neid oskusi saab omandada ning mida peaks tänases haridussüsteemis ja elukestvas õppes muutma, et tulevikuvajadustele vastata.

Allikas: kutsekoda OSKA

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456